Denník N

Aktuálne udalosti minúta po minúte (pondelok 16. 2. 2015)

23:15 – Okolo 40-tisíc ľudí vzdalo večer v Kodani hold dvom obetiam víkendových teroristických útokov.

Smútočné stretnutie v Kodani.Foto - TASR/AP
Smútočné stretnutie v Kodani.Foto – TASR/AP

22:00 Príbeh Vladimíra Mečiara dokazuje užitočnosť ÚPN, ale odhaľuje aj jeho chyby, píše Roman Pataj.


21:10 – Päť zo šiestich žalujúcich dnes odvolalo svoje obvinenia z kupliarstva, ktorým na súde čelí bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn. Žalujúce strany dospeli k presvedčeniu, že nie je dostatok dôkazov, že porušil zákon. (AP)


20:40 – V Kramatorsku, tesne za bojovou líniou, sa ukrývajú Ukrajinci z Donbasu. Aj v pondelok odtiaľ hlásili porušovanie prímeria. Reportéri Denníka N boli na mieste.

Maša. Foto N - Vladimír Šimíček
Maša. Foto N – Vladimír Šimíček

20:11 – Architekti nemôžu mlčať k výstavbe garáží na významnom archeologickom nálezisku Bratislavského hradu,“ píšu slovenskí architekti v otvorenom liste šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. 


19:30 – Do Budapešti zajtra príde ruský prezident Vladimir Putin. Kritikom prekáža, že vláda Viktora Orbána sa demonštratívne hlási k Moskve počas bojov na Ukrajine, a obávajú sa nových zmlúv, ktoré má Orbán s Putinom podpísať.

19:19 – Ministri financií eurozóny sa nedohodli s Gréckom na zmene úsporného programu krajiny. Stretnutie sa skončilo po tom, čo grécka strana posielala médiám zamietnutia všetkých návrhov. Ministri sa zrejme stretnú tento týždeň.


19:10 – Po nemeckej kancelárke Angele Merkelovej pricestuje v utorok do Budapešti aj ruský prezident Vladimir Putin. Jeho návšteva už vopred vyvoláva spory.


18:45 – Odchod európskych Židov by pomohol Izraelu, nášmu kontinentu by však veľmi ublížil, píše Peter Morvay.


18:39 – Muž, ktorý spáchal cez víkend najväčší teroristický útok v Dánsku za posledné desaťročia, sa extrémne prejavoval už vo väzení, kde si odpykával trest za bodnutie nožom. 


18:23 – Americká armáda hromadne nasadzovala humanitných vedcov v konfliktoch v Afganistane a v Iraku. Ako ich využívala, píše Historyweb.sk.


18:15 – Arktída sa úplne prvýkrát objavila v ruskej vojenskej doktríne. Rusko zatiaľ dodržiava status quo, ale nemusí to vydržať naveky, píše analytička Barbora Padrtová.


18:00 – Tv tip na večer – Ten film sa volá Nanga Parbat, ale je to viac príbeh najslávnejšieho horolezca Reinholda Meissnera než rovnomennej hory. Jednotka 20:20 h

https://www.youtube.com/watch?v=w-SC0VGWmzM

17:49 – Lietadlá Spojených arabských emirátov útočili na ropné rafinérie, ktoré na východe Sýrie ovláda Islamský štát.


17:39 – Bratislava a Tatry sú tým skutočným panoptikom, sú naším obrazom, múzeom toho, čo sme dokázali, píše Samo Marec.


17:31 – Nigérijská armáda tvrdí, že dobyla späť dve mestá, ktoré minulý mesiac obsadili radikáli z Boko Haram.


17:19 – Prečo je film Teória všetkého exemplárny gýč? Vysvetlí vám to Miloš Krekovič.


17:14 – BBC ukázalo, ako to vyzerá v Donbase v čase prímeria. „Prelialo sa priveľa krvi. Bude treba dve či tri generácie, aby sme na to vôbec začali zabúdať,“ hovorí na videu povstalecký bojovník.


16:59 – Foto: Bábka Putina na karnevalovom sprievode v Düsseldorfe. Na svalnatej ruke má nápis „armáda“, na ochabnutej „ekonomika“.

Foto - AP
Foto – AP

16:54 – Ukrajina odmietla návrh separatistov na vytvorenie koridoru pre odchod vládnych jednotiek z obkľúčeného mesta Debaľceve na Donbase. „Existujú minské dohody, podľa ktorých je Debaľcevo naše.“ (Reuters)


16:46 – Foto: Lodnú dopravu na Dunaji v Bratislave presmerovali do druhej dráhy, začali pripravovať umelý ostrov pre nový pilier Starého mosta.

Foto - TASR
Foto – TASR

16:40 – Policajti v Senci zachránili dve dievčatá vo veku 12 a 13 rokov, pod ktorými sa preboril ľad na jazere Kovecsto a skončili v studenej vode.


16:24 – Dostal som šancu napraviť, čo som kedysi zbabral, tvrdí v rozhovore s Karolom Sudorom Marián Leško.


16:20 – Predaj internetovej banky Zuno, ktorá funguje na Slovensku aj v Česku, je o niečo reálnejší. O jej kúpu sa hlási 20 záujemcov.


16:14 – Boko Haram pohrozilo atentátmi v Nigeri a Čade, ktoré schválili vyslanie vojakov do boja proti tejto teroristickej skupine. (AP)


15:54 – Roky bojovali proti skládke odpadu. Tento boj Pezinčania vyhrali. Teraz je pred nimi nový. Chcú im v meste postaviť spaľovňu.


15:53 – Opozícia vyzvala Fica, aby prišiel so zmenou zákona o reštrukturalizácii. Chce chrániť malých podnikateľov, ktorým veľké stavebné firmy nesplácajú faktúry.


15:44 – Facebook spustil novú funkciu na správu vášho konta na sociálnej sieti aj po úmrtí užívateľa.

Návod na zvečnenie vášho účtu. Reprofoto - N, Facebook
Návod na zvečnenie vášho účtu. Reprofoto – N, Facebook

15:37 – Farmaceutické spoločnosti na Slovensku priznali za minulý rok vyše 15 miliónov eur na marketing.


15:33 – Film 50 odtieňov sivej si za prvý víkend u nás pozrelo 108-tisíc divákov. Ide o slovenský rekord, doterajší držala druhá časť Twillight Ságy s 94-tisíc divákmi. Celý rebríček víkendu.


15:25 – Juhosudánska armáda neprestala s verbovaním detí do svojich radov. Tvrdí to organizácia Human Rights Watch (HRW).


15:21 – Kosovčania utekajú na západ aj cez Slovensko, v Čunove chytili skupinu s ôsmimi deťmi.


15:09 – Najslávnejší moment v kariére Richarda Lintnera: rozhodujúci nájazd v semifinále so Švédskom na MS 2002.


14:50 – Bývalý hokejový reprezentant Richard Lintner ukončil profesionálnu kariéru.

Richard Lintner ukonèil hokejovú kariéru


14:49 – Najmenej 28 obetí si už vyžiadala epidémia cholery v Mozambiku, ktorú spôsobili rozsiahle záplavy zo začiatku tohto roka. (AFP)


14:43 – Ruský investor Armastek EU spustil v Stropkove skúšobnú výrobu kompozitných armatúr. Zatiaľ zamestnáva 15 ľudí.


14:40 – Lídri Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska by mali dnes alebo v najbližších dňoch posúdiť implementáciu dohody o prímerí na Donbase.


14:38 – Združenie Postoy chce začať vydávať konzervatívny denník. Jeho web postoy.sk prináša témy zväčša s kresťanským podtextom. (HN)


14:33 – Foto: Na karnevalovom sprievode v Düsseldorfe sa objavil aj alegorický voz zobrazujúci Angelu Merkelovú ako mýtického Kyklopa a gréckeho premiéra Tsiprasa s prakom.

Foto - AP
Foto – AP

14:23 –  Výstražný štrajk zamestnancov súdov bude vo štvrtok. Zapojiť by sa doň malo 93,2% zamestnancov všeobecných súdov.


14:18 – Ukrajinská armáda a proruskí separatisti sa obviňujú z porušovania prímeria, odsun ťažkých zbraní je ohrozený.


14:06 – Egypt spustil druhú vlnu náletov na ciele Islamského štátu v Líbyi po tom, ako extrémisti sťali 21 egyptských kresťanov. (AP)


13:42 – Sierra Leone, Libéria a Guinea, tri západoafrické krajiny najviac postihnuté ebolou, chcú spolu ukončiť epidémiu do 2 mesiacov. (AFP)


13:37 – Merkelová o prímerí na Ukrajine: „Situácia je nestabilná. Vždy mi bolo jasné, že je potrebné ešte veľa urobiť. Bude to náročná cesta. (BBC)


13:19 – Egypt vyzval Spojenými štátmi vedenú koalíciu, ktorá podniká nálety na Islamský štát v Sýrii a Iraku, aby rozšírila misiu aj na Líbyu. (AP)


13:15 – Vo veku 93 rokov zomrel francúzsky herec Louis Jourdan. Preslávil sa úlohami v oscarovom muzikáli Gigi a v bondovke Chobotnička. (BBC)

Foto - AP
Foto – AP

13:09 – Za Slovensko boxoval na olympiáde, dnes žije v rómskom gete v Žiline. Peter Baláž pre N hovorí, ako sa stal hrdinom filmu Koza.


12:55 – Kapitalista napísal knihu o tom, ako investoval do Putina a strašne sa popálil.


12:54 – Juraj Miškov oznámil, že už má potrebných 10-tisíc podpisov na registráciu svojej strany Skok.


12:42 – Ukrajina uviedla, že od začiatku prímeria prišla po útokoch separatistov o štyroch vojakov. (Reuters)


12:39 – Hokejový Slovan dohrá sezónu iba s 19 hráčmi na súpiske. Po Tomášovi Surovom pustil ďalších troch hráčov. (hcslovan.sk)


12:29 – V Bruseli sa dnes stretnú ministri financií krajín eurozóny, aby našli dohodu s gréckou vládou. Skeptický je aj Kažimír.


12:26 – Ruský zmysel pre humor. Nová Cynická obluda:

cynicka


12:20 – Kremeľ vyhlásil, že nové sankcie EÚ uvalené na Rusko protirečia zdravému rozumu, prisľúbil „adekvátnu reakciu“.


12:12Mikuláš Vareha dostal o rok viac, nezaplatil stotisícovú pokutu. Peniaze chce použiť na podnikanie, keď sa vráti z väzenia.


11:59 – Na tlačovej konferencii predstavila Eva Babitzová vznikajúcu stranu Šanca. Chce vymeniť politikov za odborníkov, plánuje zmeniť volebný systém, chystá aj rodičovský balíček a mnoho ďalších zmien.


11:55 – Potravinári, ktorí prebaľujú mäso, by mali byť od 1. apríla pod väčšou kontrolou.


11:49 – Toto je miesto, kde Mečiar v politike prvýkrát porušil zákon. Viac sa dočítate v článku.


11:28 – Francúzsko a Egypt po náletoch na pozície Islamského štátu požadujú zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, aby prijala nové opatrenia.


11:25 – Slovensko sa stalo členom Európskej vesmírnej agentúry. Naši vedci tak budú mať lepší prístup k informáciám a know-how v oblasti kozmických aktivít a vývoja satelitných služieb.


11:03 – Európska únia zverejnila nový zoznam ruských a ukrajinských občanov a firiem, na ktorých uvalila sankcie. Na zozname je 19 fyzických osôb a deväť právnických subjektov.


10:55 – Po útokoch v Kodani vyzýva Izrael európskych Židov, aby emigrovali. Je pre nich Izrael skutočne zasľúbená zem? Píše Jana Shemesh.


10:18 – Vo všetkých slovenských pohoriach je malé lavínové nebezpečenstvo, popoludní ale mierne stúpne. Snehová pokrývka je zatiaľ dobre spevnená a stabilná.


10:06 – Skupina Chiki liki tu-a v novej pesničke urobila kariéru v lokálnych aj svetových médiách:


9:43 – Dánska polícia zatkla dvoch mužov obvinených z pomáhania útočníkovi v Kodani.


9:38 – Skupina hackerov ukradla bankám vo viac ako tridsiatich krajinách miliardu dolárov. Akcia hackerov sa začala ešte v roku 2013. (cybersec.sk)


9:33 – V decembri 2014 dosiahli nové objednávky v priemysle hodnotu 3,2 miliardy eur. V porovnaní s decembrom 2013 vzrástli o 5 percent.


9:21 – OSN je znepokojená situáciou v Debaľceve, kde sa naďalej bojuje. Generálny tajomník Pan Ki-mun vyzval obe strany konfliktu na bezpodmienečné dodržiavanie prímeria.


9:16 – Výrobca mobilov HTC má v Česku postaviť servisné stredisko. Zamestnať by tak mohol až 1200 ľudí. (Aktuálně.cz)


8:25 – Militanti z Islamského štátu potrebujú krv pre svojich zranených ľudí. Aj preto robia násilné a nedobrovoľné odbery krvi.


8:11 – Čo by museli urobiť politici, aby nás prinútili zobrať do ruky zbraň na ochranu štátu? Píše Martin M. Šimečka.


7:41 – Egypt v pondelok ráno zaútočil na ciele Islamského štátu v Líbyi.


7:35 – Daniela Hantuchová sa v rebríčku WTA posunula zo 73. na 47. miesto. Dominika Cibulková je sedemnásta, Magdaléna Rybáriková klesla na 51. priečku.


7:28 – Poľsko zvyšuje výdavky na obranu a ide zbrojiť. Dôvodom sú aj Rusi.


7:15 – Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. V pondelok bude jasno až polooblačno, ojedinele hmla. Teploty vystúpia na 2 až 10 stupňov Celzia.

pocasie-pondelok20150216
Zdroj: SHMÚ.sk

7:05 – V Egypte vyhlásili 7-dňový štátny smútok po zverejnení videa, v ktorom militanti Islamského štátu sťali hlavy 21 egyptským kresťanom.


6:36 – Východ USA zasiahla ďalšia veľká snehová búrka. V nedeľu zrušili 1800 letov.


6:23 – Bývalý iránsky viceprezident Mohammad Réza Rahímí si začal odpykávať trest. Súd ho odsúdil za korupciu na päť rokov väzenia.


6:19 – Bahrajn vyslal lietadlá na pomoc v boji s militantmi z Islamského štátu.


6:01 – Dnes by obe strany konfliktu na Ukrajine mali pod dohľadom OBSE začať sťahovať z frontovej línie ťažké zbrane.


5:55 – Dobré ráno. Začíname s dnešným spravodajstvom minútu po minúte.


23:13 – Shootyho Putin:

2015-02-15-Putin

Ďalšie udalosti z nedele 15. 2. 2015 nájdete tu >>

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie