Denník N

Nastupuje femokracia, v čase krízy chce spoločnosť pri moci ženy

Takto vyzeralo stretnutie lídrov krajín G20 v roku 2009, keď z neho časopis Elle vymazal mužov. Po novom bude líderiek viac. Zdroj – elleuk
Takto vyzeralo stretnutie lídrov krajín G20 v roku 2009, keď z neho časopis Elle vymazal mužov. Po novom bude líderiek viac. Zdroj – elleuk

Premiérku budú mať Briti, prezidentku zrejme Američania a žena môže viesť aj OSN. Podľa štúdií práve v čase krízy dáva spoločnosť viac príležitostí ženám.

Británia si po brexite vyberá premiéra a už je isté, že po Margaret Thatcherovej bude krajinu viesť druhá žena v histórii. Žena by mohla viesť aj opozičných labouristov.

Nie je náhoda, že hlavné politické strany majú ženské kandidátky. Ide o fenomén, ktorý nazývajú sklenený útes.

Kým pojem sklenený strop predstavuje neviditeľnú prekážku, ktorú stavia ženám profesionálny svet mužov, sklenený útes opisuje oveľa zaujímavejší efekt. Tvrdí, že čas krízy je pre ženské líderky príležitosťou. Čím vyššia je šanca neúspechu, tým vyššia šanca pre ženy.

Premiérky v Británii

V Británii práve prebieha boj o post predsedu Konzervatívnej strany, a teda aj premiéra krajiny. Do druhého kola sa dostali dve ženy: Theresa Mayová a Andrea Leadsomová.

O Therese Mayovej ako premiérke sa šuškalo už v roku 2014, ak by Škóti v referende zvolili odtrhnutie sa od Británie a premiér David Cameron by rezignoval. Pri takej situácii by Británia tiež čelila kríze a ženská premiérka sa zdala byť vhodnejšou voľbou.

Aj napriek tomu, že je možnou líderkou krajiny, ani médiá ako BBC si neodpustia komentáre na jej „exotický“ vkus na topánky.

Nástup femokracie

Nemecký denník Die Welt označil nástup ženských premiérok, Nicoly Sturgeon ako premiérky v Škótsku a možný nástup Theresy Mayovej, za nový fenomén „femokracie“, ktorý má upratať neporiadok narobený mužmi.

V Labouristickej strane bude možno čoskoro ženská líderka, Angela Eagle, ktorá vyhlásila, že má dostatok podpory, zatiaľ čo súčasný líder Jeremy Corbyn nemá dôveru poslancov strany.

Premiérku má aj Severné Írsko a žena vedie aj waleskú stranu Plaid Cymru.

Theresa May a Andrea Leadsom. O novej britskej premiérky rozhodnú členovia Konzervatívnej strany poštou v lete. Foto: AP, conservatives.com
Theresa Mayová a Andrea Leadsomová. O novej britskej premiérke rozhodnú členovia Konzervatívnej strany poštou v lete. Foto – AP, conservatives.com

Dobrý rok pre ženy?

Hillary Clintonová, ktorá je možnou budúcou prezidentkou Spojených štátov amerických, dokonca plánuje ako svoju viceprezidentku vybrať Elizabeth Warrenovú, a tak by sa stali prvými ženami vo funkcii prezidentky a viceprezidentky v americkej histórii.

Organizáciu Spojených národov čaká tento rok voľba nového šéfa a medzi horúcimi kandidátmi sú viaceré ženy vrátane bývalej premiérky Nového Zélandu Helen Clarkovej. V Ríme tento rok prvýkrát zvolili za ženskú starostku Virginiu Raggiovú.

Mysli ako kríza – mysli ako žena

Ženy sú vo všeobecnosti považované za viac taktné, nápomocné a obetavé. Sú to vlastnosti, ktoré vyžaduje kríza?

Podľa psychologičky Kristin Andersonovej z University of Houston spoločnosti ponúkajú funkcie na sklenenom útese ženám, pretože ich považujú za „nahraditeľné a lepšie obetné baránky“. Podľa nej spoločnosti, ktoré zamestnajú ženy, vyhrajú v každom prípade. Ak zlyhá, je to jej vina a spoločnosť je vnímaná v pozitívnom svetle, že aspoň poskytla príležitosť žene, a môže sa vrátiť k mužským lídrom.

Pozitívnejšie sa na to díva štúdia, ktorá tvrdí, že spoločnosti si vyberú ženy, pretože sa sú viac kreatívne, intuitívne a starostlivé.

Podľa profesoriek Ali Cookovej a Christy Glassovej z Utah State University je skôr pravdepodobné, že ženy alebo menšiny skôr prijmú riskantnú funkciu, pretože inak by sa im taká šanca nemusela naskytnúť.

Ako slovenský príklad skleneného útesu by mohla poslúžiť vláda Ivety Radičovej, ktorá však predčasne skončila po vyhlásení nedôvery v roku 2011.

Ženy na rovnakej úrovni ako muži

Minulý mesiac vyšla kniha Women on the Run, ktorá tvrdí, že v súčasnosti sú ženy v americkej politike vnímané na rovnakej úrovni ako muži. Jediné, na čom voličom záleží, je, či sú demokrati alebo republikáni. Ich vysvetlenie však má slabé miesta, obzvlášť spôsob, akým merali predsudky počas kampaní. Aj napriek tomu kniha poskytuje nový pohľad, prečo je tak málo žien v politike a prečo je Amerika na 97. mieste rebríčka ženského zastúpenia na svete.

Hillary Clintonová by si ako kandidátku na viceprezidentku do volieb mohla vybrať senátorku Elizabeth Warren (vľavo). Foto - tasr/ap
Hillary Clintonová by si ako kandidátku na viceprezidentku do volieb mohla vybrať senátorku Elizabeth Warrenovú (vľavo). Foto – TASR/AP

Dôvod je podľa autorky aj neférová kampaň z roku 2008 proti Hillary Clintonovej, ktorá mohla znechutiť viacerým ženám vstup do politiky. Ani výhra Clintonovej tento rok nemusí znamenať boom ženských političiek, ak sa budú rozhodovať podľa antikampane, ktorú vedie Donald Trump so svojou rétorikou voči ženám.

„Ľudia uvidia, ako sa Trump správa, a povedia si, že takéto to je pre ženské kandidátky. Ale z nášho výskumu vieme, že to tak nemusí byť. Môže sa to však stať verejne prijímaným názorom,“ vysvetľuje spoluautorka knihy Lawlessová.

Autori prezreli dáta 4 524 lokálnych novinových článkov napísaných počas kampaní z roku 2014. Lenže noviny už dávno nie sú jedinými mienkotvorcami – stačí sa pozrieť na sociálne siete – a ani štúdia 4 000 článkov nemusí byť presná. Na Twitteri dennodenne prispievatelia komentujú oblečenie Clintonovej, aj keď o tom zmienka v novinách byť nemusí, ale je to to, čo má väčší dosah v spoločnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie