Denník N

Protesty nestrácajú na sile. Koľko ľudia vydržali pri Gorile a cétečku?

Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka v pondelok žiadali tisícky demonštrantov v Bratislave aj v Košiciach. Demonštrantov podporil humorista Milan Markovič či otec Hedvigy Malinovej.

Ani začiatok letných prázdnin neodradil tisícky ľudí od toho, aby už po tretíkrát vyšli do ulíc a žiadali odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Protesty pre kauzu Bašternák zorganizovali opozičná Sloboda a Solidarita a hnutie OĽaNO Igora Matoviča. Po prvý raz sa demonštranti zišli aj v Košiciach a tiež výrazne zaplnili námestie.

Kým pri posledných dvoch protestoch sa odhadovaná účasť na demonštrácii pred komplexom Bonaparte, kde Ladislav Bašternák prenajíma byt Robertovi Ficovi, blížila k piatim tisíckam, tentoraz sem prišlo o dve tisícky ľudí menej. Pochodujúci dav však aj tak zaplnil bratislavskú ulicu Palisády.

Video: Protest pred Bonaparte aj s Milanom Markovičom
autorka: Martina Pažitková

Protest sa začal na Námestí slobody pred úradom vlády. Na pódiu sa vystriedali tváre oboch opozičných strán – Igor Matovič, Martin Poliačik či Gábor Grendel. Matovič na námestí roztiahol transparent s nápisom „Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne“, pre ktorý bola minulý týždeň prerušená schôdza Národnej rady.

„Teraz to už nie je len o odvolaní Kaliňáka, ale o slobode prejavu,“ povedala líderka OĽaNO Veronika Remišová. Keď spomenula meno predsedu parlamentu Andreja Danka, ľudia kričali: „Fuj!“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Do Košíc prišiel Rybanič

V Bratislave sa demonštranti vydali na pochod ku komplexu Bonaparte. Po ceste sa pristavili pri Prezidentskom paláci, kde volali na prezidenta. „Málo nás, málo nás – poďte, Andrej, medzi nás“ a „Kiska je s nami“, skandoval dav a potom zaspieval hymnu.

Pred Bonaparte ich z pódia podporil aj humorista Milan Markovič. „Pri takýchto veciach by som sa mal tešiť, lebo pri nich sa začína sranda. Ale tu to už prestáva byť sranda,“ povedal. Ľudí vyzval, aby pokračovali aj počas prázdnin. „Využime, že nie sú studené novembrové dni. Nemôže nás zastaviť ani predsedníctvo v Rade EÚ. Naopak.“

Medzi protestujúcimi bol aj otec Hedvigy Malinovej, ktorý držal transparent s otázkou, či je klamár Kaliňák alebo jeho dcéra. Denníku N povedal, že prišiel do Bratislavy, lebo minister vnútra ublížil aj jeho dcére. „Postavil som pre ňu dom v Dunajskej Strede, no ona musela odísť do Maďarska, lebo ju psychicky zničil.“

Otec Hedvigy Malinovej s transparentom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Otec Hedvigy Malinovej s transparentom počas protestu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka prišli tri tisícky ľudí aj na protest do Košíc, miestny denník Korzár odhadol účasť na polovicu. Na mítingu vystúpil aj asistent poslanca Jozefa Rajtára, Filip Rybanič.

„Verím, že keď budeme držať všetci spolu, vyhráme,“ vyhlásil podľa Korzára. „Stojím tu ako dôkaz toho, čoho sú mocní schopní, aby si zachránili svoje chrbáty. Bol som obyčajný človek a nikdy mi nenapadlo, že sa dostanem do takejto situácie. Neprajem to zažiť nikomu.“

Video: Aj tretí protest proti Kaliňákovi pritiahol stovky ľudí
autorka: Martina Pažitková

Gorila rozhorela a rýchlo vychladla

Máloktoré protesty si v posledných rokoch udržali masívnu účasť dlhší čas. Aj tie najväčšie – demonštrácie proti Gorile a proti korupcii po kauze cétečko – začali slabnúť už po pár týždňoch.

Prvý veľký protest po zverejnení údajného spisu Gorila na konci januára 2012 pritiahol do Bratislavy tisíce ľudí. Boli medzi nimi prívrženci niektorých pravicových strán (SaS, OĽaNO), občianski aktivisti, ľudia z hnutia 99 percent aj radikáli a extrémisti.

Protesty Gorila na začiatku roka 2012 dostali do ulíc tisíce ľudí. Foto - TASR
Protesty Gorila na začiatku roka 2012 dostali do ulíc tisíce ľudí. Foto – TASR

Časť demonštrantov vtedy z Námestia SNP pokračovala pred parlament, ktorý zahádzali vajíčkami, banánmi a polepili plagátmi. Napriek dusnej atmosfére sa však do budovy Národnej rady vtrhnúť nepokúsili.

Na ďalšom proteste, ktorý sa konal o týždeň, teda 3. februára, už museli zasahovať ťažkoodenci. Po oficiálnej časti sa skupiny radikálnych demonštrantov pokúsili dostať cez plot úradu vlády, napádali policajtov a na dvor hádzali delobuchy. Ďalší pokračovali pred parlament, kde prelomili zátarasy; vzduchom lietali dlažobné kocky.

Potom však už intenzita protestov slabla. V druhej polovici februára sa organizátori rozhodli nasmerovať demonštrácie proti politickým stranám, konkrétne SDKÚ a Smeru. Pochod 24. februára však nakoniec pred sídlo Smeru ani neprišiel.

Antigorilie protesty síce pokračovali aj v marci, ale násilnosti, ku ktorým na ich konci dochádzalo, ľudí odrádzali. Po parlamentných voľbách začiatkom marca demonštrácie ustali a pokusy obnoviť ich dopadli fiaskom – na námestia už chodilo len pár desiatok ľudí.

Kúpa predraženého CT prístroja v Piešťanoch spustila protesty v uliciach. Foto - TASR
Kúpa predraženého CT prístroja v Piešťanoch spustila protesty v uliciach. Foto – TASR

Cétečko gradovalo po mesiaci

Tisícky ľudí sa objavili v uliciach aj po kauze piešťanského cétečka, pre ktorú na konci roka 2014 nechal Fico padnúť Pavla Pašku, ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú či podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú.

Prvé protesty organizoval koncom októbra a začiatkom novembra 2014 vtedajší poslanec Alojz Hlina v Košiciach, dokonca priamo pred Paškovou rezidenciou. Potom sa demonštrácie presunuli do Bratislavy, kde sa na pódiu okrem Hlinu striedali aj lídri SaS, OĽaNO a hnutia Nova.

Viac ako tisíc ľudí kričalo predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi „Odstúpiť!“ na demonštrácii na bratislavskom Námestí SNP v piatok 14. decembra. V noci zo soboty na nedeľu ich Paška síce poslúchol, ale protesty neustali. Naopak, skôr naberali na sile.

Na 25. výročie 17. novembra bol na námestí už dvojnásobný počet demonštrantov ako pár dni predtým. Vláde Smeru skandovali, že „Paška nestačí“. Najväčšia demonštrácia vôbec sa odohrala 25. novembra. Dav piatich tisícok ľudí pokojne pochodoval až k parlamentu.

Opoziční lídri dostali ľudí do ulíc ešte raz začiatkom decembra, no účasť už bola len polovičná. Protesty dostali počas adventu prestávku, no nakoniec ich ani neobnovili. Jediným pokusom bola demonštrácia na Silvestra 2014, ktorú usporiadal Alojz Hlina pred hotelom Kempinski, no tam už bol opozičný líder takmer sám.

Video: Posledná väčšia demonštrácia pre kauzu cétečko
autorka: Martina Pažitková

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie