Denník N

Európsky Fico v Európskom parlamente narazil: vyčítali mu, že sa pretvaruje

Vystúpenie premiéra predsedníckej krajiny v europarlamente je dlhoročnou tradíciou. Slovenské predsedníctvo však je v dôsledku brexitu i utečeneckej krízy pod väčším dohľadom. Foto – TASR
Vystúpenie premiéra predsedníckej krajiny v europarlamente je dlhoročnou tradíciou. Slovenské predsedníctvo však je v dôsledku brexitu i utečeneckej krízy pod väčším dohľadom. Foto – TASR

Slovenský premiér sa v Štrasburgu musel správať inak než v Bratislave. Nemohol si vyberať, komu dá slovo, ani osobne útočiť na svojich kritikov.

Premiér Robert Fico má s verejnými vystúpeniami skúsenosti ako málokto na Slovensku. Prejav pred poslancami Európskeho parlamentu bol však novou skúsenosťou aj pre neho.

Na rozdiel od bežných tlačových konferencií si v Štrasburgu nemohol vyberať, kto dostane alebo nedostane slovo. Na rozdiel od Národnej rady, kde sa otázky premiérovi žrebujú a tak ich poslanci Smeru zaplavujú banálnymi nahrávkami na smeč, dopredu nevedel, čo ho čaká.

A nemohol si ani dovoliť jednoducho útočiť na svojich kritikov, že sú daňoví podvodníci alebo že niekto niekomu len robí „podržtašku“.

Fico si tak napokon musel vypočuť rôzne komentáre, vrátane názorov, že sa správal ako populista, že z jeho vyjadrení šiel strach alebo že teraz prišiel len pochlebovať Európskemu parlamentu.

„My tiež chceme mať zabezpečené hranice, ale zároveň chceme aj pomáhať ľuďom v núdzi. Váš tón nebol správny,“ povedal napríklad Ficovi nemecký poslanec Manfred Weber, predseda Európskej ľudovej strany, ktorá je najsilnejšou frakciou v parlamente.

Konštruktívny štátnik

Robert Fico vystúpil v stredu doobeda pred europoslancami z pozície premiéra krajiny, ktorá prebrala predsedníctvo v Rade Európskej únie. V prejave sa snažil držať úlohy štátnika, ktorú si vyskúšal už v piatok na tlačovej konferencii v Bratislave.

„Európska únia je úžasný a jedinečný projekt. Priniesla mier a stabilitu, na to, prosím, nezabúdajme,“ začal Fico svoje vystúpenie. Počas asi polhodinového prejavu hovoril o tom, ako členstvo v EÚ Slovensku pomohlo, a že je škoda, že si to mnoho ľudí neuvedomuje.

„Mrzí ma, že nevieme občanom vysvetliť, že silnejšia Európa nie je v záujme Bruselu, ale v záujme nás všetkých,“ poznamenal.

O utečencoch len opatrne

Naopak, k utečencom, ktorí boli témou každého predvolebného vystúpenia Smeru, sa vyjadril len opatrne. Poslancom sľúbil, že Slovensko sa bude snažiť o „konštruktívne riešenia, ktoré vedia migračnú krízu posunúť dopredu“.

Fico je dostatočne skúsený politik, aby vedel, že nemá hovoriť o žalobe, ktorú podával na povinné kvóty. Neponúkol ani svoj opakovane vyslovovaný predvolebný názor, že deväťdesiat percent utečencov sú ekonomickí migranti a že všetkých moslimov na Slovensku je potrebné monitorovať.

V prejave hovoril o tom, že je dôležité sústrediť sa na veci, ktoré Európsku úniu spájajú. „Počas predsedníctva vyvinieme maximálne úsilie, aby sme zabránili fragmentácii. Budeme navrhovať riešenia, ktoré sú prijateľné pre členské štáty i pre Úniu ako celok,“ povedal premiér.

Pragmatický pochlebovač?

Po jeho vystúpení prišiel rad na poslancov, ktorých sa do debaty prihlásilo viac než tridsať. Viacerí Ficovi vyčítali jeho predvolebnú kampaň.

Portugalská europoslankyňa Ana Gomes z klubu sociálnych demokratov, kam patrí aj Smer, sa do Fica pustila, že nie je proeurópskym ani socialistickým politikom, za akého sa označuje.

„Vy ste europeista? Veď ste povedali, že nechcete žiadnych moslimov. S ďalšími štátmi V4 ste sa snažili zbombardovať schengen. Nie ste ani europeista, ani socialista,“ povedala Gomes.

Belgický europoslanec Gérard Deprez poznamenal, že ťažko môže veriť politikom, ktorí „v Bruseli či Štrasburgu hovoria proeurópsky a doma idú cestou nacionalizmu“.

Slovenský premiér strávil v stredu v pléne Európskeho parlamentu viac než dve hodiny. Foto - TASR
Slovenský premiér strávil v stredu v pléne Európskeho parlamentu viac než dve hodiny. Foto – TASR

Talianka Patrizia Toia premiérovi vyčítala, že zatiaľ čo jej krajina musí na svojom území riešiť desiatky tisíc utečencov, štáty ako Slovensko sa k tomuto problému otočili chrbtom.

Iní poslanci Fica obviňovali, že prišiel len „pochlebovať Európskemu parlamentu“ alebo že ťažko môže viesť Európsku úniu, ak hovorí, že v jeho krajine nemá miesto iné náboženstvo.

Grécky europoslanec Dimitrios Papadimoulis sa Fica rovno spýtal, či stále platia jeho predvolebné výroky. „Hovorili ste, že nechcete moslimov: hlásite sa k tomu?“ spýtal sa.

Ficov obhajca z SaS

Slovenského premiéra sa v rozprave zastávali slovenskí europoslanci vrátane Richarda Sulíka, ktorého SaS sa práve v Národnej rade pokúšala Fica odvolať.

V Štrasburgu Fica pochválil za jeho postoj k povinným kvótam. „Vítam aj to, že slovenská vláda žiada bezodkladnú reflexiu Európskej únie,“ poznamenal.

Premiéra kritizoval len za to, že počas slovenského predsedníctva je málo radikálny – napríklad, že vláda v programe predsedníctva hovorí o potrebe spoločnej azylovej politiky. „Dúfam, že to sú len nejaké diplomatické floskuly,“ povedal Sulík.

Foto: TASR
Europoslanec Richard Sulík v stredu slovenského premiéra viac chválil, než kritizoval. Foto – TASR

Ficova kolegyňa zo Smeru Monika Flašíková-Beňová sa snažila ostatných poslancov presvedčiť, že Ficova strana je tradične proeurópska.

Spomenula, že prvá Ficova vláda sa zasadila o vstup Slovenska do eurozóny, alebo že počas Radičovej vlády hlasoval Smer za finančnú pomoc Grécku. „Poprosím kolegov, ktorí vyjadrujú kritické názory, aby tieto veci zohľadnili,“ dodala.

Europoslanec za SDKÚ Eduard Kukan poprial Ficovi veľa úspechov počas predsedníctva.

Fico: Nie ste informovaní

Po vystúpeniach poslancov dostal Fico priestor, aby povedal záverečné slovo a zareagoval na to, čo odznelo. Premiér začal tým, že Európsky parlament pochválil a oľutoval, že mu doteraz nevenoval takú pozornosť.

„Chcem sa priznať, že som vašej práci venoval len malú pozornosť. Teraz už však viem, aká rozmanitosť tu vládne. Viem aj to, že je dôležité vyhnúť sa nedorozumeniam,“ povedal poslancom a pokračoval ďalej v zmierlivom tóne. Pri téme migrácie zdôraznil, že Slovensko sa tiež snaží pomáhať, len inak než západné štáty. „Vláda Slovenskej republiky je za spoločnú migračnú politiku, chceme len istú mieru pružnosti,“ povedal.

Ako príklad spomenul dočasné prichýlenie 500 migrantov z Rakúska, ktorými sa pochválil už v piatok v Bratislave pred zahraničnými novinármi. „Ide o stovky migrantov, ktorým poskytujeme ubytovanie a stravovanie. Sme pripravení takto pomôcť aj ďalším,“ vyhlásil.

K otázkam, či trvá na predvolebných výrokoch alebo prečo v Štrasburgu rozprával inak než doma, sa priamo nevyjadril. Na adresu kritikov nepriamo poznamenal len toľko, že nemusia mať dobré informácie. „Prosím, aby ste sa dôsledne informovali o našich postojoch,“ povedal Fico.

Osvedčená historka z roku 1988

V záverečnom slove znovu pochválil Európsku úniu a význam, ktorý má pre Slovensko členstvo v nej. „Nebudem klamať, ak pripomeniem, že 86 percent všetkých verejných investícií na Slovensku pochádza z európskych fondov,“ vysvetlil.

A podobne ako v piatok v Bratislave a v nedeľu v debate Českej televízie, povedal aj v Štrasburgu svoj osobný príbeh, aby ilustroval prínosy európskej integrácie.

„V roku 1988 som chcel ísť na svadobnú cestu na Maltu. Celú noc som musel čakať pred špecializovaným obchodom, aby som si mohol kúpiť zájazd. Následne som bol svedkom náročných hraničných kontrol,“ rozprával Fico a pokračoval, že práve preto veľmi emotívne prežíval, keď Slovensko o necelých dvadsať rokov vstúpilo do schengenského systému.

„Ja viem, v čom spočíva hodnota schengenu. Ale vie to dnes dvadsaťročný človek? My dnes nie sme schopní predať ani tieto cennosti Európskej únie,“ vyhlásil.

Práve o lepšej komunikácii smerom k občanom má byť podľa premiéra aj septembrový samit európskych lídrov v Bratislave – pre ktorý Fico, ako sám povedal, potrebuje teraz podporu z Bruselu i Štrasburgu.

„Pre takýto samit je dôležité, aby sme mali podporu európskych inštitúcií,“ hovorí Fico.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie