Denník N

Daňového podvodníka Varehu trápi, že štát mrhá peniazmi daňových poplatníkov

Mikuláš Vareha na súde v roku 2014. Foto TASR - Dušan Hein
Mikuláš Vareha na súde v roku 2014. Foto TASR – Dušan Hein

Mikuláš Vareha dostal o rok viac. Nezaplatil stotisícovú pokutu. Peniaze chce použiť na podnikanie, keď sa vráti z väzenia.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici pridal Mikulášovi Varehovi k jedenástim rokom za daňový podvod ďalší rok za to, že nezaplatil sto tisíc eur, ktoré boli súčasťou trestu.

Vareha vyhlásil, že by bol blázon, keby zaplatil. Dodal, že medzi 11 a 12 rokmi nevidí rozdiel. Peniaze chce použiť na podnikanie po prepustení.

Daňový podvodník podotkol, že pojednávanie bolo úplne zbytočné a štát mohol radšej ušetriť peniaze daňových poplatníkov.

Obchodník s lykožrútmi

Špecializovaný trestný súd odsúdil Varehu v procese známom aj ako „lykožrút“ v apríli roku 2013 na jedenásť rokov za krátenie a neodvedenie dane a poistného. Špeciálny prokurátor stanovil škodu na vyše 58 miliónov eur. Vareha nedovolil obhajcom predniesť záverečné reči a nevyužil ani právo posledného slova.

Jedenásť firiem podnikateľa Mikuláša Varehu podľa prokuratúry fiktívne obchodovalo medzi sebou. Podľa sudcov obžalovaný vytvoril daňový raj pre svoje firmy v oblasti Zemplína.

Tovar sa ani nepohol zo skladov, majiteľa menil len na papieri. Väčšina firiem nemala údajne takmer žiadnych zamestnancov ani majetok. Jeden z obchodov urobil údajne s konateľom maďarskej firmy, ktorý už bol niekoľko rokov mŕtvy.

Vareha, známy na východe Slovenska aj ako pán Zemplína, obchodoval v rokoch 2007 až 2010 s rôznymi komoditami. Zarábal na lykožrútoch a štepných púčikoch jabloní. Lykožrúty vraj používal na kŕmenie bažantov. Chrobáky slúžili bažantom údajne na doplnenie proteínov tak, ako to robia športovci.

„Všetky obchody sa udiali legálne. Kúpili sme, predali, zaúčtovali,“ vyvracal tvrdenia prokuratúry Vareha.

Prokurátor Ján Šanta opiera obžalobu o stanoviská znalcov a  odborníkov. Hovorí, že obchody s vyše 414 miliónmi lykožrútov alebo 55 miliónmi štepov sú nereálne a  nikdy sa neuskutočnili.

Komplic dostal päť rokov

Vareha podrobne opísal, ako zbierali stovky miliónov lykožrútov ručne, lopatkami, vo dvore firmy. Zamestnanec, ktorý to mal na starosti, údajne zomrel. Obhajcovia tvrdili, že obžaloba bola nezákonná a neodôvodnená.

Podnikateľa usvedčoval najmä občan Maďarska Mihály Molnár. Potvrdil, že s Varehom a euroočkami obchodovali len fiktívne. Molnár sa dohodol s prokuratúrou a navrhli mu päť rokov. Dohodu schválil aj súd.

Polícia zatkla Varehu začiatkom roku 2011 pre daňové podvody. Ešte začiatkom roka 2009 rozdával deťom v školách jablká spolu s manželkou prezidenta Silviou Gašparovičovou. Prišiel aj na inauguračnú slávnosť prezidenta.

Prezidentská kancelária vtedy vyhlásila, že nepreveruje daňové záležitosti darcov nadácie prezidentovej manželky. Účasť na inaugurácii nevysvetlili. Na zozname pozvaných údajne nebol.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie