Denník N

Prebaľovanie mäsa sa bude od apríla hlásiť

Foto - TASR
Foto – TASR

Na prebaľovanie mäsa má dohliadať odborný garant, inšpekcia by mala robiť kontroly podľa presného harmonogramu.

Potravinári, ktorí prebaľujú mäso, by mali byť pod väčšou kontrolou. Podľa novely zákona o potravinách totiž budú musieť od 1. apríla nahlásiť Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, aký druh mäsa a v akom množstve budú prebaľovať, tiež nahlásiť dni a hodiny, kedy tak budú robiť.

Potravinová inšpekcia tak bude vedieť, kedy sa na kontrolu prebaľovania mäsa vybrať. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka má dnes licenciu na prebaľovanie potravín asi 300 podnikateľov.

Tie prevádzky, ktoré budú chcieť naďalej mäso prebaľovať, budú musieť mať od apríla garanta kvality. Jahnátek tvrdí, že to bude musieť byť človek v zamestnaneckom pracovnom pomere v tej prevádzke, ktorý má odbornú – vysokoškolskú alebo stredoškolskú kvalifikáciu v oblasti potravinárstva či veterinárneho lekárstva.

Prebaľovanie mäsa považuje za veľký problém napríklad Únia hydinárov, týka sa totiž pomerne často kurčiat, ktoré sa na slovenský trh dovezú z Poľska, Česka či Maďarska. V minulosti únia kritizovala najmä to, že v prevádzkach, ktoré rozrábajú alebo balia dovezené hydinové mäso, nie je stály veterinárny dozor.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na pripomienky@dennikn.sk.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie