Denník N

Veterinár spustil petíciu za zákaz homeopatie, kravy a ovce lieči homeopaticky aj princ Charles

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Už 3-tisíc ľudí podpísalo v Británii petíciu za zákaz používania homeopatie veterinármi. Autor akcie hovorí, že aj zverolekári musia používať medicínu 21. storočia, nie neoverené lieky bez účinnosti.

Čo platí pre ľudí, platí aj pre zvieratá. Homeopatia – podľa všetkých dostupných informácií neúčinná alternatívna medicína – neohrozuje iba ľudí, ale aj domáce a hospodárske zvieratá.

Zviera, ktoré namiesto overenej a účinnej látky dostane homeopatický liek, môže chorobe podľahnúť.

Danny Chambers, veterinár z Devonu, spustil petíciu na zákaz používania homeopatie zverolekármi. Za niekoľko dní od vzniku ju podpísalo viac ako 3-tisíc ľudí, z toho viac ako tisíc britských zverolekárov.

V Británii je zhruba 22-tisíc veterinárov. Päťsto farmárov a 40 zverolekárov v krajine má tréning v homeopatii.

Treba medicínu 21. storočia

„Myslíme si, že veterinári by mali ponúkať medicínu 21. storočia,“ cituje autora petície Chambersa BBC. „Vedci ukázali, že homeopatia nefunguje. Takže by ju veterinári nemali ponúkať, aj keď sú ich aktivity vedené dobrými úmyslami,“ dodal veterinár.

V petícii sa píše, že homeopatia ohrozuje zdravie zvieraťa, podkopáva konvenčnú medicínu, tradičné lekárske vzdelanie a dôveru verejnosti v konvenčnú medicínu.

„Veterinár by mal mať príslušný titul od akreditovanej univerzity a nemal by používať lieky, ktorých účinnosť bola vyvrátená,“ hovorí Chambers.

„Je nepopierateľné, že zvieratá trpia, ak im ľudia namiesto riadnej liečby dajú homeopatiká,“ dodal veterinár.

Britská veterinárna spoločnosť na svojej stránke píše, že „nemôžeme podporiť používanie homeopatických liekov alebo akejkoľvek medicíny, ktorej účinnosť nie je dokázaná.“

Princ Charles

Mark Elliott, homeopatický veterinár zo Západného Sussexu a bývalý predseda Britskej asociácie homeopatických veterinárov, pre BBC povedal, že za svoju kariéru videl tisícky prípadov, keď zviera na homeopatickú liečbu reagovalo dobre. 

Myslí si, že zákaz by homeopatiu nezničil, len by prešla do ilegality.

Princ Charles sa nedávno vyjadril, že používa výhradne homeopatickú liečbu, keď lieči kravy a ovce na svojich statkoch. Údajne sa tak bráni proti nadmernému užívaniu antibiotík.

Svet naozaj čelí nadmernému užívaniu antibiotík – podľa údajov amerického Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) sa až polovica všetkých antibiotík v USA predpisuje zbytočne –, čo vedie k rozvoju rezistencie na liečbu bakteriálnych infekcií.

Lenže zbytočnému používaniu antibiotík sa nedá čeliť používaním homeopatík, ktoré – ako znie vedecký konsenzus – nemajú žiadnu účinnosť.

Mark Lorch, chemik z univerzity v Hulle, adresoval princovi štipľavú reakciu, kde mu vysvetlil, aby s podobnými experimentmi prestal.

Placebo

Viaceré štúdie ukázali, že placebu podliehajú aj domáce zvieratá, ich majitelia a veterinári. V jednom výskume o placebe majiteľov psov liečili časť psov placebom, čo znamená, že im zámerne podali liek bez akejkoľvek účinnej látky. Aj tak si ľudia mysleli, že sa stav ich psa zlepšil.

Prečo? Zúfalý majiteľ túži po tom, aby bolo jeho maznáčikovi lepšie, a lipne na akomkoľvek znaku, ktorý by mohol byť prísľubom toho, že je jeho psovi (mačke, škrečkovi…) lepšie.

Ak bolo pred podaním lieku zavrtenie chvostom „labuťou piesňou“, teraz, po jeho užití (hoci ide o placebo), ho majiteľ vníma úplne inak – ako znak, že sa stav jeho zvieraťa zlepšuje.

Veselšiu náladu domáceho zvieraťa, ktoré konečne opúšťa nenávidenú veterinárnu kliniku, si majiteľ môže zameniť za účinnosť lieku. To, že psy a iné zvieratá citlivo reagujú na situácie, v ktorých sa nachádzajú, a na správanie svojich majiteľov, pozná každý psičkár konfrontovaný s „psími očami“, keď zo skrine vybalí cestovný kufor, alebo s nefalšovanou radosťou, keď sa po dvoch týždňoch vráti z dovolenky.

Oscillococcinum

To, že homeopatia nefunguje, je názor Svetovej zdravotníckej asociácie, Americkej chemickej asociácie a tisícov vedcov po celom svete. Jej neúčinnosť dokazujú veľké metaanalýzy.

Niet sa čo diviť. Homeopatia je zmesou duchovna – trasením údajne v látke prebúdzame duchovné sily – a javov, ktoré veda neuznáva, ako je napríklad pamäť vody. Vezmime si také Oscillococcinum, obľúbený liek na chrípku.

Keď v roku 1917 zasiahla svet epidémia španielskej chrípky, pozoroval francúzsky lekár Joseph Roy v krvi obetí akési baktérie s guľkami, ktoré vykonávali rýchly vibračný pohyb, oscilovali. Pomenoval ich oscillococci – oscilujúce koky.

Roy si myslel, že našiel akýsi „univerzálny mikrób“, ktorý je pôvodcom všetkých chorôb.

S najväčšou pravdepodobnosťou však lekár nepozoroval nič iné ako bublinky vzduchu alebo niečo podobné.

Napriek tomu sa Oscillococcinum využíva na liečbu chrípky, hoci chrípka je vírusové ochorenie (vírusy nie sú baktérie).

Extrakt z kačacej pečene a srdca sa v roztoku rozriedi toľkokrát, že v ňom nie je žiadna účinná látka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Homeopatia

Veda

Teraz najčítanejšie