Denník N

Slovak Telekom povie, kde sú zápchy. Bude to stáť milióny

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Nový informačný systém pre vodičov a cestujúcich má stáť vyše 20 miliónov eur. Čo všetko povie, sa vraj ešte doladí.

Ak chcete vedieť, kde sa tvoria kolóny a ktorým cestám sa radšej vyhnúť, už o necelý rok vám poradí nový web ministerstva dopravy. Práve si ho objednalo od spoločnosti Slovak Telekom.

Vyhrala tender s tým, že softvér vytvorí a bude prevádzkovať za 21 miliónov eur.

„Ide o informácie o plynulosti premávky, kde sú výluky, nehody, obmedzenia, obchádzky, opravy vozoviek, až po zjazdnosť ciest,“ vymenúval Počiatek, čo má priniesť Národný systém dopravných informácií, ešte keď len ohlasoval budúcu súťaž.

Minister čaká, že novinka na jednom mieste prinesie informácie nielen tradičným vodičom, ale aj tým, ktorí sa chystajú cestovať vlakom, lietadlom či MHD.

Tempest je z hry von

Telekom zatiaľ nehovorí, čo všetko presne sa chystá za sľúbené milióny občanom ponúknuť. „Vo všeobecnosti to budú informácie o doprave a dopravnej situácii. Ich presný rozsah bude výsledkom analýzy,“ povedal hovorca firmy Martin Vidan.

Firma, ktorú zastupuje, bojovala o zákazku s viacerými konkurentmi. Čakalo sa, že záujem bude mať spoločnosť Tempest. Stalo sa, skončila s o čosi vyššou cenou na druhom mieste. Telekom hovorí, že s ňou neráta ani ako so subdodávateľom.

Zato počíta s tým, že informácie pre portál bude čerpať aj z tých zdrojov, ktoré dohodne ministerstvo dopravy. Nie je jasné, či štát môže ešte zaplatiť za informácie, ktoré bude posúvať Slovak Telekomu.

Minister dopravy Ján Počiatek napríklad uvažoval, že by zdarma získal dáta zo Stella servisu alebo že by sa využili informácie, ktoré zhromažďuje o kamiónoch mýtny systém.

Sumy sú vysoké, ale mali byť vyššie

Milióny, ktoré na jeho ministerstve vyplatia za zákazku Telekomu na druhej strane podliezajú čísla, ktoré sa spomínali pri takzvanom národnom dopravnom informačnom systéme pôvodne.

Hovorilo sa, že pomoc verejnosti orientovať sa v doprave bude stáť aj 150 miliónov eur. Počiatek vysvetľuje, že sa nebudú montovať rozsiahle technológie priamo na cesty, ale postačí, ak sa do jedného miesta budú zlievať informácie z iných, už dnes dostupných portálov.

Tento text ste mohli čítať vďaka tomu, že nám platíte za obsah. Vážime si to.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie