Denník N

Peniaze, masky a leto

V Ostende sa videli v lete v roku 1936 naposledy. Potom už bolo všetko inak.

Lear
Ukáže dáždnikom do zadného pravého kúta
Tu v tomto kútesom hovoril s Ensorom, s Ensorom osobne
ukáže na svoj kufor
v tomto kufri je maska Leara od Ensora osobne
Táto maska je to najdrahšie čo mám
k Dáme
tá maska je Lear

***

Sedím ráno na terase pred hotelom Jesenius v Karlových Varoch, pijem kávu, fajčím.
Ranné slnko mi príjemne zohrieva chrbát, začína sa krásny deň. Myslím na kúpele a kúpeľných hostí, myslím na Ostende.

Posledný májový deň tohto roku sa na aukcii moderného umenia v Dorotheu v susednej Viedni vydražil obraz belgického maliara Jamesa Ensora Bapteme de masques, na zadnej strane datovaný rokom 1937, za 1 022 500 eur.
James Ensor sa narodil v roku 1860 v belgickom Ostende. Rodina Ensorovcov mala v Ostende na hlavnej ulici, v tom čase vlastne jedinej, obchod so suvenírmi a kuriozitami. Obchod zabezpečoval prostriedky pre rodinu a umelec vyrastal, ako píše priateľovi v liste, obklopený mušľami, rohmi, vypchatými zriedkavými rybami, starými knihami, grafikami, zbraňami, porcelánom, v strede neprehliadnuteľného pestrého sveta predmetov zberatelskej vášne.

Okrem štúdií a málo krátkych pobytov v susedných krajinách žil James Ensor celý život v rodnom Ostende. Je považovaný za predchodcu expresionizmu, je inšpiračným zdrojom surrealizmu a priekopníkom vystavovania voľného umenia. Jeho obraz vstup Krista do Brusselu, majetok Getty Institute v Los Angeles, má k dnešnému dňu tisíce interpretácií. Bude ich určite viac, ako je postáv namaľovaných maliarom na obraze, a tých tam je naozaj dosť.
Ak by ste išli do Ostende, čo vám určite odporúčam, sú to totiž kúpele, v dome Ensorovcov je múzeum. Krásne a kuriózne ako Ensorove maľby, ako atlantické svetlo.

Leto v Ostende je krásne, chladný oceán, aj keď golfský prúd a zohriata pevnina vytvárajú na oblohe veľmi špecifické meteorologické úkazy. Alebo jednoducho svetlo, úžasné svetlo ako na Ensorových obrazoch.

Sedím na terase kaviarne v Ostende, vidím, ako pri vedľajšom stole objíma Stefan Zweig Josepha Rotha, mal by tu byť aj Kisch, Koestler, Toller, Koesten a ďalší. Tu sa videli v lete v roku 1936 naposledy. Potom už bolo všetko inak. Vidím ako dole ulicou pomaly kráča na svojej každodennej prechádzke maliar James Sidney Edouard Barón Ensor. Každý deň, celý život.

,,Bapteme de masques.”

,,Es war Sommer.”

Od Atlantiku pofukuje svieži vietor. More, slnko a vietor, skvelá trojica.

Odporúčam kúpele, som kúpeľný typ.

***

Opäť ukáže dáždnikom do kúta
V tomto kúte filozofické zúčtovanie nepochybne
dôraznejšie
James Ensor
Chcel som masku Leara od Ensora a Ensor mi ju urobil
Hlasno
Neslýchaná perverzita celú svetovú literatúru nosiť na hlave a na tvári
Thomas Bernhard Portrét umelca ako starého muža (Minett)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie