Denník N

Čo bude zo sľubu, že vláda uľaví živnostníkom a malým firmám? Kažimír zatiaľ nič také nenavrhol

Peter Kažimír. Foto – TASR
Peter Kažimír. Foto – TASR

Ministerstvo financií ukázalo naraz niekoľko zmien v daniach. Ich hlavný cieľ je pomoc rozpočtu.

Minister financií Kažimír (Smer) predložil na pripomienkovanie naraz viacero daňových zákonov a v konkrétnych návrhoch sa vôbec netají tým, že ich hlavnou úlohou je pomôcť rozpočtu.

Najviac štát získa tým, že z dividend sa už nemajú platiť zdravotné odvody, ale budú sa zdaňovať. Ďalšie desiatky miliónov eur štát získa tým, že zdvojnásobí špeciálny odvod bankám a ďalším firmám z regulovaných odvetví. Zdražejú aj cigarety a tabak. Keď sa to celé zráta, s výraznou rezervou to vykryje zníženie sadzby na zdanenie ziskov firiem.

„Konsolidovať verejné financie na úkor súkromnej spotreby a investícií je ekonomicky škodlivé a za situácie rozsiahleho tunelovania verejných financií klientmi vládnych politických strán je hlboko nemorálne,“ odkazuje Kažimírovi poslanec SaS Eugen Jurzyca.

V predložených návrhoch sa nehovorí o zrušení daňových licencií. Vládna koalícia sa zaviazala, že ich zruší od roku 2018.

Živnostníkom vládne strany sľúbili zvýšenie paušálnych výdavkov, ani to medzi predloženými zmenami v daniach nie je. Dnes sú paušálne výdavky 40 percent, najviac však 5040 eur ročne.

Dividendy sa majú zdaňovať

Dividendy sa majú zdaňovať od roku 2018. Zároveň sa zrušia zdravotné odvody z dividend vo výške 14 percent, ktoré zaviedla Radičovej vláda.

Podľa návrhu majú fyzické osoby platiť z dividend sadzbu dane 15 percent. Platiteľ dividendy – akciovka alebo eseročka – bude mať povinnosť urobiť výpočet zrážkovej dane. „U právnickej osoby sa dividendy zdania len v prípade, ak pôjde o príjmy plynúce od daňovníka z nezmluvného štátu, a to sadzbou dane vo výške 35 percent,“ píše v návrhu ministerstvo financií. Vysvetľuje, že ide o opatrenie zamerané na boj proti daňovým únikom a schránkovým spoločnostiam.

Pre zdanenie dividend bude podľa návrhu rozhodujúce, kedy budú vyplatené, a nie to, kedy sa vytvoril zisk, z ktorého sa vyplatili. „Návrh teda hovorí, že ak sa akýkoľvek podiel na zisku vyplatí po 1. januári 2018, je jedno, z akého účtovného obdobia dividendy pochádzajú, zdania sa zrážkovou daňou. Je to však retroaktívne,“ upozorňuje opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS).

Pripomína, že dnes sa inak platia zdravotné odvody z dividend za roky 2011 a 2012 a inak za nasledujúce roky. Z dividend zo zisku vytvoreného pred rokom 2011 sa odvody z dividend vôbec neplatia. „Bude veľmi zaujímavé sledovať podnikateľskú sféru, ako to bude upratovať počas nasledujúcich mesiacov a roka 2017. Potom sa to bude tvrdo zdaňovať zrážkovou daňou,“ hovorí Mihál.

Ministerstvo financií ráta s podstatne vyšším výnosom zo zdanenia dividend, než bol výnos, ktoré priniesli štátu zdravotné odvody z dividend. Jednak preto, že na zdravotné odvody platí strop – maximálny vymeriavací základ je 60-násobok priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov (v tomto roku je to 51 480 eur). Pre dane žiadny podobný strop neexistuje.

Okrem toho, daň budú platiť aj tí, ktorí nemajú zdravotné poistenie na Slovensku, ale v iných krajinách. Aj sadzba je vyššia.

„Návrh znamená, že definitívne bola pochovaná daňová reforma z roku 2004,“ hovorí Mihál.

Časť ekonómov považuje platenie odvodov z dividend za nezmysel, ak už – logickejšie je ich zdaňovať. „Problém je v tom, že Ficova vláda dodatočné príjmy plynúce zo zlepšeného výberu daní jednoducho prejedla,“ hovorí analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský.

Zníži sa sadzba dane pre firmy

Zisky firiem sa od januára budú zdaňovať sadzbou 21 percent, a nie už sadzbou 22 percent. Vláda si to dala aj do programového vyhlásenia.

Pre štát to bude znamenať na budúci rok mínus 132 miliónov eur v rozpočte.

Daň z príjmov pre právnické osoby zvýšila druhá Ficova vláda – najprv z 19 percent na 23 percent, následne daň znížila na aktuálnych 22 percent.

Cigarety zdražejú

Viac si od januára priplatia fajčiari. Krabičky cigariet a tabak zdražejú v dvoch krokoch – najprv od roku 2017, potom od roku 2019.

Od roku 2017 sa spotrebná daň na cigarety zvýši o 10 centov, od roku 2019 o ďalších 10 centov. Dá sa predpokladať, že o toľko zdražie aj krabička cigariet.

„Na ilustráciu, dane (spotrebná daň + DPH) tvoria zhruba 80 percent koncovej ceny cigariet. Fajčiar s priemernou mzdou (900 eur), ktorý vyfajčí jednu krabičku denne, zaplatí ročne na daniach za cigarety 870 eur, čo je skoro toľko ako na dani z príjmu (1056 eur),“ hovorí Vlachynský.

Nedá sa čakať, že by predaj cigariet po zvýšení ich zdanenia, a teda aj ceny, klesol – spotrebitelia na Slovensku reagujú na vývoj cien cigariet iba mierne.

Špeciálny odvod sa zdvojnásobí

Rozpočet si už v budúcom roku polepší o desiatky miliónov eur vďaka tomu, že vláda predĺži špeciálne odvody pre banky.

Banky budú platiť aktuálny bankový odvod 0,2 percenta až do konca roku 2020. Podľa stále platných pravidiel sa mal od januára 2017 znížiť na 0,1 percenta.

Dvakrát vyšší odvod budú od ďalšieho roka platiť aj ďalšie firmy z regulovaných odvetví – telekomunikačné firmy, farmafirmy, ďalej firmy v energetike, poisťovníctve, poštových službách či letectve. (Sadzba odvodu sa zvýši z 0,00363 na 0,00726.) Tieto firmy pritom mali platiť štátu mimoriadny odvod v tomto roku naposledy. Po novom ho budú platiť ďalej bez ďalšieho časového obmedzenia.

„Zvýšenie osobitného odvodu pre firmy v regulovaných odvetviach bude len tlačiť na ceny, čo negatívne pocítia spotrebitelia. Na odčerpanie monopolnej renty, ak taká existuje, majú regulačné úrady svoje riadne nástroje. Osobitný odvod zo strany vlády je len naháňanie peňazí tou najľahšou cestou,“ hovorí Jurzyca. SaS zváži podanie na ústavný súd.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie