Denník N

Čo treba vedieť o chytaní pokémonov? Treba to deťom zakazovať? (otázky a odpovede)

Pokémon Go je nová hra, ktorá sa od začiatku júla prudko rozširuje po celom svete. Deti ju milujú, rodičom sa chvália, koľko už chytili pokémonov, a tí nechápu, o čom je reč. Pripravili sme odpovede na základné praktické otázky o tomto novom celosvetovom fenoméne.

pokemon_bigger

Čo je Pokémon Go?

Je to vlastne aplikácia do mobilu, ktorá pomocou počítačovej mapy v telefónoch spravila z celého sveta ihrisko pokémonov. Z pamiatok (napríklad Prezidentského paláca v Bratislave) sa stali telocvične pre pokémonov, z iných vecí sú zastávky na načerpanie sily na ďalšie chytanie pokémonov. Hlavným cieľom je teda nachytať čo najväčšie množstvo pokémonov a vycvičiť ich. Sny detí, že pokémoni budú skutoční, sa tak stali viac reálne. Je to, ako keď deti v minulosti zbierali céčka, len toto je fenomén, ktorý chytil celosvetovo stovky miliónov detí len od začiatku minulého týždňa.

Nehrozí deťom niečo, keď si tú hru stiahnu do mobilu?

Ak vaše dieťa doteraz sedelo doma pri počítači, nie je nič lepšie, ako behať povonku a hľadať rôzne príšerky. Možno od vás budú pýtať peniaze na získanie poképeňazí, tie však na normálny chod hry vôbec nepotrebujú. Oficiálna aj neoficiálna verzia hry je zadarmo. V hre však fungujú poképeniaze, za ktoré si môžete kupovať nové pokélopty, vajíčka, z ktorých sa vyliahnu neskôr pokémoni, pomôcky na prilákanie príšeriek a iné bonusy. Peniaze nie sú potrebné, dá sa to hrať aj bez nich. No je lepšie vaše dieťa upozorniť, aby neskúšalo napríklad z vašej karty zameniť eurá za poképeniaze. Niektoré to určite robiť budú, napokon, na tom je postavený obchodný model firmy, ktorá Pokémon Go vytvorila.

Čo povedať deťom predtým, ako začnú hrať?

Aby sa nedívali iba na displej mobilu a vnímali okolie, na ceste sa môže stať, že si nevšimnú auto, alebo niekde zakopnú. Tiež ich treba upozorniť, aby nechodili tam, kde to nepoznajú. Ak vidia na mape, že pokémon je v záhrade neznámeho človeka, radšej sa pokémona vzdať, ako ísť na cudzí pozemok. A hlavne nech sa bavia, možno, ak sa k nim na jeden lov pridáte, chytí to aj vás.

Nezíska hra o deťoch cez mobil nejaké informácie, ktoré sa dajú zneužiť?

Je to rovnaké ako množstvo bežných aplikácií, ako napríklad Facebook, Snapchat atď. Ale ak chcete byť opatrní čo najviac, pri prvom spustení aplikácie sa nezaregistrujte cez Google účet, ale bežnou registráciou.

Ako sa dá hra stiahnuť, keď to u nás nie je oficiálne?

Hra oficiálne vyšla iba v Amerike, Kanade a Austrálii. Vývojári nemajú dostatok serverov, aby mohla hra fungovať celosvetovo, ale plánujú hru rozšíriť čo najrýchlejšie. Na Slovensku je možné stiahnuť iba neoficiálnu verziu, líši sa iba svojou väčšou chybovosťou – môže sa viac zasekávať alebo reaguje pomalšie.

Čo potrebujem mať v mobile, aby hra fungovala?

Operačný systém Android (vyššiu verziu od 5, ktorú má váčšina mobilov) alebo najnovší iOS (iPhone), poriadne nabitú batériu, pretože hra dokáže veľmi rýchlo znížiť percentá baterky. Treba mať aj zapnutú GPS lokáciu a mobilné dáta na čerpanie internetu. Mobil by mal tiež mať gyroskop, čo je zariadenie na meranie rotácie alebo smeru. Ak mobil gyroskop nemá, nefunguje zobrazenie pokémona v spojení s fotoaparátom, čiže pri chytaní sa nezobrazí pokémon v prostredí, v akom ho vidíme cez fotoaparát mobilu, ale iba v grafickej podobe hry. Ale to všetko len pre vašu informáciu, vaše deti to už všetko vedia.

Ako možno chytiť pokémona?

Ak sa nachádzate v blízkosti pokémona, telefón automaticky zavibruje. Vtedy sa treba priblížiť tam, kde mapa ukazuje príšerku, a začať chytať. Zapne sa fotoaparát a vtedy to vyzerá, že pokémon je skutočne oproti vám. Táto funkcia je najdôležitejšia, lebo človek má pocit, že pokémon je priamo oproti. Potom na neho hádžete jeho smerom pokéloptu, aby ho zachytila.

Čo sú pokestops (zastávky) a pokegyms (telocvične) a ako to, že ich vidím na mape?

Hra využíva mapu, vďaka ktorej sa z historických budov a iných objektov mohli stať zastávky a telocvične. Užívatelia tejto mapy môžu vytvárať „portály“ a Pokémon Go tieto portály využilo na vytvorenie zastávok a telocviční. Práve z budovy, ako je Prezidentský palác, jednoduchým vyfotením a zaradením do mapy (volá sa Ingress) sa stane telocvična, alebo z miestnej pošty zastávka, kde môžete pozbierať pokélopty.

Pokéstop je zastávka na získanie nových pokélôpt, alebo vajíčok. V telocvični môžete vytrénovať pokémona, aby bol silnejší, pustia vás tam, až keď budete v 5. leveli hry, ktorý dosiahnete zbieraním pokémonov.

Čo je to pokélopta?

Základná mechanika hry je jednoduchá, keď uvidíte pokémona, hodíte pokéloptu. Ak ho lopta zasiahne a neodrazí sa, lopta sa otvorí a premení pokémona na formu energie, ktorú k sebe pritiahne. Potom sa pokélopta zavrie. Vtedy je ešte možné, aby príšera utiekla, ak je dosť silná na to, aby sa premenila do fyzickej podoby. Ak sa mu to podarí, pokélopta môže vybuchnúť (tak ako sme videli v seriáli) alebo sa vráti k vám naspäť a môžete sa opäť pokúsiť.

Ako sa zmestí veľký pokémon do malej pokélopty?

Pokélopta premení pokémona a z jeho fyzickej podoby sa stáva energia, ktorú dokáže zachytiť.

Môže sa pokemón pobiť s iným pokémonom?

Tvorcovia pred vypustením hry to tvrdili, ešte to nefunguje, budeme si musieť asi chvíľu počkať.

Ako vznikol pokémon?

Pokémoni vznikli v Japonsku, ako sen malého chlapca, z ktorého sa stal otec pokémonov. Satoshi Tajiri bol fascinovaný hmyzom a žubrienkami v okolí svojho domova, jeho nadšenie s ním zostalo celý život. Slovo pokémon je odvodené od pocket monsters, čo znamená vreckové príšery. Prvá verzia hry vyšla v roku 1996 pre Gameboy. Hra sa rýchlo stala obrovským hitom, najmä vďaka myšlienke zbierania príšeriek, a hlavný motív je ich mať najviac. Tak ako niekto zbiera známky, tak aj deti rady zbierajú, len sú to fiktívne monštrá.

Seriál Pokémon, ako ho poznáme, má dve ústredné postavy. Ash Ketchum, desaťročný chlapec, ktorý túži stať sa pokémajstrom, a jeho pokémon Pikachu. Ash ho dostane ako prideleného od svojho učiteľa, Pikachu však Asha najprv nemá rád. Keď ho však Ash bráni pri napadnutí inými divokými pokémonmi, Pikachu pochopí, že Ashovi na ňom záleží, a stanú sa priateľmi. Začne sa ich cesta, na ktorej hľadajú vzácnych pokémonov a čelia nástrahám nebezpečných pokémonov a iných ľudí.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie