Denník N

Pozrite si najlepšiu domácu architektúru minulého roka

Do finále Ceny za architektúru sa dostalo sedemnásť domov, bytov, interiérov rôznych využití - od kostola, cez materskú škôlku až po sídlo firmy.
Do finále Ceny za architektúru sa dostalo sedemnásť domov, bytov, interiérov rôznych využití – od kostola, cez materskú škôlku až po sídlo firmy.

Porotcovia si pozreli dvadsaťpäť stavieb, záhrad či interiérov a vybrali sedemnásť najlepších, ktoré budú súťažiť o Ceny za architektúru. Pozrite si nominácie, víťazov sa dozvieme v októbri.

„Snažili sme sa nájsť vašu vlastnú identitu, pretože v niektorých častiach architektúry sa stávate až príliš medzinárodnými. Pri tvorbe v architektúre je dobré pamätať na to, kto sme, odkiaľ pochádzame a kde sú naše korene,“ hovorí Roman Rutkowski, poľský architekt. Tento rok predsedá porote v súťaži Cena za architektúru.

V posledných týždňoch spolu s Lukášom Kordíkom, Štefanom Moravčíkom, Juri Troyom, Janom Šépkom, Antonínom Novákom a Ilonou Németh navštivili dvadsaťpäť rodinných domov, bytov, záhrad, obchodných priestorov či interiérov. Sedemnásť z nich vybrali a postúpili ďalej do finále. Tie stavby sú rôznorodé – je medzi nimi zrekonštruovaný interiér kostola v Brutovciach, materská škôlka v Banskej Štiavnici, výškové bývanie v Panorama City aj záhrady Digital Parku.

„Tento rok bolo pomerne silné zastúpenie kvalitných diel, ktoré sa nachádzajú v rôznych regiónoch Slovenska. Teší nás, že kvalitná architektúra sa dostala aj mimo hlavného mesta a nemusí nevyhnutne vychádzať zo silného finančného zázemia, práve naopak, dokáže vzniknúť v pomerne limitujúcich podmienkach,“ hovorí Lukáš Kordík.

Potešilo ho tiež, že stále častejšie sa objavujú aj diela, ktoré nevznikli iba vďaka privátnym zdrojom, ale aj s podporou štátu či miestnych samospráv. „A veľmi ma potešilo aj to, že kategória exteriér sa z privátnych záhrad posunula do riešenia verejných priestorov a intervencií v krajine,“ hovorí architekt Lukáš Kordík.

Súťaž CE.ZA.AR má tento rok už pätnásť rokov, organizuje ju Komora slovenských architektov. Víťazov sa dozvieme začiatkom októbra.

Nominácie CE.ZA.AR 2016

Kategória: Rodinné domy

Rodinný dom pod Kalváriou. Foto - Tomáš Manina
Rodinný dom pod Kalváriou. Foto – Tomáš Manina

Rodinný dom pod Kalváriou

Veľké Uľany, autori: Peter Šercel, Andrej Švec, foto: Tomáš Manina

Pozemok ponúkal špecifické podmienky – bol blízko dôležitej mestskej pamiatky – Kalvárie, a zároveň na ňom bolo veľa stromov. Návrh architektov Petra Šercela a Andreja Šveca využíva oboje – poskytuje výhľad na kalváriu a stojí na základovej doske, aby neporušil korene stromov. Interiér je so záhradou prepojený veľkorysým presklením, vonku aj vnútri sú len prírodné materiály, drevo, kameň, biela omietka. Dom pôsobí vzdušne a otvorene, svojou jednoduchosťou zachováva genius loci svojho prostredia.

Dom v Lučatítne. Foto - Martin Karšňák
Dom v Lučatíne. Foto –  Martin Karšňák

Drevodom v Lučatíne

Lučatín, autori: Jaromír Krobot, foto: Martin Karšňák

Lučatín je malá dedina pri Banskej Bystrici. Dom s gánkom je variáciou na tému tradičného ľudového stavania. Gánok sa prelína s jednotlivými izbami, naberá funkciu zádveria či vstupnej haly, rozširuje sa v úložných priestoroch prístupných z interiéru aj exteriéru a tak dom nepotrebuje žiadne chodby a má minimum nevyužitého priestoru.

Dom na Brusnicovej. Foto - Pavel Meluš
Dom na Brusnicovej. Foto – Pavel Meluš

Brusnicová A

Brusnicová, Koliba, Bratislava – Nové Mesto, autori: Matej Grébert, foto: Pavel Meluš

Dva podobné domy – dva rôzne prístupy. Toto je prvý z dvojice susediacich rodinných domov, ktoré vznikli koordinovane v našom ateliéri. Na začiatku sme našli 660-metrový pozemok susediaci s lesom a krásnym výhľadom na Bratislavu. Zmestiť sem dva rodinné domy aj so záhradami bola pre nás celkom slušná výzva. Pozemok je ešte k tomu rovinatý, s miernym prevýšením. Rozdelili sme ho na dve rovnaké časti, každý dom má teda 330 metrový pozemok. Obidva domy majú podobný základný pôdorys a dispozičnú logiku, no predsa sú úplne iné. Majitelia mali celkom iný zoznam priorít, čo sa odrazilo na finálnej architektúre každého domu.

Kategória: Bytové domy

Panorama City. Foto - Ľubo Stacho
Panorama City. Foto – Ľubo Stacho

Panorama City

Landererova, Bratislava, autori: Juraj Hermann, spolupráca: Patrik Pavlásek, Daniel Růžička, Beáta Hermannová, Daniel Mikunda, Marek Vančo, foto: Ľubo Stacho

Panorama City, nová výšková dominanta rozrastajúceho sa centra Bratislavy na nábreží Dunaja, prináša novú kvalitu bývania a nových obyvateľov do územia, kde doteraz dominovali administratíva, obchod, služby a kultúra.

Bytové domy – Avana v Stupave. Foto - Tomáš Manina
Bytové domy – Avana v Stupave. Foto – Tomáš Manina

Bytové domy – Avana

Stupava, autori: Matúš Polák, Martin Rezník, Silvia Kračúnová, Juraj Makový, foto: Tomáš Manina

Dva bytové domy sú navrhnuté na miestach pôvodného výrobného a skladového objektu výrobného družstva Avana. Bohužiaľ, počiatočný zámer pôvodné objekty zrekonštruovať sa pre statické problémy nepodaril. Domy sa teda nakoniec navrhli na pôvodných pôdorysoch. Obsahujú malé byty dostupné aj pre mladé rodiny, keďže sú navrhnuté s cieľom čo najnižších stavebných nákladov.

Kategória: Občianske a priemyselné stavby

Centrála Gumex. Foto - Branislav Hovorka
Centrála Gumex. Foto – Branislav Hovorka

Centrála Gumex Slovakia

Gumex Slovakia, Nitra, autori: Martin Paulíny, Branislav Hovorka, foto: Branislav Hovorka

Stavba je veľkoskladom pneumatík s pneuservisom a administratívnou časťou. Jej veľkosť, umiestnenie a materiálovú bázu určili práve pneumatiky. Ľahká oceľová konštrukčná báza vyplynula z požiadavky prevádzkovateľa rýchlostnej komunikácie R1, akou váhou môže stavba priťažiť jej zemné teleso, na ktorom stojí. Veľká sklonená zasklená fasáda administratívnej časti je otočená smerom k rýchlostnej ceste. Vytvára to dynamickú vnútornú atmosféru stavby a firme dáva zapamätateľný vonkajší vizuál.

Dostavba areálu Ministerstva zahraničných vecí. Foto - Ján Pavúk
Dostavba areálu Ministerstva zahraničných vecí. Foto – Ján Pavúk

Dostavba areálu MZV SR

Pražská, Bratislava, autori: Ján Pavúk, Iľja Skoček, foto: Ján Pavúk

Objekt je súčasťou celého areálu ministerstva zahraničných vecí. Má päť nadzemných (+ jedno ustúpené) podlaží a dve podzemné podlažia prepojené schodiskom a panoramatickým výťahom. Zaujímavým je práve „uskočené“ podlažie, ktorého súčasťou je pochôdzna terasa. Vnútri kládli architekti dôraz na veľkorysé riešenie dvojpodlažnej vstupnej haly s galériou. Hala je otvorená, transparentná, so zeleným nádvorím kontrastuje s prísnym rastrom fasády.

Materská škola Guliver. Foto - Lukáš Rohárik
Materská škola Guliver. Foto – Lukáš Rohárik

Materská škola Guliver

Poľovnícka, Banská Štiavnica, autor: Richard Murgaš, foto: Lukáš Rohárik

Materská škola vznikla ako prestavba a zároveň dostavba už existujúceho, rozostavaného vidieckeho rodinného domu. Zmenou terénu vznikol vstupný suterén s kompletným zázemím a prízemie denných aktivít napojené na záhradu. Dispozícia je prehľadná a aj vizuálne naznačuje, kde sa deje aká aktivita.

Kategória: Obnova a prestavba

Rekonštrukcia baníckeho domu. Foto - Martin Šveda
Rekonštrukcia baníckeho domu. Foto – Martin Šveda

Rekonštrukcia baníckeho domu Dolná Resla

Dolná Resla, Banská Štiavnica, autor: Vladimír Schmidt, Zuzana Ditteová, foto: Martin Šveda

Banícky dom na Dolnej Resle prešiel komplexnou obnovou. Dispozícia bola očistená, znehodnotené časti fasád analogicky zrekonštruované, poškodené prvky boli nahradené precízne remeselne spracovanými replikami. Podkrovie sa stalo obývateľné a dá sa z neho vyjsť na terasu, pod ňou je hospodárske zázemie domu stvárnené ako šopa.

Bytový dom M25. Foto - Michal Vršanský
Bytový dom M25. Foto – Michal Vršanský

Bytový dom M25

Mýtna 25, Bratislava, autori: Pavol Senecký, Michal Vršanský, Juraj Senecký, foto: Michal Vršanský

Bytový dom Mýtna 25, pôvodne budova s tromi nadzemnými podlažiami a nevyužívaným podkrovím, bola v rámci rekonštrukcie nadstavená o 3 nadzemné podlažia (vrátane podkrovia). Architektonické riešenie je postavené na kontraste pôvodnej a novej hmoty s čitateľnou vertikálnou aj horizontálnou hranicou novej rímsy a výťahu.

Kostol v Brutovciach. Foto - Stano Dubík
Kostol v Brutovciach. Foto – Stano Dubík

Interiér rímskokatolíckeho kostola sv. Vavrinca v Brutovciach

R.k. kostol sv. Vavrinca, Brutovce 83, okr. Levoča, autor: Tomáš Bujna, foto: Stano Dubík

Práce na obnovách a rekonštrukcii začali úplne pozvoľna príchodom nového kňaza na nové miesto pôsobenia. Kostol v Brutovciach pochádza z prvej polovice 14. storočia. Murivo bolo úplne zvlhnuté a podlaha nevyhovovala. Nahradil ju prírodný pieskovec, v celom kostole bol vykonaný aj archeologický výskum a reštaurátorský prieskum.

Kategória: Interiér

Byt G. Foto - Katarína Príkopská
Byt G. Foto – Katarína Príkopská

Byt G

Bratislava, autori: Katarína Príkopská, Ivan Príkopský, Tomáš Szöke, foto: Katarína Príkopská

„Byt G chce byť stavbou, architektúrou, nie dokonalým dizajnom,“ píšu o interiéri jeho autori – ateliér Toito. „Kvalita a rafinovanosť prevedenia rastie do výšok spolu s nákladmi. Okolo seba sledujeme preteky, stráca sa človek. Architektúra kopíruje technológie. Masívny, niekedy primitívny, často nepresný, ale trvanlivý detail je nahrádzaný jemnejším, presným, dokonalým, zložitým, často neopraviteľným. Samoúčel predbieha funkčnosť. Máme pocit, že architektúra ako hľadanie rámcových odpovedí, zrkadlenie doby sa posúva k dizajnu a hľadaniu možností prevedenia.“

Framehouse. Foto - Maroš Fečík
Framehouse. Foto – Maroš Fečík

Framehouse

Miletičova 5, Bratislava, autori: Maroš Fečík, Filip Kandravý, foto: Maroš Fečík

Interiér postprodukčného štúdia sa nachádza v zrekonštruovanom polyfunkčnom objekte. Štúdio zaberá plochu 145 m2, rozdelenú do dvoch podlaží. Dominantou priestoru, ako aj spojovacím prvkom medzi podlažiami je obklad stien z veľkoformátových olejovaných preglejkových platní. Betón sa objavuje na podlahe štúdia, na televíznej stene, ako aj recepčnom a strihačskom pulte. Zábradlie schodiska je vytvorené z pozváraných roxorových konštrukcií. Slúži zároveň ako knižnica a nosič interiérovej zelene.

Nový vstupný pult s knižnicou vo Zvolenskom zámku. Foto - Martin Dökereš
Nový vstupný pult s knižnicou na Zvolenskom zámku. Foto – Martin Dökereš

Expozícia knižnej a katalógovej kultúry od 60. rokov po súčasnosť

SNG Zámok Zvolen, autori: Alan Krajčír, Helena Vojtková, foto: Martin Dökereš

Výzvou bolo citlivo a jednoznačne zvládnuť kontrast foriem a estetík odlišných časových období.

Vložený objekt knižnice delí priestor na dva samostatné celky s rôznymi kvalitami a funkciami. V zaklenutom vstupnom priestore dominuje reprezentatívny symetrický informačný pult. V členitej veži schodiska je umiestnená expozícia kníh a katalógov s pravidelne rastrovanými policami a mobilnými kontajnermi.

Obchod Slávica. Foto - Tomáš Manina
Obchod Slávica. Foto – Tomáš Manina

Obchod Slávica

Laurinská 19, Bratislava, autori: Andrej Olah, Katarína Labáthová, foto: Tomáš Manina

Obchod je vsadený do parteru mestského paláca v historickom jadre Bratislavy. Pracuje s pôvodným vnútorným priestorom tak, že ho očisťuje od novších stavených zásahov a odkrýva stavebnú podstatu jeho historických vrstiev. Nové prvky interiéru sú reverzibilné, aby zbytočne neprekrývali pôvodné konštrukcie. Koncept interiéru je navrhnutý tak, aby vytváral jednoduchý podklad pre vystavený tovar, čiže šperky a predmety úžitkového dizajnu.

Kategória: Exteriér

Malý amfiteáter ako súčasť exteriérových úprav v okolí Digital Parku. Foto - Peter Pasečný
Malý amfiteáter ako súčasť exteriérových úprav v okolí Digital Parku. Foto – Peter Pasečný

Exteriérové úpravy Digital Park

Digital Park, Einsteinova 25, Bratislava , autor: Igor Marko, Peter Pasečný, foto: Peter Pasečný

Externé priestory Digital Parku v Bratislave dostali novú formu a obsah. Ateliér mestotvorby a miestotvorby Marko&Placemakers (Londýn) v spolupráci s krajinnými architektmi 2ka (Bratislava) pretvorili priestor pred kancelárskymi budovami na predĺžený office-park, ktorý ponúka inkluzívne miesto na relax, udalosti a stretnutia.

Prístrešok a lávka na Straníku. Foto - Jana Makroczyová
Prístrešok a lávka na Straníku. Foto – Jana Makroczyová

Prístrešok a lávka na Straníku

kopec Straník pri Žiline, autor: Michal Marcinov, Andrej Badin, Zuzana Demovičová, Peter Lényi, Ondrej Marko, Marián Lucký, foto: Jana Makroczyová

Straník je kopec s vynikajúcim výhľadom na Žilinu. Okolo 10.-12. storočia pred našim letopočtom tu bolo hradisko, preto je vrchol kopca v režime národnej kultúrnej pamiatky. Od roku 1934 dodnes sa kopec používa pre bezmotorové lietanie. Subtílna lávka má ambíciu organizovať pohyb turistov kontrolovane, bokom od letcov a uľahčovať prístup na vrchol kopca návštevníkom s obmedzenou schopnosťou pohybu. Lávka levituje nad terénom, je s ním v kontakte iba prostredníctvom zemných skrutiek. Kúsok pred vrcholom je prerušená, pre potrebu umožniť prejazd ťažobným vozidlám. Na konci čaká nový prístrešok a lavička pri symbolickom cintoríne letcov s výhľadom na Malú Fatru.

Teraz najčítanejšie