Denník N

Ľudia na Pohode posielajú Borisovi Kollárovi miesto veternej smršte bozky

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Producent B-complex vyzval návštevníkov Pohody, aby sa bozkávali pod umeleckou inštaláciou pripomínajúcou minaret. Zasypať niekoho bozkami je lepšie, ako privolávať nešťastie, vysvetľuje.

Je to nenápadná inštalácia v zadnej časti festivalového areálu, ktorú si väčšina ľudí na Pohode možno ani nevšimla. Takzvaný minaret aj tak stál poslancovi parlamentu Borisovi Kollárovi za to, aby na ľudí na festivale privolával dažde a veternú smršť. Neskôr svoj status vymazal.

Návštevníci a hudobníci reagovali pohotovo. B-complex alias Matia vytvorila na Facebooku event s názvom Kiss 4 Boris, ktorý vyzýva ľudí, aby poslancovi namiesto hromov a bleskov poslali toľko lásky, koľko sa sa doňho zmestí. Odvtedy sa pri minarete pobozkali a odfotili desiatky ľudí.

Video: Bozky namiesto nenávisti
Autor: Martina Pažitková

Keď smršť, tak poriadna

„Ako najlepšie bojovať s hlúposťou?“ pýta sa B-complex. „Irónia a vtip sú najlepšia cesta. Zasypať niekoho bozkami je lepšie, ako privolávať nešťastie, najmä keď vieme, čo sa na Pohode v minulosti stalo, a ľudia tu majú stále v pamäti, čo takáto katastrofa môže spôsobiť,“ hovorí B-komplex o roku 2009, keď búrka a vietor zhodila jeden zo stanov a zahynuli dvaja návštevníci.

boris

B-complex hovorí, že keď už teda má prísť smršť, nech je poriadna. Preto by sa v sobotu mali ľudia na Pohode bozkávať hromadne. „V tom evente je už asi 850 ľudí. Keby aspoň polovica prišla a odfotíme sa tu naraz, mohlo by to byť symbolické gesto. Lebo ľudia, ktorí prídu na Pohodu, vedia, prečo sem chodia, a že sa tu vedľa seba nájdu rôzni ľudia, ktorí však so sebou nemajú vôbec žiadny problém.“

Aj populizmus by mal mať určité hranice, myslí si B-complex. „Je rozdiel, keď niekto sľubuje nižšie dane a vyššie dôchodky, a keď niekto straší ľudí moslimami, ktorí budú znásilňovať ľudí. Takéto manipulovanie je veľmi nešťastné, najmä keď vidíme, čo sa deje v Británii, kde brexit spustil vlnu nenávisti a xenofóbie, ktorú si odnášajú aj Slováci či Poliaci.“

Je to umenie, nie náboženstvo

Inštalácia pripomínajúca minaret neprekáža ani židovskému rabínovi Mikhaylovi Kapustinovi. „Je to dobrá myšlienka,“ vraví.

„Mal by existovať rešpekt medzi ľuďmi, ktorí patria do rôznych náboženstiev. A ten rešpekt musí byť obojstranný. Inak to, bohužiaľ, nefunguje. Ak ľudia, ktorí patria k inej kultúre, budú rešpektovať zem, v ktorej žijú, a dominantné náboženstvo, žiadne problémy nebudú.“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Organizátori Pohody vysvetľujú, že minaret na festivale nie je náboženskou stavbou, ale umeleckou inštaláciou, akých je v areáli viac. „Ide o symbolické dielo, ktoré má vyjadrovať nádej a solidaritu. Solidaritu s obeťami extrémizmu, čiže presný opak toho, čo je dielu podsúvané,“ hovorí PR manažér festivalu Anton Repka.

„Sme presvedčení, že propaguje základné kresťanské, humanistické alebo – pokojne to môžeme nazvať – európske hodnoty ako pomoc blížnemu, tolerancia a otvorenosť. Mali sme na Pohode viacero moslimských umelcov a verte či nie, sú to takí istí ľudia ako my, majú radi hudbu, majú radi slobodu. Predsudky nepomôžu nikomu a ničomu a často viedli k tragédiám.“

Autormi inštalácie sú študenti architektúry, ktorí sa prihlásili do súťaže Public Art Festival Contest. Víťaza vybrala komisia zložená väčšinovo z rešpektovaných odborníkov na vizuálne umenie doplnená zástupcami festivalu.

„Pripomíname, že už viacero rokov máme na festivale v nedeľu ekumenické bohoslužby či stan s aktivitami židovskej náboženskej obce. Aj v tomto roku budeme mať inštalácie narábajúce so symbolmi kresťanstva,“ dodáva Repka.

Podľa organizátorov je však Pohoda stále najmä o hudbe a kto nechce, môže program, ktorý sa dotýka spoločenských tém, pokojne odignorovať a iba sa baviť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Festival Pohoda

Slovensko

Teraz najčítanejšie