Denník N

Štát získa o chovoch dojníc detailný prehľad, farmárom za to zaplatí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vláda sa rozhodla poskytnúť dotáciu prvovýrobcom mlieka, no budú musieť zbierať ešte viac informácií ako doteraz. Na spracovateľov sa akosi zabudlo,

Až 33 miliónov eur vyčlení jednorazovo vláda na podporu prvovýrobcov mlieka. Ministerstvo financií do balíka tejto podpory prispeje sumou 30 miliónov eur, ministerstvo pôdohospodárstva vyčlenilo z rozpočtu pre Projekt rozvoja rastlinnej a živočíšnej výroby tri milióny eur.

Keďže štát nemôže prvovýrobcom peniaze vyplácať priamo, lebo by išlo o nedovolenú štátnu pomoc, urobí tak nepriamo. Poskytne im dotácie na zber údajov prostredníctvom štátneho podniku Plemenárske služby.

Poľnohospodári však už údaje cez Plemenárske služby ministerstvu vykazujú. „Zrejme pôjde o informácie, ktoré budú nad rámec tých, ktoré poskytujeme,“ domnieva sa Matúš Kohút, riaditeľ Zväzu chovateľov slovenského strakatého dobytka.

„Ide predovšetkým o údaje ako je identifikácia chovateľa, údaje o počte chovaného hovädzieho dobytka, dosahovanej úžitkovosti a prevádzkovo-ekonomické parametroch,“ vymenúva Jana Gasperová z tlačového oodboru ministerstva pôdohospodárstva.

Budú hlásiť detailné pohyby

Prvovýrobcovia, ktorí budú chcieť peniaze od štátu dostať, budú musieť hlásiť detailné pohyby v chovoch, ako napríklad počet mŕtvonarodených teliat či vyradených dojníc.

Exminister pôdohospodárstva a poslanec parlamentu Zsolt Simon naznačuje, že štát prichádza s modelom, ktorý tu už bol pred niekoľkými rokmi. „Veľmi sa to nelíši od opatrení z roku 2012,“ myslí si Simon.

Vtedy druhá vláda Róberta Fica schválila balík pomoci farmárom, ktorých postihlo sucho. Ak ju chceli získať, tiež museli ministerstvu poskytovať viac informácií o zvieratách.

No Gasperová tvrdí, že sa dnešná dotácia od tej z roku 2012 líši: „Rozdiel je v samotnej podstate „pomoci“ a tiež druhu zvierat,“ vraví.

Keď rezort pôdohospodárstva pred štyrmi rokmi ohlásil peňažnú pomoc výmenou za poskytovanie detailnejších informácií, oslovení poľnohospodári sa veľmi netešili. „Sú tam veľmi prísne podmienky, neviem, čo sa tam dá ešte sprísniť,“ povedal vtedy pre Sme Jozef Svetlanský z novozámockého družstva Poľnohospodár.

Zmluvy podpisoval Ryba

Podľa Gaperovej bude vyplácanie peňazí závisieť od chovateľov dojníc. Musia si dať pozor na kvalitu vyplnených dát, či rýchlosť vrátenia dotazníkov.

Kohút zo Zväzu chovateľov strakatého dobytka sa zdĺhavej byrokracie neobáva. „Prácne to bude pre zootechnika, no musíme to zvládnuť,“ tvrdí.

Podpora by sa podľa generálneho riaditeľa sekcie poľnohospodárstva na ministerstve Štefana Rybu mala týkať každého chovateľa dojného dobytka. Tvrdí, že ministerstvo pôdohospodárstva ich samo osloví.

Práve Štefan Ryba má pritom so zberom informácií od chovateľov dostatok informácií aj z uplynulých rokov. Bol totiž riaditeľom štátneho podniku Plemenárske služby.

Ešte v marci tohto roka za tento štátny podnik podpisoval s ministerstvom pôdohospodárstva dve zmluvy, ktoré sa týkali Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat. Podľa údajov z Centrálneho registra zmlúv bola každá zo zmlúv za vedenie evidencie o hospodárskych zvieratách na sumu 480-tisíc eur.

Riaditeľom Plemenárskych služieb bol Ryba aj v roku 2012, keď ministerstvo vyčlenilo vyše 16 miliónov eur na dotácie pre poľnohospodárov.

Teraz už sedí na stoličke generálneho riaditeľa sekcie poľnohospodárstva na ministerstve a na starosti má práve dotáciu pre prvovýrobcov mlieka.

Spracovatelia nedostanú nič

Či však tohtoročná dotácia zmierni problémy mliekarov, nie je isté. „Ja to vítam s otvorenou náručou, možno to nepokryje všetky straty, no pomôže to,“ myslí si Kohút. Pripomenul, že Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka žiadal od vlády o 10 miliónov eur viac.

Simon naznačuje, že takouto formou finančnej podpory štát myslí len na jedného článku mliečneho reťazca. „Rieši sa len strata prvovýrobcov, ale tu ide aj o spracovateľov mlieka. Aj tí majú veľkú stratu,“ upozorňuje.

„Situácia sa neriešila vtedy, keď sa mala. Hasí sa starý problém,“ tvrdí Simon.

Pripomína, že Ficova vláda neprijala žiadne opatrenia po tom, čo sa vlani na jar v Európskej únii zrušili kvóty na mlieko. Liberálny trh zasiahol poľnohospodárov nepripravených.

V máji tohto roka pokračoval pokles priemernej nákupnej ceny surového kravského mlieka. Cena oslabila na 23,67 eura za 100 kilogramov. Celkové tržby prvovýrobcov mlieka poklesli minulý rok oproti roku 2014 o viac ako 43 miliónov eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie