Denník N

Koalícia blokuje parlament, odvolávanie Fica odložila o deň, Kaliňáka posunula na jeseň

Predseda Národnej rady Andrej Danko a podpredseda Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda Národnej rady Andrej Danko a podpredseda Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 15:50 – Koaliční poslanci nedovolia, aby sa konali schôdze o vyslovení nedôvery premiérovi a o odvolávaní ministra vnútra.

Začalo sa to ráno. Pred začiatkom mimoriadnej schôdze o odvolávaní premiéra Roberta Fica sa prezentovalo najprv 56 a o hodinu 66 poslancov. Keďže plénum nebolo uznášaniaschopné, predseda Národnej rady Andrej Danko schôdzu presunul na štvrtok.

Podobný scenár, len s trochu iným postupom, sa opakoval aj popoludní pri schôdzi o odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) navrhol prerušiť mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Kaliňáka až do septembra, keď by sa podľa neho malo rokovať aj o odvolaní Fica. Zdôvodnil to zahraničnými povinnosťami parlamentu a predsedníctvom EÚ. Koaliční poslanci jeho návrh schválili. (Pozrite sa, ako jednotliví poslanci hlasovali)

Opozícia sa búrila. „Hanba, hanba, hanba,“ skandovali opoziční poslanci. Poslanci Smeru odišli z pléna.

Video: Za odklad odvolávania Kaliňáka hlasoval aj Kresák a Procházka, Danko nie
Autorka: Martina Pažitková

Problémy s horalkou

Andrej Danko potom zvolal tlačovku a opäť začal vysvetľovanie svojho postupu formálnymi pravidlami v sále parlamentu. „To, že od niekoho chcete, aby chodil v obleku, nenosil do sály transparenty, nejedol horalku, nie je návratom do čias Vladimíra Mečiara,“ reagoval Danko na obvinenia opozície, že sa správajú ako za mečiarizmu.

„Vraciame sa do minulého tisícročia, do čias mečiarizmu, možno ešte horšie,“ vyhlásil Igor Matovič ešte po odložení schôdze o vyslovení nedôvery premiérovi. „Mečiar si to, čo si dovoľuje Andrej Danko, nikdy nedovolil. Pán Danko si zrejme neprečítal ústavu. Vláda sa zodpovedá Národnej rade, nie opačne. Danko robí z parlamentu rohožku Roberta Fica.

Igor Matovič hovorí, že nemajú problém zbierať podpisy pod mimoriadne schôdze parlamentu aj každý týždeň. Opäť preto vyzbierali podpisy pod ďalšiu schôdzu, na ktorej chcú odvolávať premiéra Fica. Zároveň oznámil, že každý pondelok o šiestej podvečer budú pokračovať demonštrácie pred komplexom Bonaparte.

Opozičné strany SaS a OĽaNO sa pre dnešné prerušenia schôdzí obrátia s podnetom na Ústavný súd. „Koalícia porušuje princípy parlamentarizmu a bráni poslancom pri vykonávaní svojho mandátu,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Strany vyzývajú, aby Danko skončil na poste predsedu parlamentu, lebo ho podľa nich nie je schopný viesť.

Predseda parlamentu Danko hovoril aj o tom, ako opozícia dehonestuje parlament. Nový rokovací poriadok podľa neho „nebude poriadkom z čias mečiarizmu a banánovej republiky“. Inšpirovať sa vraj chce v západných parlamentoch. „Tam tiež prešli obdobím bulvarizácie, aj tam nosili do sály makety. Ale v 60. a 70. rokoch,“ povedal s tým, že to museli zmeniť.

Danko blokovanie parlamentu odôvodnil napríklad piatkovým rokovaním Konferencie výborov pre európske záležitosti parlamentov členských štátov Európskej únie (COSAC), ktoré bude v sále Národnej rady. „Nikto, kto je zodpovedný za riadenie štátu, nebude oddychovať,“ tvrdí.

Poslanci parlamentu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poslanci parlamentu. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Nebudem zajtra telefonovať pánovi Schulzovi a rušiť dlhodobo plánovanú schôdzku len pre našu opozíciu,“ povedal. Znamená to, že aj zajtra koaliční poslanci rokovanie o odvolávaní Fica zablokujú. Slovensko však bude mať povinnosti vyplývajúce z predsedníctva v Rade EÚ aj po septembri. V lete sú poslanci zvyknutí na parlamentné prázdniny.

Danko sa po tričkách a transparentoch zameral na jedenie horaliek v sále. Vo svojom príhovore to spomenul dokonca trikrát, vraj sa mu to opakovane stáva pri jednej z poslankýň, ktorú nemenoval. „Národná rada má byť chrám, kde zaznievajú slová,“ povedal.

Podľa Gála sa majú dohodnúť s Kotlebom

Daniel Lipšic povedal, že koaliční poslanci vygumovali článok 83 z ústavy, ktorý hovorí, že ak pätina poslancov požiada o zvolanie mimoriadnej schôdze, predseda parlamentu ju zvolá do siedmich dní.

„Toto právo dnes zúžili na to, že opozícia sa môže len zaprezentovať, a ak väčšina chce, sedem dní neplatí, a môžu schôdzu odložiť trebárs do roku 2020,“ vyhlásil. Opozícia preto podáva podnet na Ústavný súd a vyzbierali podpisy pod ďalšiu schôdzu o odvolávaní premiéra.

O rannom odložení schôdze o nedôvere premiérovi niektorí poslanci Smeru hovorili ako o štandardnej obštrukcii. Opozícia je podľa nich povinná zabezpečiť si na schôdzu, ktorú sama zvolala, dostatok poslancov. „Keď sme my boli v opozícii, sťahovali sa poslanci zo služobiek, aby nás bolo dosť,“ povedala Jana Vaľová (Smer).

Koalícia má v parlamente 81 poslancov, opozícia 69. Aby mohla mať opozícia aspoň teoretickú väčšinu, sedem poslancov koalície sa prezentovalo. To však nestačilo. Z opozície chýbali napríklad Viera Dubačová či Ján Budaj (obaja OĽaNO), ale aj Jana Nehézová a Marian Kotleba z ĽSNS.

Jedným z tých, ktorí svoju hlasovaciu kartičku nechali v zariadení, bol šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál. Postup koalície obhajoval, považoval ho za štandardný. Kritizoval, že opozícia odovzdala hlasy na zvolanie schôdze tak, aby bola zvolaná v čase, keď je premiér Fico v Európskom parlamente.

Zákon totiž hovorí, že predseda parlamentu musí zvolať schôdzu sedem dní od podania poslancov. SaS a OĽaNO návrh na odvolanie premiéra podali minulý piatok. Schôdza však teoreticky mohla byť pokojne aj v pondelok, keď bol Fico na Slovensku.

„Tak ako v minulých volebných obdobiach, dali sme opozícii toľko hlasov, koľko potrebovali, aby Národná rada bola uznášaniaschopná,“ vysvetľoval Gál postup opozície. Na otázku, či to znamená, že si SaS a OĽaNO majú dohadovať hlasy s Marianom Kotlebom, ktorého strana schôdzu nezvolávala, povedal, že áno.

„Kto odkomunikoval s Kotlebom, že jeho strana dostane šesť podpredsedníckych postov vo výboroch? Keď vedeli vtedy komunikovať, Sulík sa vie s Kotlebom stretnúť aj v Maďarsku, môžu to spraviť aj teraz,“ odkazoval Gál na ich stretnutie z roku 2010. „Celá opozícia sa musí dohodnúť na tom, čo chce, tak ako sa my musíme dohodnúť v koalícii.“

Video: Premiér bol minulý týždeň pri odvolávaní Kaliňáka osobný
autorka: Martina Pažitková

Bugár v minulosti: Arogancia

Most-Híd takúto obštrukciu za druhej Ficovej vlády kritizoval. „Je to arogancia najvyššieho stupňa,“ hovoril Béla Bugár v minulom volebnom období pri odvolávaní bývalého ministra spravodlivosti Tomáša Boreca v čase, keď bol Most-Híd v opozícii.

František Šebej z Mosta-Híd zasa niekoľko týždňov dozadu kritizoval opozíciu, že nezahlasovali za dohodu o súhlase Slovenska so vstupom Čiernej Hory do NATO. Gál odmietal priznať, že ide o ten istý princíp. „Je to ich hanba,“ vravel novinárom.

Niektorí koaliční poslanci dokonca dohodu medzi vládnymi stranami popierali. Podpredseda SNS Anton Hrnko povedal, že on podľa ústavy konal individuálne. Na otázku novinárov, prečo sa teda neprezentoval, s úsmevom odpovedal, že na webe môže byť aj chyba.

Poslankyňa Siete Alena Bašistová zasa novinárom tvrdila, že si zabudla kartičku, inak by sa vraj zrejme prezentovala. Prečo sa neprezentovali ani ostatní poslanci koalície a jej strany Sieť, nevie, lebo sedí inde.

Igor Matovič a ďalší poslanci opozície. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a ďalší poslanci opozície. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opozícia: S fašistami rokovať nebudeme

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová povedala, že koaliční poslanci sa boja, preto sa na schôdzi neprezentovali. „Dôrazne ich žiadame, aby sa vrátili k svojej práci.“

Daniel Lipšic vyhlásil, že naplánovanie schôdze na deň, keď je premiér v zahraničí, je nebezpečný precedens. SaS a OĽaNO podľa neho chýbali len poslanci, ktorí boli služobne mimo. Za poslancov ĽSNS ručiť nemôžu. „Podľa mojej mienky týmto legitimizujú Kotlebu,“ komentoval Lipšic Gálove slová.

Podľa Matoviča je hlbokým dnom, ak im niekto káže rokovať s fašistami. „Je to obrovská arogancia a neúcta, doslova pohŕdanie občanmi Slovenskej republiky,“ povedal zasa poslanec Ľubomír Galko (SaS).

Video: Danko minulý týždeň prerušil schôdzu o Kaliňákovi
autorka: Martina Pažitková

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie