Denník N

Denník Zory Jaurovej: Index hajzlíkov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sexuálne menšiny sa prirodzene koncentrujú do mestského prostredia s vyššou toleranciou

Medzi záplavou neuveriteľných bizarností posledných týždňov ma obzvlášť zaujala zlomyseľná poznámočka mysteriózneho supersuseda Bieleka o „arogantných, rozmaznaných hajzlíkoch z mesta“.

Ponechajme bokom fakt, že tento úbohý pokus apelovať na onú mýtickú rurálnu tradíciu Slovenska plného košiarov, bosých detí v ľanových gatiach napchávajúcich sa bryndzovými haluškami, matiek v čepcoch vyťahujúcich čerstvý chlieb z pece a urastených otcov preludujúcich na fujare sa očividne nestretol s veľkou odozvou.

V niečom mal totiž tento milý a žičlivý sused nás všetkých paradoxne pravdu.

V bahne predreferendových diskusií o homosexualite a jej vplyve na spoločnosť som si totiž nemohla nespomenúť na takzvaný Gay Index Richarda Floridu. Nie, nejde o ďalšiu z patafyzických teórií pána Chromíka ani čiernu listinu inak sexuálne orientovaných, ale výsledok dlhodobého výskumu, ktorý Florida zhrnul vo svojej známej knihe The Rise of Creative Class a v ďalších publikáciách.

Koncentrácia sexuálnych menšín v rôznych amerických mestách sa ukázala ako jeden z dôležitých faktorov ich ekonomického rozvoja, pričom táto súvislosť bola natoľko presvedčivá, že ju Florida zaradil do modulu, ktorým meria kreatívny a rozvojový potenciál urbánnych lokalít. Nuž áno, miest. Tam sa tí hajzlíci zliezajú…

Je logické, že sexuálne menšiny sa prirodzene koncentrujú do mestského prostredia s vyššou toleranciou, kde môžu zapadnúť, nebyť tŕňom v očiach, kvalitnejšie žiť. Z Floridovho výskumu vyplýva, že je to k obojstrannému prospechu a že zámerné politiky na podporu týchto komunít prinášajú aj ekonomické a spoločenské benefity. Tolerantné a rozmanité prostredie priťahuje kvalitnú pracovnú silu a sofistikované investície.

Z nedávno zverejnenej štúdie od LSE Cities pre Bloomberg Philantropies vyplýva, že Bratislava a Sofia sú jedinými mestami v strednej a východnej Európe, ktoré rastú rýchlejšie ako krajina, v ktorej sa nachádzajú (HDP per capita).

Keby sme použili logiku a argumentačné postupy, aké nám tu pár týždňov predvádzali zástupcovia Aliancie za rodinu, mohli by sme ľahko dôjsť k záveru, že je to vďaka vysokej koncentrácii sexuálnych menšín. Také jednoduché to, samozrejme, nie je. Ale prv než začneme dávať niektoré skupiny ľudí na index, nezaškodí si uvedomiť, že indexy môžu byť rôzne…

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie