Denník N

Vracia sa pokémonové šialenstvo, ľudia ich s mobilmi lovia aj v Bratislave

Pátranie po pokémonoch v Bratislave. Foto N - Zuzana Dzurdzíková
Pátranie po pokémonoch v Bratislave. Foto N – Zuzana Dzurdzíková

Už to nie je iba svetielkujúci animovaný seriál. Nintendo prerazilo hrou na lov pokémonov.

Namiesto Prezidentského paláca je telocvičňa pre pokémonov, Námestie SNP je zastávka, kde môžete pozbierať nové pokélopty a na Bratislavskom hrade môžete chytiť Zubata. Po uliciach bežia deti ale aj dospelí a dívajú sa, kde by mohli nájsť ďalšieho pokémona.

Pokémonské šialenstvo sa vracia. Animovaný seriál a počítačové hry, ktoré aj u nás zabrali v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, prešli do smartfónov a do virtuálnej reality a opäť bodujú v hre Pokémon Go.

Ľudia v nej už aj po Slovensku hľadajú pokémonov, kreslené postavičky rôznych tvarov a s rôznymi schopnosťami. Zapojili sa už tisíce Slovákov.

Aplikácia v Prezidentskom paláci a húpací koník na detskom ihrisku. Vpravo je upozornenie, aby si hráči dávali pozor na okolie.
Aplikácia v Prezidentskom paláci a húpací koník na detskom ihrisku. Vpravo je upozornenie, aby si hráči dávali pozor na okolie.

Polámané kosti a mŕtvola

Na začiatku vás privíta tréner a aplikácia upozorní, aby ste dávali pozor na svoje okolie. Čo môže znieť ako navnadenie na hľadanie príšeriek, je však dôležité upozornenie, aby ste nepozerali iba na displej mobilu, ale vnímali napríklad autá, ktoré vás môžu zraziť.

Aplikácia využíva fotoaparát telefónu či tabletu a na obrazovke sa v reálne nasnímanom prostredí objaví fiktívna postavička. To dodáva Go väčší pocit, že pokémona môže človek skutočne chytiť.

Najsledovanejší youtuber Pewdiepie nakrútil video, čo sa môže stať, ak budete hru brať príliš vážne, kde nakoniec fiktívne unáša psa v parku a zastrelí jeho majiteľa.

Hru už využili aj vynaliezaví zlodeji v americkom štáte Missouri, ktorí čakali pri opustených miestach, kde sú pokémoni, aby mohli okradnúť ich lovcov.  Viacerí užívatelia sa priznávajú, že pri hraní sa im podarilo polámať si nohy, niektorí tvrdia, že sa o chlp vyhli únosu pri skorom rannom love.

Tínedžerka v USA dokonca objavila mŕtvolu v rieke, mapa ju doviedla k mostu, kde uvidela telo vo vode. Ani tento zážitok ju neodrádza od hľadania ďalších pokémonov.

Ak žijete v zaujímavej budove, ľahko sa z nej môže na mape stať virtuálna telocvičňa. Dôvod je ten, že aplikácia využíva Ingress mapu, kde užívatelia vytvárajú portály zo zaujímavých objektov, preto sa môže stať, že na sídliskovom ihrisku je poke-zastávkou detský hojdací koník alebo známa lokácia ako napríklad miestna pošta.

Trávnik, a to, čo vidíte v mobile. Foto N - Zuzana Dzurdzíková
Trávnik, a to, čo vidíte v mobile. Foto N – Zuzana Dzurdzíková

Chcelo by to dej

Aplikácia, ktorá vyšla len pred pár dňami, oslovila milióny používateľov. Oficiálne je zatiaľ dostupná len v USA, Kanade a Austrálii. Pre Európu existuje neoficiálna verzia, ktorá má viac múch, funguje však rovnako.

„Mobil sa extrémne prehrieva a aplikácia často seká, radšej si počkám na oficiálnu verziu aj pre nás,“ tvrdí dvadsaťročná študentka z Bratislavy Andrea, ktorá na pokémonoch vyrastala. Prvý lov jej okrem rozčarovania však odhalil aj nové zákutia mesta.

„Do hry by som zaradila príbeh, aby to nebolo len nudné pobiehanie po meste. Plnenie úloh v skutočnom živote by odrazu otvorilo úplne nové možnosti a rozpútalo oveľa väčšiu závislosť,“ opisuje Andrea, ako by vylepšila hru. Jej obľúbený pokémon je Flareon, ako dieťa mala jeho plyšovú podobizeň. V hre ho však ešte nevidela.

„Snažila som sa chytiť Zubata, ale nepodarilo sa mi to. Uloviť niektorých pokémonov je oveľa ťažšie, ako sa zdá.“

Pozor na vírusy

Treba však dávať pozor a sťahovať z overených stránok, existuje napríklad aj nebezpečná malware verzia, ktorá by mohla dokázať prevziať kontrolu nad mobilom. Netreba však panikáriť, malware nie je veľmi rozšírený. Aplikácia už prekonala počet užívateľov ako Tinder za deň a čoskoro prevýši aj Twitter.

Za hrou stojí spoločnosť Nintendo a herná spoločnosť Niantic. Obrovský úspech sa odzrkadlil aj na raste ceny akcií, dokopy za posledné tri dni narástli o 53 percent.

Pokémon číta emaily?

Za inštalovaním Pokémon Go sú aj iné riziká.

Pri registrácii sa dá prihlásiť cez Google účet, registrácia však vôbec neupozorní, že týmto spôsobom dávate plný prístup k vašej webovej histórii až po Gmail. Neexistuje zatiaľ žiadna zmienka, že by Niantic využívalo toto povolenie, stále je to však veľký zásah do súkromia.

Spoločnosť na problém už zareagovala vyhlásením, že používajú iba informácie z verejného profilu a na chybe budú pracovať. 

Aj Google už oznámil, že pracuje na tom, aby ochránil súkromné informácie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie