Denník N

Vysoké pokuty a nové pravidlá – Drucker chce zastaviť vývoz liekov za hranice

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Na vyvážaní liekov za hranice sa dajú zarobiť milióny eur. Tento biznis je u nás rozšírený, preto chýbajú najmä lieky, ktoré sú v zahraničí omnoho drahšie.

Lieky na predpis sú u nás lacné. Na jednej strane je to dobrá správa, lebo poisťovne a pacienti za ne zaplatia menej peňazí. Na druhej strane sa z toho dôvodu vyvážajú do zahraničia, kde stoja viac a u nás potom chýbajú.

Vlani sa takto podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru) vyviezli lieky za 280 miliónov eur. Pre porovnanie, celkovo dávame na lieky platené z verejného poistenia ročne miliardu.

Ako to dnes funguje

Keď sa lieky vyvezú do zahraničia, môžu chýbať na našom trhu. Farmaceutická firma dodáva na náš trh len určité množstvo liekov – vychádza pritom napríklad zo spotreby z minulých rokov.

Farmaceutické firmy nie sú motivované, aby na náš trh dovážali viac liekov, ako potrebujeme, lebo lieky u nás sú lacnejšie ako inde.

Finančnú motiváciu na vývoz majú len distribučné firmy, ktoré na tom vďaka ich vyvážaniu a predávaniu za vyššie ceny môžu zarobiť.

Napríklad liek na tíšenie bolesti Lyrica, ktorý sa používa na liečbu epilepsie, dlhotrvajúcej bolesti vyvolanej porušením nervov napríklad pri cukrovke či pri oparoch,  na slovenskom trhu už viackrát chýbal a lekárne ho nemohli zohnať.

U nás sa maximálna cena lieku, ktorý prepláca poisťovňa, určí ako priemer troch najnižších cien tohto lieku v Únii. Konkrétne v prípade Lyricy, ktorá je vyvážaná najmä do Nemecka, Veľkej Británie, Česka, Holandska, Dánska či Belgicka, sa dá na jednom balení zarobiť niekoľko desiatok eur.

Najmenšie balenie lieku Lyrica u nás stojí vyše 26 eur, v Nemecku takmer 67 eur. Pri najväčšom balení sa dá zarobiť 36 eur, stačí ho legálne vyviezť zo Slovenska do Nemecka. V Česku na jednom balení reexportom možno zarobiť tri eurá, v Maďarsku sedem eur, v Rakúsku 11 a v Poľsku 9 eur, Slovensko je tak pre reexport viditeľne najlákavejšie.

Najčastejšie sa tak podľa šéfa Slovenskej komory lekárnikov do zahraničia vyvážali lieky na komplikované diagnózy – onkológia, neurológia, kardiológia, diabetológia, očkovanie. Ale často to boli aj lacné lieky, ktoré u nás stáli dve až desať eur.

Keď sa Slovensko snažilo zabrániť vývozu liekov do zahraničia, narazilo na Európsku komisiu, ktorá začala proti nám konanie z dôvodu, že sme bránili voľnému pohybu tovaru. V našom zákone totiž bolo, že Štátny ústav kontroly liečiv môže vývoz konkrétneho lieku zakázať.

Kto na tom profituje

Na vývoze (reexporte) liekov získavajú najmä distribučné firmy a lekárne, pravdepodobne nie samotní výrobcovia, teda farmafirmy.

Farmaceutická firma sama reguluje, koľko liekov na Slovensko dodá. Nedodáva ich však priamo do lekární, to zabezpečuje distribučná spoločnosť. Po tom, ako sa rozšíril vývoz liekov do zahraničia, vzniklo mnoho distribučných firiem, ktoré však nedodávajú lieky do lekární, ale legálne ich vyvezú za hranice, kde za ne dostanú viac peňazí ako u nás.

Na vývoze však môžu spolupracovať aj lekárne. Tie dostanú lieky od distribučnej spoločnosti, ale nepredávajú ich pacientom, ale ďalšiemu distribútorovi, ktorý ich následne vyvezie do krajiny s vyššími cenami. Lekárnik Sukeľ odhaduje, že môže ísť o pätinu až tretinu lekární, ktoré na vývoze spolupracujú.

Nové pravidlá, vysoké pokuty

Ministerstvo teraz prichádza s prísnejšími pravidlami a s vysokými pokutami, ktoré by vývoz liekov mali zastaviť. Odvrátiť by mali aj spor s Bruselom.

Po prvé, distribučná firma už po novom nebude môcť liek, ktorý sa platí z poistenia, vyviezť za hranice vôbec. To bude môcť len firma, ktorá liek vyrába.

Distribučná firma môže lieky dodávať len lekárňam, ak jej zostanú nejaké lieky navyše, vráti ich výrobcovi. Podľa ministra Druckera totiž lieky vyvážajú „špekulanti, nie farmaceutické firmy“.

Ministerstvo obmedzuje aj lekárne. Tie po novom už nebudú môcť predávať lieky ďalej. Bude ich môcť predať len tej distribučnej firme, ktorá jej ich dodala. Ale nie inej.

Znamená to, že distribučné firmy už do zahraničia lieky nepredajú a lekárne už nebudú môcť predávať lieky druhej distribučnej spoločnosti, ktorá by ich za hranice vyviezla.

Vývozom liekov podľa Sukeľa trpia najmä seriózne distribučné firmy, ktoré lieky do lekární dodajú, ale tie ich predajú ďalšiemu distribútorovi. „Na Slovensku je 120 držiteľov povolenia na veľkodistribúciu. Reálne lekárne zásobuje možno 10 až 20 z nich,“ hovorí Sukeľ.

Za porušenie nových pravidiel, ktoré majú začať platiť od januára budúceho roku, sú vysoké pokuty – distribučná firma môže dostať pokutu milión eur, lekár stotisíc. Zákon je zatiaľ v pripomienkovom konaní, bude sa ním ešte zaoberať vláda aj parlament.

Ministerstvo si od nových pravidiel sľubuje obmedzenie vyvážania liekov do zahraničia, a teda by nemalo dochádzať k tomu, že budú lieky u nás chýbať.

Nové pravidlá podľa Sukeľa vyvážanie liekov výrazne obmedzia. Ide pritom o nie náročnú, skôr administratívnu zmenu – ministerstvo len jednej časti reťazca dodávania liekov niečo zakáže, iným dá iné povinnosti. Nejde o komplikovanú a zložitú zmenu. Sukeľ však ministerstvo chváli, že po rokoch nečinnosti „prejavilo aktivitu“. Bývalé vedenie ministerstva totiž dlho o probléme vedelo aj hovorilo, ale k výrazným zmenám nedošlo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie