Denník N

Dvojnásobne veľký Tarantino a Nolan. Treba vidieť

Foto - Martin Dubovský
Foto – Martin Dubovský

Filmy Osem hrozných a Interstellar tento víkend premietnu v raritnom panoramatickom formáte na amfiteátri v Banskej Bystrici.

Obrazovky domácich televízorov sú čoraz väčšie a lepšie, aj kiná už ponúkajú okrem 3D aj 4D formáty. Ale to, čo sa dnes a zajtra chystá v Banskej Bystrici je naozaj špeciálny zážitok, za ktorým sa oplatí prísť filmovým fanúšikom z celého Slovenska.

Ide iba o dva filmy, sú výborné a mnohí ich už videli, ale určite nie takto. V piatok a v sobotu na banskobystrickom amfiteátri Paľa Bielika to budú naozaj unikátne projekcie. Tento víkend je nezvyčajný aj pre partiu, ktorá tu po rokoch začala opäť prevádzkovať letné kino. Nolanove sci-fi Interstellar (piatok) a Tarantinov western Osem hrozných totiž uvedú v 70mm formáte.

Sedemdesiatky vrátil do hry western

Aby ste tomu správne rozumeli. Obraz zaplní celú šírku panoramatického plátna, čo sa v Banskej Bystrici naposledy stalo pred 25 rokmi, takéto premietačky nikde inde na Slovensku nie sú a to ste ešte neskúsili zháňať filmy v tomto formáte. Okrem obrovského nadšenia je za tým aj množstvo práce.

„Keď sme na konci minulej sezóny uvažovali, čo vylepšiť do ďalšej sezóny, prvé čo sa ponúklo bol viackanálový zvuk. Vlani sa podarilo sprevádzkovať jeden kanál, aby bolo možné premietať 35 mm staršie filmy. Tento rok sme sa pustili do stereofónnych snímačov a červeného svetla, aby sme mohli premietať aj novšie 35 mm filmy s priestorovým analógovým zvukom. Stroje však umožňujú okrem klasických 35 mm filmov premietať aj 70 mm panoramatické filmy s šesťkanálovým magnetickým zvukom. A tak nás napadlo pokúsiť sa premietnuť nejaký,“ vraví premietač Ivan Školuda.

Vysvetľovanie všetkých technických detailov je len pre znalcov, aby bolo jasné, čo všetko muselo predchádzať víkendovej miniprehliadke panoramatických filmov, treba ešte uviesť pár dôležitých vecí. 70 mm filmy sa začali využívať v roku 1955, asi najznámejším je výpravný Ben Hur. Ich boom sa skončil s nástupom viackanálového zvuku na 35 mm formát a prestali sa vyrábať. Až vlani „sedemdesiatky“ pripomenul cinefil Quentin Tarantino, keď v ňom nakrútil svoju novinku Osem hrozných.

Obraz a zvuk

S pomocou českých priateľov, ktorí robia prehliadku 70 mm filmov v Krnove sa banskobystričanom podarilo zohnať kópiu filmu. Keď zrepasovali premietačky a zohnali pre ne vhodný objektív, mali spolovice vyhraté. Obraz sa nemusí umelo naťahovať na veľké plátno amfiteátra. Ešte väčšia výzva bol zvukový snímač.

„Tvorcovia použili namiesto analógového magnetického záznamu moderný digitálny šesťkanálový zvuk. Premietacie strojením nie sú vybavené. Podarilo sa nám zohnať podobné snímače, ale určené iba pre 35 mm filmy. To nás neodradilo, oslovili sme šikovných sústružníkov a strojárov, aby zhotovili snímače na 70 mm filmy. Bolo to neuveriteľné množstvo práce a energie, ktorú sme vynaložili na odpremietanie jedného predstavenia. Tak sme začali pátrať, aby sme to ešte využili. A podarilo sa nám zohnať film Christophera Nolana Interstellar,“ dodáva Ivan Školuda.

Cez víkend to teda bude naozajstný unikát. Dva filmy v unikátnom historickom formáte s najmodernejším zvukom. Už len kvôli dlhej úvodnej prírodnej scenérii Tarantinovho westernu sa oplatí vidieť, pretože to bude úplne iný zážitok ako keď film uvádzali klasické kiná. Interstellar aj Osem hrozných sa premietajú v originálnom znení so slovenskými titulkami. V tejto sezóne už ďalšie projekcie 70 mm filmov v Banskej Bystrici nebudú, ale v roku 2017 by partia okolo letného kina v amfiteátri Paľa Bielika rada pokračovala s ďalšími.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie