Denník N

Kaliňákovi v Bruseli predhodili Bašternáka, francúzska poslankyňa ho nepriamo vyzvala na odchod

Robert Kaliňák a europoslankyňa Eva Joly, ktorá mu pripomenula kauzu Bašternák. Foto N - Tomáš Benedikovič a Wikipédia
Robert Kaliňák a europoslankyňa Eva Joly, ktorá mu pripomenula kauzu Bašternák. Foto N – Tomáš Benedikovič a Wikipédia

Minister vnútra prvýkrát na európskej pôde čelil otázkam na svoju kauzu, odmietol sa k nej priamo vyjadriť. Radšej hovoril o utečencoch a chválil Európsky parlament.

Týždeň po premiérovi Robertovi Ficovi zavítal do Európskeho parlamentu aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Spolu s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd) ich pozvali, aby porozprávali o slovenskom predsedníctve.

Kaliňákovi vôbec po prvýkrát na európskej pôde pripomenuli aféru okolo Ladislava Bašternáka, ktorého na Slovensku podozrievajú z daňových podvodov.

Europoslankyňa za Francúzsko Eva Joly verejne zapochybovala, že slovenská polícia pod Kaliňákovým vedením dokáže kauzu riadne vyšetriť.

„Ladislav Bašternák prevádzal peniaze na vaše účty, teraz ho vyšetruje polícia. Ako môžeme veriť, že to vyšetrenie bude nezávislé, keď ste ministrom vnútra?“ spýtala sa poslankyňa, ktorá je členkou frakcie Zelených.

Dokonca Kaliňákovi naznačila, že by bolo najlepšie, keby odstúpil. Občania totiž už teraz podľa poslankyne neveria politikom a korupčné kauzy túto dôveru ešte viac znižujú.

„Pán Kaliňák, prosím, prevezmite zodpovednosť a dokážte, že viete byť príkladom, aby sa boj proti korupcii neobmedzoval len na pekné slová,“ poradila slovenskému ministrovi.

Eva Joly bola v minulosti vyšetrovacou sudkyňou, ktorá bojovala proti korupcii, aj napriek vyhrážkam smrti napríklad pomohla usvedčiť z podvodu ľudí z ropného priemyslu.

Francúzku v postoji voči Kaliňákovi podporila aj portugalská sociálnodemokratická poslankyňa Ana Maria Gomes. Vo svojom príhovore pripomenula, že korupcia predstavuje na Slovensku veľký problém. „Slováci majú dojem, že korupcia je beztrestná. Čo s tým chcete urobiť?“ spýtala sa.

Video: Europoslankyňa Kaliňákovi: Prevezmite za Bašternáka zodpovednosť

Beňová: Nešírte bulvár

Kaliňák sa k svojej kauze pred poslancami vyjadril len stručne. „Nemôžem reagovať na niektoré osobné útoky. Na Slovensku nevyšetruje ministerstvo vnútra, ale prokuratúra, ktorá je nezávislá. Ostatné veci boli nepravdivé, ale nebudeme strácať čas s týmito vecami,“ povedal.

Namiesto toho radšej poslancom rozprával o utečencoch, prísnejších zákonoch o zbraniach a ďalších témach, ktorými sa má zaoberať slovenské predsedníctvo.

Kaliňáka sa zastala aj europoslankyňa za Smer Monika Flašíková-Beňová, ktorá ho tiež ešte nedávno nepriamo vyzvala na odchod. Francúzskej kolegyni odkázala, že vychádza „z bulvárnych informácií“.

„Nepovažujem za správne, ak prídu ministri Slovenskej republiky prezentovať program predsedníctva a vy tu dávate politické stanoviská, ktoré vychádzajú z bulvárnych informácií. Nepovažujem to za korektné,“ povedala Beňová.

Informácia o peniazoch od Bašternáka na Kaliňákovom účte v skutočnosti pochádza z úniku z banky. Asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára Filip Rybanič ako zamestnanec banky vyniesol údaje o Kaliňákovom účte a o tom, že mu z firmy B. A. Haus prišlo na účet 260-tisíc eur.

Po týchto informáciách musel Kaliňák na začiatku júna priznať, že od Bašternáka kúpil podiel v realitnej firme B. A. Haus a 260-tisíc boli splátky pôžičky ako súčasť transakcie. Kaliňák odvtedy odmieta ukázať zmluvu s Bašternákom a vysvetliť napríklad aj to, ako je možné, že podiel kúpil výrazne lacnejšie, ako bola napríklad hodnota nehnuteľností tejto firmy.

Európan Kaliňák

Krátka debata o Bašternákovi prebehla v utorok na rokovaní Výboru Európskeho parlamentu pre vnútro, spravodlivosť a ľudské práva.

Kaliňák s ministerkou Žitňanskou tak na rozdiel od premiéra Fica nerečnili v Štrasburgu pred celým plénom parlamentu, ale len v Bruseli pred členmi výboru.

Aj tak bol o ich vystúpenie záujem. Ministrov počúvali desiatky poslancov, dvadsaťštyri z nich sa prihlásilo aj do debaty.

Ako prvý si zobral slovo Kaliňák, ktorý zvolil podobnú stratégiu ako minulý týždeň Fico. Hneď na úvod sa predstavil ako presvedčený Európan.

„Náš predseda vlády povedal na pôde Európskeho parlamentu, že Európska únia je úžasný a jedinečný projekt. Rád by som sa k tomuto vyhláseniu pripojil aj ja,“ povedal Kaliňák.

Minister rozprával o tom, že európska integrácia pomáha predchádzať vojnám a poskytuje istoty európskym občanom. „Naši občania majú možnosti sa realizovať a môžu vychovávať deti v podmienkach, ktoré vzbudzujú obdiv na celom svete,“ hovoril minister.

Následne prešiel k tomu, čo čaká na slovenské predsedníctvo. Poslancom hovoril, že Slovensko začne uvádzať do praxe vznik spoločnej pohraničnej a pobrežnej stráže, bude riešiť zjednodušenie víz s Tureckom či rokovať o prísnejších zákonoch o zbraniach.

Spomenul aj to, že bude treba znížiť príliv migrantov po takzvanej balkánskej ceste, nezabudol však ani na to, že utečencom treba pomáhať. „Musíme zabezpečiť, aby sa pomoc skutočne dostala k tým, ktorí ju skutočne potrebujú,“ povedal Kaliňák.

Ako minister lichotí

Podobne ako Fico aj Kaliňák rozprával v Európskom parlamente iným tónom než pred voľbami. Nepripomínal nápady Smeru, že vláda je pripravená stavať ploty na hraniciach alebo monitorovať svojich moslimov.

Nepripomenul ani vlaňajší výrok premiéra Fica, že európski poslanci sú pri téme utečencov odtrhnutí od reality. Európsky parlament niekoľkokrát pochválil. „Ukázalo sa, že napríklad v prípade vzniku spoločnej pohraničnej stráže dokáže Európsky parlament pružne reagovať,“ povedal minister.

Po Kaliňákovi dostala slovo ministerka Žitňanská, ktorá rozprávala o ďalších témach, ktorým sa bude Slovensko venovať. Spomenula napríklad prísnejšie zákony voči Európanom, ktorí sa rozhodnú absolvovať výcvik v táboroch Islamského štátu.

„Cestovanie občanov do zahraničia kvôli teroristickému výcviku musí byť prísnejšie postihované,“ poznamenala Žitňanská.

Za koho vlastne kopete?

Po ich vystúpení dostali slovo europoslanci, aby mohli položiť svoje otázky. Časť z nich sa venovala čisto praktickým témam, o ktorých sa bude rozhodovať počas predsedníctva.

Niektorí podobne ako nedávno Ficovi pripomenuli predvolebnú kampaň Smeru, ktorá bola postavená na averzii voči utečencom.

„Rozmýšľam, či práve Slovensko môže ísť v otázkach migrácie príkladom,“ poznamenala napríklad holandská poslankyňa za zelených Judith Sargentini.

Dodala, že podľa vlaňajších kvót sa malo v rámci EÚ premiestniť 160-tisíc utečencov, Slovensko ich malo prijať 900. „Neprijali ste však ani jedného,“ poznamenala.

A citovala niekoľko slávnych výrokov slovenského premiéra. „Keď pár týždňov pred slovenským predsedníctvom premiér povie, že moslimovia nie sú vítaní, o čom sa tu bavíme? Európa je migračný kontinent,“ povedala Judith Sargentini.

Maďarský sociálnodemokratický poslanec Péter Niedermüller zase rozprával o žalobe, ktorú pre povinné kvóty podalo Slovensko i Maďarsko.

„Vy by ste počas predsedníctva mali koordinovať spoločný postoj, pritom ste podávali žalobu. Za koho teda vystupujete? Za Slovensko alebo za Radu Európskej únie?“ spýtal sa Niedermüller.

Francúzka vyťahuje Bašternáka

Do debaty sa zapojili i slovenskí europoslanci, ktorí sú členmi výboru. Pál Csáky za SMK pripomenul Kaliňákovi zákon o občianstve, pre ktorý „bolo sto ľudí nedobrovoľne zbavených slovenského občianstva“.

A pripomenul prípad viac než storočnej obyvateľky Rimavskej Soboty Ilony Tamás, ktorá prišla o slovenské občianstvo, keď si požiadala o maďarské. „Mám na vás prosbu. Urobte v prípade tejto dámy výnimku a vráťte jej občianstvo,“ vyzval Kaliňáka.

Ďalším prihláseným bol europoslanec za Obyčajných ľudí Branislav Škripek, ktorý Kaliňákovi a Žitňaskej predhodil okrem iného tému korupcie.

„Slovensko je príkladom zneužívania eurofondov. Sme svedkami bezprecedentného kradnutia v politike, ako sa k tomu môžete postaviť?“ spýtal sa.

Aféru Bašternák priamo nespomenul, tú však krátko po ňom naplno „rozbalila“ francúzska poslankyňa nórskeho pôvodu Eva Joly.

Poslankyňa v pár vetách zhrnula kauzu Bašternák: „Ladislav Bašternák je podozrivý zo závažných podvodov s DPH a prevádzal peniaze na vaše účty,“ hovorila pred poslancami.

„Politik má dávať príklad, najmä keď je predsedom Rady Európskej únie. Občania majú právo na príkladných politikov. Ich dôvera je už teraz malá a bude sa ešte zmenšovať,“ poznamenala.

Ako sa ho Flašíková-Beňová zastala

Poslednou prihlásenou bola poslankyňa za Smer Monika Flašíková-Beňová. Francúzsku kolegyňu napomenula za to, že túto tému na rokovaní výboru vôbec vytiahla, a hovorila o bulváre.

Ďalej prešla z jej pohľadu k podstatnejším veciam a spýtala sa ministerky Žitňaskej na koncept spoločného európskeho prokurátora, ktorý by „mohol pomôcť v boji proti praniu špinavých peňazí“.

Kaliňáka sa zase opýtala na vznikajúcu spoločnú pohraničnú a pobrežnú stráž: „V akom časovom horizonte a v akej intenzite začne pohraničná a pobrežná stráž pracovať?“

Radšej o utečencoch

Aj po vystúpeniach poslancov Kaliňák hovoril radšej o migrantoch, podobne ako Fico sa pochválil tým, že Slovensko dočasne prijalo viac než tisíc azylantov z Rakúska. „O týchto ľudí sme sa postarali na vlastné náklady, stálo nás to zhruba 2,5 milióna eur,“ spresnil Kaliňák.

Zároveň povedal, že samotné Slovensko sa rozhodlo prijať 149 utečencov. Poslancov vyzval, aby mali s týmto číslom pochopenie. „Podobne ako iné krajiny Strednej Európy či pobaltské štáty máme inú historickú skúsenosť. Je to pre nás novinka, učíme sa to,“ vysvetlil poslancom.

Zároveň sa pokúsil obhájiť postoj Ficovej vlády k utečeneckým kvótam. „Asi tu nie je nikto, kto by súhlasil, že tento mechanizmus funguje. Našou úlohou bude navrhnúť kompromisné riešenie, o ktorom vás budeme informovať,“ povedal Kaliňák.

Tvrdo ste pracovali

Vo svojom záverečnom slove ešte stihol odpovedať aj na otázku svojej kolegyni Beňovej ohľadom spoločnej pohraničnej stráže.

„Našou úlohou je, aby európska pohraničná a pobrežná stráž mohla prvé operácie začať robiť už na jeseň tohto roku,“ povedal minister.

Predseda výboru, britský poslanec Claude Moraes po Kaliňákovom vystúpení rokovanie o slovenskom predsedníctve ukončil. „Na príprave predsedníctva ste tvrdo pracovali a my budeme radi s vami spolupracovať,“ poďakoval Kaliňákovi a Žitňanskej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Robert Kaliňák

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie