Denník N

Slovenská učiteľka pre českých divákov

Reči o tom, že predovšetkým mladí Česi nerozumejú slovenčine, sú také časté, až sú trápne.

„Svetová premiéra,“ to znie vždy dobre. Jednu takú som si vysedel na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Vo vypredanej sále (čo je na tomto festivale úplne bežné) sa premietala Učiteľka. Chvíľami sa o nej píše ako o českom filme, chvíľami ako o slovenskom, záleží asi na tom, na ktorej strane rieky Moravy noviny vychádzajú. V každom prípade do kín prichádza veľmi zaujímavá snímka z čias normalizácie.

Za Učiteľku si prišla po cenu za najlepší ženský herecký výkon Zuzana Mauréry. V Česku ju na rozdiel od Slovenska nikto nepozná a to je hlavná výhoda. Nemá to, samozrejme, žiadny vplyv na porotu, ale predovšetkým na divákov, ktorým je film určený. Režisér Jan Hřebejk pamätá predovšetkým českých divákov, pre ktorých hľadal neopozerané tváre, ktoré sa nevyskytujú v českých filmoch ani seriáloch a diváci ich nemajú spojené s inými postavami. Napokon, takmer všetky roly v Učiteľke hrajú slovenskí herci.

Film je preto skoro celý v slovenčine. To je dobré zdôrazniť, pretože nekonečné reči o tom, že Česi (predovšetkým mladí) nerozumejú slovenčine, sú také časté, až sú trápne. Tvorcovia filmu režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský nepochybne počítajú s komerčným úspechom. Keby mali akékoľvek pochybnosti o tom, že slovenčina bude českým divákom prekážať, iste by to urobili inak. Práve návštevnosť českých kín, kam príde násobne viac ľudí ako na Slovensku, je pre komerčný úspech kľúčová.

Tvorcovia navyše Učiteľku natáčali v Bratislave. Nájsť kulisu pre normalizačné 80. roky minulého storočia bolo podľa Hřebejka veľmi ťažké, až hlavné mesto Slovenska splnilo jeho predstavy. Scenárista Jarchovský vraj nosil príbeh v hlave 38 rokov a opäť doň premietol niektoré autobiografické prvky rovnako ako v predchádzajúcich spoločných filmoch (Pupendo, Pelíšky).

Na Slovensku ide Učiteľka do kín 21. júla, a ak budete čítať recenzie, tak si to možno rozmyslíte a namiesto do kina pôjdete minúť peniaze do krčmy. Filmovým kritikom sa príliš nepáči, aspoň nie tým, s ktorými som v Karlových Varoch hovoril a ktorí majú priestor vo vplyvných médiách. Filmu vyčítajú predovšetkým to, že je nepresvedčivý. Že celé normalizačné obdobie skôr zahmlieva. Nie som kritik, a tak len priznávam, že som svetovú premiéru Učiteľky so záujmom sledoval až do konca, dobre som sa bavil a napäto čakal, aká bude pointa. Tá je fakt dobrá, ale prezrádzať ju nebudem.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie