Denník N

Kaliňáka sa zastali regióny Smeru, kritizujú Flašíkovú-Beňovú a Zalu

Predvolebný míting Smeru v Detve. Foto N – Vladimír Šimíček
Predvolebný míting Smeru v Detve. Foto N – Vladimír Šimíček

Europoslanci sú podľa okresných predsedov odtrhnutí od reality. Zala s Glváčovou interpretáciou stretnutia nesúhlasí.

Minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák má dôveru všetkých regiónov v Smere. V piatok sa uskutočnilo viac ako trojhodinové stretnutie vedenia strany s okresnými predsedami, na ktorom riešili aj kauzu Bašternák a takto to po stretnutí interpretovali Martin Glváč, šéf poslaneckého klubu strany.

„Na predsedníctve všetci zástupcovia regiónov podporili ministra vnútra,“ napísal Denníku N Glváč. Europoslanec Smeru Boris Zala, ktorý bol na stretnutí tiež, s touto interpretáciou nesúhlasí. O veci sa podľa neho nijak nehlasovalo.

Na stretnutí boli aj predseda strany Robert Fico s Kaliňákom, chýbali Peter Pellegrini a Marek Maďarič, ktorí mali iné pracovné povinnosti.

Flašíková-Beňová: Nešepkajme si zákulisne

Europoslankyňa Smeru Monika Flašíková-Beňová minulý týždeň pre pluska.sk povedala, že v Smere je s Kaliňákovým zotrvaním vo funkcii nespokojnosť, aj keď sa o nej nehovorí.

„Chápem, že niektorí kolegovia, ktorí majú funkcie, sa to boja otvorene povedať. Niektorí kolegovia majú podľa mňa hlúpy názor, že špinavá bielizeň sa má prať doma. Nie sme Cosa nostra, nemusíme si potichu a zákulisne šepkať – ‚perme‘ si to doma. Sme normálna politická strana a riešme to normálne ľudsky alebo na to kašlime. Chápem ten ich strach, pre mnohých to, že sú poslancami, je existenčné a majú strach niečo povedať, ale normálna strana tak predsa nemôže fungovať,“ tvrdila europoslankyňa.

V piatok však Kaliňáka otvorene nikto neskritizoval, niektorí kritizovali Flašíkovú-Beňovú. Podľa Glváča zástupcovia regiónov „vyzvali niektorých europoslancov, aby viac žili so stranou a viac konzultovali s vedením, pretože niktoré ich názory sú odtrhnuté od reality a pramenia z neznalosti problému!“

Ani sa len neozvali, keď boli v europarlamente

Flašíková-Beňová hovorí, že o žiadnej takejto výzve regiónov nevie. „A to som s predsedom Smeru bola osobne v stredu v Štrasburgu a nikoho z nás k ničomu nevyzýval v súvislosti so stranou,“ napísala Denníku N.

„Všetky pracovné záležitosti s príslušnými straníckymi orgánmi konzultujem a nikdy som od nikoho z vedenia nepočula ani náznak kritiky. Ak je niekto teda odtrhnutý od reality, tak sú to tí ľudia, ktorí morálku nepovažujú za kategóriu patriacu do politiky, nehovoria pravdu a hanbia sa za svojich kamarátov pred verejnosťou,“ myslí si Flašíková-Beňová.

„Všetko ostatné ani nemá zmysel komentovať, lebo je to poľutovaniahodné. Ja považujem za politicky čudné, ak do Európskeho parlamentu príde delegácia poslancov Národnej rady a nikto zo straníckych kolegov nepovažuje za minimálne slušné poslať aspoň sms alebo e-mail, že by sme si mohli spraviť spoločné stretnutie. Ak si vedel desať minút nájsť premiér, mohol si ich nájsť aj podpredseda Glváč a mohli sme si o živote strany porozprávať.“

Flašíková-Beňová aj europoslanec Boris Zala verejne vyhlásili, že Kaliňák by mal z funkcie odísť.

Zala sa čuduje, ako Glváč stretnutie interpretoval. „Predsedníctvo k Robertovi Kaliňákovi nezaujalo žiadne stanovisko. Bola to voľná diskusia, podľa mňa veľmi dobrá,“ povedal Denníku N.

„Môj názor je taký, že jediná realita je, že Smer dopláca na to, že minister Kaliňák neodstúpil sám a včas, ešte skôr, ako túto chybu začala zneužívať opozícia. Teraz, keď už to opozícia zneužíva, je to ťažko riešiteľná situácia,“ hovorí Zala o tom, či je odtrhnutý od reality, s tým, že takto vystúpil aj v piatok. „Keby bol sám odstúpil, vyhli by sme sa tlakom opozície a nemáme s tým problém. To je podľa mňa realita. Sme všetko, len nie odtrhnutí od reality.“

Zala hovorí, že z debaty sa nedá vyčítať, kto s kým súhlasí, ani tak neprebiehala. Prekvapilo ho Glváčovo vyhlásenie, že všetky regióny dôverujú Kaliňákovi. „Vôbec sa o dôvere nehlasovalo, ani takto nebola postavená otázka.“

Kaliňákova budúcnosť je podľa Zalu na rozhodnutí premiéra. Myslí si však, že keďže Kaliňákovi vyslovil dôveru poslanecký klub Smeru, tak je jeho pozícia nateraz pevná.
Video: Zala aj na proteste proti extrémistov hovoril o Kaliňákovi
autorka: Martina Pažitková

Predsedníctvo v piatok schválilo, že 24. septembra sa uskutoční pracovný snem a v decembri slávnostný snem. Nie je však jasné, či sa na jednom z nich bude voliť nové vedenie strany. Podpredsedami strany sú Kaliňák aj Pavol Paška. Strana tiež diskutovala o tom, že by mala obmeniť svoj program a o oslavách výročia SNP, ktoré chce organizovať v auguste.

Opozícia žiada pre kauzu Bašternák odvolanie Roberta Kaliňáka z funkcie a od premiéra chce, aby sa vysťahoval z Bašternákovho bytu v Bonaparte. Ešte pred regiónmi, vyslovil Kaliňákovi dôveru aj poslanecký klub Smeru.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie