Denník N

Kotlebovci zbierajú podpisy na odchod z Únie na jarmokoch, organizátori sú bezmocní

Repro foto - Facebook ĽSNS
Repro foto – Facebook ĽSNS

Petičný tím ĽSNS na oravských folklórnych podujatiach zbiera podpisy na referendum za vystúpenie z Únie a NATO. Organizátori si ich na akciách neželajú, no na verejnom priestranstve musia kotlebovcov strpieť, zákon im zber podpisov na verejných miestach zaručuje.

Na folklórne slávnosti v dedine Veličná prišli tento rok nepozvaní hostia. Na tradičných, už 25. oslavách v obci neďaleko Dolného Kubína sa udomácnili kotlebovci v zelených tričkách.

Na obľúbený jarmok prišli zbierať podpisy pod petíciu za vystúpenie Slovenska z Európskej únie a NATO. Kotlebova ĽSNS tvrdí, že od vyhlásenia petície 1. júla vyzbierali niekoľko tisíc podpisov, na vyhlásenie referenda ich potrebujú mať aspoň 350-tisíc.

Po hliadkach vo vlakoch tak „zelené tričká“ obsadili ďalší priestor. Zákon jasne hovorí, že na zbieranie podpisov pod petíciu na verejnom mieste nepotrebujú žiadne povolenia. Na rozdiel od vlakov, kde je aktivita ich samozvaných hliadok na hrane zákona a štát aj železnice ju zatiaľ len sledujú, majú v tomto prípade na svoje neohlásené vstupy nárok zo zákona.

Problémy má organizátor

Organizátor jarmoku vo Veličnej dnes čaká, či ho predvolajú na políciu. Akcia sa konala v prvú júlovú sobotu. Čo presne sa stalo? Keď organizátor zistil, že na ich jarmoku prebieha v provizórnom stánku politická akcia, požiadal skupinku mladíkov, aby odišli. Oni odmietli, slová prešli do strkania a petičný tím kotlebovcov zavolal policajnú hliadku.

Jarmok vo Veličnej má silnú tradíciu, tento záber je z roku 2004. foto - TASR
Jarmok vo Veličnej má silnú tradíciu, tento záber je z roku 2004. Foto – TASR

Kotlebovci tvrdili, že im organizátori podujatia bránia v petičnom práve. Polícia z Dolného Kubína preto prípad rieši ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.

Nakoniec sa zberači podpisov z jarmoku stiahli. Ak by tak nespravili, polícia by voči nim nijako nemohla zasiahnuť. Veličiansky jarmok prebiehal na obecnom námestí, teda na verejnom priestranstve, ktoré počas akcie ohradili stromčekmi. Ak ste na verejnom priestranstve a zbierate podpisy na petíciu, polícia, organizátori ani obec nemôžu zberačov vykázať.

Starosta je nahnevaný

Starosta obce Daniel Laura opisuje, že kotlebovci drzo vošli na jarmok a postavili sa k remeselníkom. Organizátori ich upozornili, aby zaplatili za miesto ako každý jarmočník alebo išli pred vstup.

„Je mi to jedno, je to ich problém, nech to robia. Ale nemôžu sa správať drzo ako opice a oháňať sa zákonmi, keď ich človek slušne vyzve, že je tu takéto podujatie a takéto priestranstvo, a začnú sa správať ako odtrhnutí z reťaze. Potom to človeka naštve,“ hovorí starosta.

Veľa ľudí sa im podľa svedectiev miestnych osloviť nepodarilo a po dvoch hodinách odišli iba s niekoľkými podpismi.

Podpredseda ĽSNS a poslanec Milan Uhrík hovorí, že v zbieraní budú naďalej pokračovať aj na verejných akciách. „Ústava garantuje v rámci petičného práva slobodný zber podpisov na akomkoľvek verejnom priestranstve. Či si to zástancovia Únie a NATO želajú, alebo nie, naše ústavné právo na zber podpisov pod petíciu musí byť rešpektované.“

Proti boli aj v inej obci

Kotlebovci podobný scenár ako vo Veličnej skúsili aj o týždeň neskôr v Malatinej, taktiež neďaleko Dolného Kubína. V nedeľu sa zamiešali rovno medzi ľudových remeselníkov na festivale valašskej kultúry Bačovské dni.

Po upozornení sa presunuli ku komerčným stánkom. Organizátorom najskôr klamali, že majú povolenie od obce, hoci im ho starosta ešte pred akciou zamietol. Potom tvrdili, že to majú schválené od organizátorov. Keď to nezabralo, opäť sa odvolali na svoje petičné právo a skúsenosť z Veličnej.

„Žiadala som ich, aby opustili priestor. Starosta ani poslanci si neželali, aby tam boli. Nejde o politické hľadisko, ale čo by to bolo, keby sa každá strana rozložila a hocikto by prišiel, celá akcia by sa vymkla spod kontroly,“ vraví organizátorka Alžbeta Čadecká.

Zavolala na políciu, tá poslala hliadku. Aj tá však mohla len konštatovať, že na zber podpisov majú právo.

„Najviac ma rozčuľuje, že sa priživujú na našej práci, niečo prezentujeme, robíme tradičnú ľudovú kultúru a oni sa idú hrať. Vôbec nás nepodporili, nijako nespolupracovali, iba išli riešiť svoju petíciu,“ hovorí Čadecká.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie