Denník N

Členovia Smeru dostali červenú od Kisku, na Ústavný súd ich nepustí

Jana Laššáková a Mojmír Mamojka - poslanci Smeru, ktorí sa prezidentovi nezdajú byť vhodní kandidáti na ústavných sudcov. foto - TASR
Jana Laššáková a Mojmír Mamojka – poslanci Smeru, ktorí sa prezidentovi nezdajú byť vhodní kandidáti na ústavných sudcov. foto – TASR

Prezident Andrej Kiska definitívne odmietol navrhnutých kandidátov na tri voľné miesta sudcov Ústavného súdu.

Dlhoroční členovia Smeru Jana Laššáková a Mojmír Mamojka môžu zabudnúť, že kariéru zavŕšia na Ústavnom súde. Prezident Andrej Kiska dnes oznámil, že ani jedného z nich nevymenuje za sudcu Ústavného súdu.

„Existujú závažné dôvody, pre ktoré ani pani Laššákovú, ani pána Mamojku nevymenujem,“ vyhlásil prezident Kiska s tým, že dnes im odpoveď odoslal listom. Po jeho doručení dôvody zverejní. Nešlo vraj o jeho osobné rozhodnutie, konzultoval ho „s veľkým okruhom ľudí“ a vychádzal aj z osobného stretnutia s kandidátmi.

Laššákovej palec a Mamojkova obrana Trnku

Smer Laššákovú a Mamojku pretlačil za kandidátov koncom minulého roka, keď ešte sám vládol.

Šesťdesiatštyriročná poslankyňa Jana Laššáková bola minulé volebné obdobie šéfkou poslaneckého klubu Smeru. Známa bola tým, ako v parlamente pri hlasovaniach palcom dávala znamenia straníkom, ako majú hlasovať.

Šesťdesiatpäťročný Mamojka od marcových volieb nie je poslancom, už nekandidoval. Preslávil sa najmä obhajobou bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, o ktorom aj po kauze Glance House vravel, že je profesionálom, ktorý by mal ďalej viesť prokuratúru.

Video: Prezidentská kancelária

Druhý raz odmietnutí

Prezident Kiska dnes zmietol zo stola aj ďalšie mená ľudí, ktorých parlament v minulosti zvolil za kandidátov.

Spor o nových sudcov sa vlečie už dva roky. Na Ústavnom súde je momentálne 10 z 13 sudcov. Na tri voľné miesta má podľa ústavy ponúknuť parlament prezidentovi šesť ľudí, aby si mal z čoho vyberať. Menovaní sú na 12 rokov.

Kiskovi predvlani navrhol parlament šiestich kandidátov – Evu Fulcovú, Jána Bernáta, Imricha Volkaia, Juraja Sopoligu, Miroslava Ďuriša a Janu Baricovú. Iba sudkyňu Najvyššieho súdu Baricovú vymenoval do Košíc, zvyšných odmietol s tým, že na takúto funkciu nemajú.

Odmietnutí sa obrátili na Ústavný súd. V prípade Fulcovej, Ďuriša a Sopoligu Ústavný súd rozhodol, že prezident porušil ich práva. Dvojica Volkai a Bernát svoje podania stiahli, aby vraj neboli rozdielne rozhodnutia, ak by náhodou neuspeli.

Dnes Kiska opäť rozhodol, že Fulcovú, Ďuriša a Sopoligu nevymenuje. „Dôvody nevymenovania sú, samozrejme, identické, ktoré som mal a oznámil pôvodne. Teraz sú však súčasťou aj môjho písomného rozhodnutia,“ podotkol Kiska. Dôvody tiež zverejní po doručení.

Kiska hovorí, že na Ústavný súd by sa mali dostávať ľudia, ktorí od začiatku budú schopní kvalifikovane zastávať takú dôležitú funkciu. „Tieto návrhy nemôžu spĺňať uchádzači, ktorí do svojho zvolenia za kandidátov neprejavili záujem o ústavné právo, ochranu ústavnosti, základných práv a slobôd,“ dodal Kiska.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) rozhodnutie prezidenta rešpektuje. „Naďalej platí, že ministerstvo sa sústredí na prípravu ústavného zákona, ktorý sa bude týkať kreácie Ústavného súdu,“ povedal hovorca rezortu Peter Bubla.

Ako sa sporil s Ústavným súdom

Keďže Kiska považoval vlaňajšie rozhodnutie senátu o porušení práv troch kandidátov za nejednoznačné, obrátil sa na plénum Ústavného súdu, aby rozhodlo, čo má ďalej robiť.

Ústavný súd Kisku však odmietol, lebo vraj nevidí žiadny spor. Problém vyvolal prestrelku medzi Kiskom a predsedníčkou Ústavného súdu Ivettou Macejkovou. Kiska označil súd po odmietnutí za nespôsobilý a neochotný. Macejková oponovala, že  nespôsobilý bol práve prezidentov návrh.

Prezident dnes oznámil, že od marcových volieb niekoľkokrát hovoril s premiérom Robertom Ficom, predsedom parlamentu Andrejom Dankom a lídrami koaličných a opozičných strán o tom, ako vyriešiť problém s vymenovávaním sudcov Ústavného súdu. Vláda by mala predložiť ústavný zákon, v ktorom by sa riešili aj kvalifikačné predpoklady budúcich kandidátov. Od návrhu si Kiska sľubuje, že zabezpečí, aby sa na Ústavný súd dostali najkvalitnejší kandidáti.

Dokedy by mala vláda návrh predložiť, nie je známe.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie