Denník N

Sobota na Pohode bude jemná aj divoká

Keby ste si mali vybrať, s kým by ste najviac chceli spolupracovať? S Európou, odpovedal po dlhom premýšľaní britský muzikant James Blake. Foto N - Tomáš Benedikovič
Keby ste si mali vybrať, s kým by ste najviac chceli spolupracovať? S Európou, odpovedal po dlhom premýšľaní britský muzikant James Blake. Foto N – Tomáš Benedikovič

Toto sú tipy Michala Kaščáka a redaktorov Denníka N na záverečný deň festivalu.

Tipy Michala Kaščáka

Dokáže hudba zachrániť demokraciu?
Optimistan 10:15
Debata v angličtine , kde je fantastický hosť Semion Galperin. Je úžasné počúvať, ako funguje klubová a festivalová scéna v Rusku, ako tam spoločnosť narába s hudbou a umením. Podobne je zaujímavý pohľad Codruty Wulčuk, ktorá príde hovoriť o situáciu v Rumunsku, kde požiar v klube viedol ku demisii premiéra. Príde aj Matjaž Manček, ktorý bude hovoriť ako na tom bola hudba v povojnovom období v Juhoslávii, keď nemohla hrať srbská kapela v Chorvátsku a naopak.

Rež a rúbaj do krve
Optimistan 12:15
Som veľmi spokojný s názvom aj touto debatou. Tam budú David Koller, Datra z Rozporu a Vec, moderuje Bebe.

Honeyblood
Budiš stage 16:00
Dvojica dievčat, veselá gitarovka.

Lola Marsh
Orange stage 19:00
Kto nevidel, nech si príde pozrieť ako vyzerá dobro v hudbe.

It’s Everyone Else
Visegrad club 19:00
Totálny protiklad Loly Marsh. Tlak idúci z dvoch útlych ľudí. Hardcore hraný na synťákoch. Ďalší náš objav zo showcaseových festivalov.

Max Jury
EUrópa stage 19:00
Úplne jemnučký spevák. Umelec. Videl som ho v Londýne a nevedel odísť.

Kabaret Československo
Optimistan 20:00
Máme ich aj kvôli tomu, že tu už s nami nie je Lenka Zogatová. Vystúpenie bude venované jej. Veľmi zaujímavý divadelný počin, napríklad aj s Rišom Stankem a speváckym duom Krása.

James Blake
Orange stage 21:30
Videl som ho pred štyrmi rokmi v Amerike na festivale Southbysouthwest, keď bol ešte úplne mladučký a odvtedy ho veľmi chcel. Bol som prekvapený, akú mal silu naživo.

Jambinai
EUrópa stage 21:30
Kórejské metalové etno. Výnimočná kapela, už u nás hrali, ale s radosťou ich opakujeme.

Čad a Rozpor
Záverečné kapely v Európe a v garáži. Poprosil som Pištu Vandala, aby kurátoroval novú scénu a sám si aj na nej zahral.

Prodigy
Urpiner stage 23:00
Darček k 20. narodeninám na sobotu. Jeden z najenergickejších koncertov, aké som kedy videl, urobili oni u nás v roku 2005.

Vítanie slnka
Urpiner stage 05:00
Tento rok sa o to starajú Vrbovskí víťazi a očakávam, že to bude v duchu hesla Festival končí a v pondelok budeme môcť ísť do práce. Teším sa na veselú bodku.

Naše tipy

Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS?
14:00 Budiš stage
Sú kapely, o ktorých netreba vedieť vopred nič. Iba sa riadiť názvom. Ak zaujme, treba prísť na dve pesničky a uvidí sa.

Savages
18:00 Urpiner Stage
Dievčenská štvorica je najlepším dedičom britského post-­punku. A prečo sú také temné? Keď sa to speváčky Jehhny Beth spýtal český publicista, poslala ho niekam.

Katarzia a Valihora
18:00 Red Bull Music Academy
Doteraz hrávala sama alebo s druhým gitaristom, s novým albumom má úplne iné plány.

Róisín Murphy
20:00 Urpiner Stage
Klávesáka a producenta Eddieho Stevensa čaká „dvoják“. Najskôr ukáže horúcu novinku, ktorú dal dokopy s írskou speváčkou, o hodinu neskôr ho čaká koncert s Janou Kirschner.

Thundercat
23:00 Red Bull Music Academy
Šesťstrunová basa, tučný groove, zaujímavý hlas plus klávesy a bicie. Tento chlapík je guru, ktorý stojí za oceňovaným vlaňajším albumom Kendricka Lamara aj viacerými ďalšími originálnymi nahrávkami za posledné roky.

Flying Lotus
0:00 Orange Stage
Takto znie a vyzerá hudba, ktorá je v tom najlepšom slova zmysle eklektická. Kalifornský génius z rodiny prominentných džezmenov Coltraneovcov je veľký fanúšik elektroniky, filmov aj počítačových hier. Umožní vám zažiť 3D efekt bez 3D okuliarov pomocou špeciálnej multimediálnej šou.

Public Service Broadcasting
0:00 NAY Tanečný dom
Elektronika, gitara, banjo, bicie, krautrock, synth-pop, post-rocku. Sample zo starých filmov a propagandistických do­kumentov.

DJ Shadow
1:30 Space aréna
Postmoderné koláže, to nás vždy odviaže. Hviezda inštrumentálneho hip-hopu, turntablizmu a samplingu.

RozpoR (SK)
02:00 EUrópa Stage
„Sme tu už nejaké roky a to je dobrá príčina / aby sa z nás stali k…i a z tejto kapely p…..a. / Nie sú ešte naše texty prázdne / máme ešte čo povedať?“ pýtajú sa veteráni domáceho punku v jednej svojej pesničke. Nie, toto nie je žiaden punk zo skanzenu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Festival Pohoda

Kultúra

Teraz najčítanejšie