Denník N

Kto je europoslankyňa, ktorá Kaliňákovi vyčítala Bašternáka? Bojovníčka proti korupcii

Eva Joly je vo Francúzsku slávna ako bojovníčka proti korupcii, v prezidentských voľbách ale veľmi neuspela. FOTO - TASR/AP
Eva Joly je vo Francúzsku slávna ako bojovníčka proti korupcii, v prezidentských voľbách ale veľmi neuspela. FOTO – TASR/AP

O bývalej vyšetrujúcej sudkyni, ktorá kandidovala na francúzsku prezidentku, natočil film slávny režisér Claude Chabrol.

Francúzska europoslankyňa za Zelených Eva Joly má na korupciu v politike nos.

Dlhé roky ju ako sudkyňa vyšetrovala a odhalila jeden z najväčších korupčných škandálov modernej francúzskej histórie, finančné a záujmové prepojenia ropného gigantu Elf s politikmi a so spriatelenými režimami v krajinách bohatých na nerastné suroviny.

Eva Joly (72) z vlastnej praxe veľmi dobre vie, ako sa vyšetruje korupcia, a preto sa celkom logicky pýtala slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ako môže garantovať, že polícia pod jeho vedením riadne vyšetrí podozrenia, že podnikateľ Ladislav Bašternák sa dopustil daňových podvodov, keď „mu Bašternák posielal peniaze na jeho súkromný účet“.

Joly má nielen vo Francúzsku imidž bojovníčky proti korupcii. Keď sa v roku 2012 uchádzala o funkciu francúzskej prezidentky, písali o nej svetové médiá s rešpektom a označovali ju za inšpiratívny príklad.

„Toto je dôvod, prečo idem do politiky. Je to iný spôsob, ako bojovať proti podvodom v záujme obyčajných ľudí, ako sa pokúsiť ochrániť ich od toho, aby oligarchovia zobrali všetky peniaze a moc. Žijeme v kolektívnej ilúzii, že takto to na svete chodí, že chudobní budú vždy chudobní a obyčajných ľudí budú vždy zdierať na prospech oligarchie,“ vyznala sa pre Guardian.

O jej príbehu nakrútil film aj slávny režisér Claude Chabrol.

Video: Europoslankyňa Kaliňákovi: Prevezmite za Bašternáka zodpovednosť 

Nórka v Paríži

Joly sa narodila v Nórsku, a keď mala 20 rokov, dostala prácu ako au pair v jednej parížskej rodine. Zamilovala sa však do ich najstaršieho syna a napriek nesúhlasu rodičov sa zosobášili.

On študoval medicínu, ona pracovala ako sekretárka a študovala na večernej univerzite. Špecializovala sa na obchodné právo a v roku 1990 začala pôsobiť ako vyšetrovacia sudkyňa na kasačnom súde v Paríži.

Veľmi rýchlo sa ukázalo, že aj politicky citlivé prípady vie dotiahnuť do konca a je nebojácna. V 90. rokoch minulého storočia vyšetrovala škandál týkajúci sa ropnej spoločnosti Elf. Tá desaťročia presadzovala záujmy francúzskej vlády hlavne v Afrike tak, že podplácala peniazmi a luxusnými darmi miestnych lídrov výmenou za udelenie práv na ťažbu ich ropy.

Odvďačovala sa aj francúzskym politikom a plnila stranícke pokladnice či nelegálne prispievala na volebné kampane alebo drahé osobné záujmy. Joly a jej tím prípad vyšetrovali osem rokov, ona mala ešte dosť dlho po jeho uzavretí pridelenú ochranku.

V prípade obvinili 37 ľudí a len žaloba mala viac ako tisíc strán. Viacero odsúdených, medzi nimi šéf Elfu a jeho zástupca (ten krátko pred zatknutím zjedol kartu zo svojho telefónu, aby zničil dôkazy) dostalo niekoľkoročné tresty aj vysoké pokuty. Niekoľko politikov rezignovalo.

Joly pracovala aj ako konzultantka nórskej vlády pre protikorupčné opatrenia, na Islande po masívnej finančnej kríze v roku 2008 pomáhala vyšetrovať jej pozadie a jej aktérov.

Myslela som si, že svet je v poriadku

Joly sama o sebe hovorí, že nie je žiadna rebelka a dlhé roky si myslela, že zákony fungujú, ako by mali, a svet je na dobrej ceste. Keď však začala vyšetrovať korupciu a finančné a politické prepojenia, pochopila, že sa mýlila. „Po svete behá dosť veľa gaunerov,“ hovorí.

V roku 2009 vstúpila do politiky a zvolili ju za poslankyňu Európskeho parlamentu. Zastupuje frakciu Zelených. Hoci vo Francúzsku bola ako sudkyňa populárna a ľudia ju veľmi podporovali, v prezidentských voľbách v roku 2012 získala len o niečo viac ako dve percentá hlasov.

V posledných rokoch sa sústreďuje na problematiku daňových rajov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie