Denník N

Najkultúrnejšia dedina na Slovensku potrebuje pomoc

Rozostavaný ateliér D47, ktorý by v Dúbravici radi počas leta dostavali. Bude slúžiť ako zázemie pre umelcov a združenie Periférne centrá. Foto - Periférne centrá
Rozostavaný ateliér D47, ktorý by v Dúbravici radi počas leta dostavali. Bude slúžiť ako zázemie pre umelcov a združenie Periférne centrá. Foto – Periférne centrá

Do malej dediny na Podpoľaní chodia každý rok umelci z celej Európy, potrebovali by však dostavať malý ateliér, a preto rozbehli zbierku.

Dúbravica je len jedna – čarovné miesto v Podpoľaní s asi stovkou domov, ktoré by zapadlo pod ťarchou vlastnej krásy, ak by sa z nej nestal Kunstdorf – kultúrna dedina.

Kunstdorf je len jeden – čarovné miesto v Dúbravici a celom jej okolí, ktorý by nevznikol, ak by tu nebola skupina mladých ľudí odmietajúca sledovať, ako tu zdochol pes a ako sa centrami kultúry a umenia stávajú iba centrá.

Andrej Poliak sa tu narodil, vyštudoval Akadémiu umení v Banskej Bystrici, ale nikdy z malej dediny nechcel odísť. Veď prečo by umenie nemohlo vznikať aj na vidieku. „A tak sme s kamarátmi nebojácne začali robiť veci nepredstaviteľné,“ hovoril nám pred pár rokmi Andrej pre SME.

Periférne centrá prevádzkujú v malej dedine Dúbravica Kunstdorf - kultúrnu dedinu.
Periférne centrá prevádzkujú v malej dedine Dúbravica Kunstdorf – kultúrnu dedinu.

Dúbravica je dedina, ktorá má v prepočte na množstvo obyvateľov asi najviac umenia na hlavu. To umenie je tesne späté s týmto prostredím, s jablkami na stromoch, s vodou v potokoch, aj so stenou miestnej predajne Jednoty, kde si maliari vedia natiahnuť skutočne veľké plátno. Využíva a zapája všetko a všetkých, aj tých, čo sa najprv na partiu mladých umelcov a kamarátov pozerali pochybovačne. Z ich perspektívy je to už možno normálne, že do Dúbravice prichádzajú umelci z Európy, aby tu nielen vymýšľali, ale aj realizovali svoje nápady. Z perspektívy Slovenska je to čosi výnimočné.

V dedine a okolitej prírode je už viacero pozoruhodných objektov od mladých umelcov a architektov, väčšinou ide o celkom funkčné objekty, ktoré môže využívať prakticky ktokoľvek – vrátane drevenej prírodnej sauny v lese od českých H3T architektov.

Jedným z diel v okolitej prírode Dúbravice je prírodná sauna od H3T architektov, je plne funkčná a využívať ju môže ktokoľvek.
Jedným z diel v okolitej prírode Dúbravice je prírodná sauna od H3T architektov, je plne funkčná a využívať ju môže ktokoľvek.

Lístky sa pri vstupe do dediny zatiaľ nepredávajú a aj to je dôvod, pre ktorý teraz Periférne centrá potrebujú trochu pomôcť. Vlani v lete začali s výstavbou malého dreveného ateliéru, ktorý by slúžil ako zázemie ich združenia a zároveň poskytoval ubytovanie pre autorov, ktorí do Dúbravice prichádzajú.

Základnú stavbu navrhli opäť H3T architekti, neskôr však do nej zasiahli ďalší autori, architekti aj umelci – a tak je z nej dielo v procese, objekt aj budúci ateliér. Periférne centrá by ho radi teraz dokončili, rozbehli preto zbierku prostredníctvom StartLabu.

Ak ste ešte dnes neurobili nič užitočné, toto je šanca. Dúbravica je len jedna, Kunstdorf je len jeden, oplatí sa tam zájsť a vidieť, ako sa dá často aj bez väčších finančných dotácií robiť umenie, ktoré funguje a má zmysel. Nielen pre pár kamarátov, nielen pre sto domov jednej dediny, nielen pre romantickú predstavu, že aj v takomto prostredí môže vznikať niečo zaujímavé. Periférne centrá sú pozitívnym a inšpiratívnym príkladom, akých tu nemáme až tak veľa.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie