Denník N

Francúzska europoslankyňa Eva Joly: Kaliňák nám škodí, nemôže pokračovať

Eva Joly pôsobí Európskom parlamente za frakciu Zelených. Pred tým pracovala ako vyšetrovacia sudkyňa, ako konzultantka radila viacerým vládam. Foto - ICRICT.org
Eva Joly pôsobí Európskom parlamente za frakciu Zelených. Pred tým pracovala ako vyšetrovacia sudkyňa, ako konzultantka radila viacerým vládam. Foto – ICRICT.org

Šokovalo ma, že z aféry okolo Ladislava Bašternáka nikto nevyvodil zodpovednosť, hovorí europoslankyňa.

Francúzska poslankyňa Európskeho parlamentu EVA JOLY, ktorá v utorok v Bruseli Roberta Kaliňáka nepriamo vyzvala, aby odstúpil, v rozhovore pre Denník N ešte pritvrdila. Slovenský minister vnútra nie je podľa nej dôveryhodný, jeho argumenty sú slabé a mal by dať šancu nezávislému vyšetrovaniu. 

„Ľudia si dnes myslia, že korupcia je beztrestná, pretože sa týka mocných ľudí, ktorí sú zvyknutí vyjednávať a zo všetkého sa dostať,“ hovorí poslankyňa Joly, ktorá v minulosti pracovala ako vyšetrovacia sudkyňa.

Prečo ste v utorok prehovorili o afére Bašternák?

Celý život žijem bojom proti korupcii. Bola som sudkyňou vo Francúzsku, neskôr som sa tým zaoberala aj v zahraničí vrátane Slovinska alebo Afganistanu. Cítila som zodpovednosť hovoriť o tom aj pred pánom Kaliňákom. Nebola to náhoda, mala som pocit, že musím niečo povedať.

Ako ste sa o tejto afére dozvedeli?

Poctivo čítam noviny, denne prečítam štyri až päť titulov. O situácii vo vašej krajine písal začiatkom júla denník Le Monde, ktorý mal u vás vlastného korešpondenta. Publikovali článok o pánovi Ficovi, o jeho byte, tak som sa o tom dozvedela.

Čo ste si o tom pomysleli?

Povedala som si, že to nie je akceptovateľné. Korupcia je, žiaľ, bežná všade, v Európe i vo svete. Čo bolo pre mňa šokujúce, že v tomto prípade nikto nevyvodil zodpovednosť. Slovensko na svoje predsedníctvo vyčlenilo ministra, ktorého vyšetrujú a je vo funkcii navzdory verejnej mienke.

Je táto aféra skutočne taká výnimočná? Aj vo Francúzsku sú bežné korupčné kauzy.

Ja si nepamätám, že by Rade Európskej únie predsedal nejaký minister, ktorý by bol vyšetrovaný. To robí tento prípad trochu výnimočným. Je však pravda, že podobných prípadov je veľa. Aj vo Francúzsku máme podozrenia okolo bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho, mali sme aféru socialistického ministra Cahuzaca, on však z funkcie odstúpil.

Zachytili ste, že na Slovensku vyšli pre prípad Kaliňáka ľudia do ulíc?

V médiách som o tomto hnutí čítala a chcem tomu vyjadriť podporu. Iba povedomie medzi občanmi a iba stav, keď občania nebudú tento zlozvyk tolerovať, môžu pohnúť vecami.

Video: Eva Joly predhodila Kaliňákovi kauzu Bašternák

Bolo rokovanie výboru vhodné miesto na túto tému? Výbor mal riešiť úlohy, ktoré sa týkajú slovenského predsedníctva.

Áno, bolo. Náš výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútro (LIBE) má na stole dôležitý bod a tým je vznik Úradu európskeho prokurátora. Nie sú však ešte vyjasnené jeho kompetencie. V súčasnosti sa debatuje, či sa tento úrad bude môcť venovať aj podvodom s DPH.

O týchto veciach máme teraz rokovať aj so slovenským predsedníctvom. Ako môžeme dôverovať pánovi Kaliňákovi pri jeho vzťahoch s pánom Bašternákom, ktorý je podozrivý z podvodov s DPH? Máme tu konflikt záujmov, ktorý je veľmi škodlivý pri príprave novej legislatívy. Je dôležité, aby opustil svoj post.

Vaša kolegyňa, europoslankyňa Beňová zo Smeru, namietala, že na rokovaniach výboru sa mali riešiť úlohy predsedníctva a nie politika.

Boj proti korupcii patrí medzi tieto úlohy, neriešime iba utečencov. Ako som povedala, náš výbor sa zaoberá vznikom Úradu európskeho prokurátora. A ja vidím obrovský konflikt záujmov a nedostatok dôveryhodnosti, ktoré našu prácu ovplyvňujú. Mne sa skôr zdalo zvláštne, že táto kauza nebola pri rokovaní výboru hlavnou témou.

Okrem vás sa tejto témy dotkla len portugalská poslankyňa Ana Maria Gomes.

Ona sa tiež intenzívne venuje boju proti korupcii, je to veľmi odvážna žena.

Robert Kaliňák vám odpovedal, že prípad vyšetruje prokuratúra, ktorá nespadá pod neho. Nemôže byť preto v konflikte záujmov.

To je veľmi slabý argument. Prokuratúra predsa nepracuje sama, prokurátori väčšinou sedia v úrade a sú závislí od práce polície. Polícia priamo spadá do kompetencií ministra vnútra, takže je tu veľký problém.

Takže čo by mal robiť?

Je na ňom, aby konal. Myslím, že by mal dať na môj názor a mal by naslúchať aj verejnej mienke vo svojej krajine.

Proti tomu môže stáť argument, že ako minister predsedníckej krajiny musí riešiť množstvo dôležitých úloh, ktoré sa týkajú celej EÚ.

Ja som už veľmi stará dáma, už som v tomto prostredí veľmi dlho. A viem, že minister nepracuje sám. Má mnoho asistentov, úradníkov, poradcov a títo ľudia zostávajú. Nový človek môže prísť veľmi rýchlo. Som si istá, že na Slovensku máte desiatky ľudí, ktorí by odviedli dobrú prácu.

Takže keby sme to zhrnuli: mal by Robert Kaliňák odstúpiť čo najskôr?

Pre mňa je dôležité, aby sa s korupciou bojovalo na všetkých úrovniach. Nemôže sedieť na čele ministrov Európskej únie. Myslím, že by mal dať šancu férovému vyšetrovaniu. Mal by si pripraviť obhajobu. A to nie je zlučiteľné s tým, aby ďalej sedel vo funkcii ministra.

Presahujú dosahy tejto aféry hranice Slovenska?

Áno, už teraz máme mnoho problémov. Nedávno som napísala knihu s názvom Le loup dans la Bergerie (Vlk v ovčej stodole), ktorá je o práci pána Junckera. Vysvetľujem v nej, prečo nie je vhodným mužom vo funkcii predsedu Európskej komisie. Aktuálne sme sa dozvedeli, že jeho predchodca, pán Barroso, sa stal poradcom americkej banky Goldman Sachs, čo je tiež zlý signál smerom k ľuďom.

Prečo? 

Ľudia potrebujú mať pocit, že politici konajú v ich záujme a nie vo svojom vlastnom alebo v záujme finančníkov. Dnes si však myslia, že korupcia je beztrestná, pretože sa týka mocných ľudí, ktorí sú zvyknutí vyjednávať a zo všetkého sa dostať. Nepotrebujeme teda pri súčasných problémoch ešte problém s pánom Kaliňákom, ktorý nás len brzdí v snahe o lepšiu Európu.

Pre vás osobne sa táto téma skončila vaším vystúpením vo výbore?

Ja som využila príležitosť, ktorú som mala, a tá bola na rokovaní výboru. Teraz mám pred sebou letnú dovolenku. Vás čaká ešte takmer šesť mesiacov predsedníctva, ktoré budú dôležité pre Európsku úniu. Preto si myslím, že táto vec nemôže čakať a mala by sa vyriešiť, než sa skončia letné prázdniny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie