Denník N

Demokrati sa už zjednotili. Trumpovi sa to nepodarí

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Väčšina ľudí, ktorí v primárkach volili Sandersa, bude chcieť, aby v novembri vyhral ich tím. Tí, čo volili Trumpových protikandidátov, to takto jasne nevidia.

Autorka je komentátorka Bloomberg View

Na tom, že Bernie Sanders konečne podporil Hillary Clintonovú, je niečo zvláštne. Podobne ako na tom, keď mladý hollywoodsky pár roztraseným hlasom oznamuje, že sa pokojne rozišiel. Nič iného sme neočakávali, tak prečo, preboha, tak neskoro?

Ako po tom všetkom voliť Clintonovú?

Odpoveďou je, že Sanders dostal všetko, čo mohol rozumne očakávať, a teraz nadišiel čas nechať bokom spory a zapojiť sa do práce, aby sa Clintonová stala prezidentkou. Všetky špekulácie, že si Sanders zbalí svojich päť sliviek a odíde domov, ktoré boli užitočné ako výplň novinových komentárov, sú zabudnuté. Senátor vydal vyhlásenie, že doterajšiu súperku plne podporuje, a očakávam, že v kampani za ňu bude energicky bojovať.

Otázkou, samozrejme, zostáva, či ho jeho podporovatelia budú nasledovať aj ďalej, najlepšie pri volebnej urne. Clintonovú doteraz vášnivo odsudzovali ako establišmentovú kreatúru, bezcitného zapredanca, beznádejne skorumpovanú osobu pre jej konexie s Goldman Sachs, ako političku, ktorá sa zaujíma len o moc, čo má slúžiť len jej vlastnému prospechu a nie v prospech revolúcie. Ako sa môžu teraz obrátiť a voliť ju?

Nakoniec to tam hodia

Myslím, že veľmi ľahko. V roku 2008, keď začalo byť jasné, že sa jej napriek očakávaniam nepodarilo zaistiť si stranícku nomináciu, sa veľa hovorilo o tom, ako sa niektorí Clintonovej podporovatelia označujú ako PUMA, čo vysvetľovali ako akronym, ktorého prvé tri slová zneli „Party Unity My…“ – „Stranícka jednota moja…“ Po tom, čo videli, ako bola správna kandidátka vytlačená a do popredia sa dostal neskúsený začiatočník, vyhrážali sa, že zostanú doma, alebo budú voliť kandidáta tretej strany. Takýto stranícky rozkol, ktorý občas navrhovali ľudia, čo nemali nič iné na práci, dokonca mohol stáť demokratov víťazstvo vo voľbách.

Ako sme však mohli postrehnúť, žiadny rozkol nakoniec nenastal. Títo ľudia trochu zúrili, ale nakoniec aj tak poslušne odkráčali do telocvične najbližšej školy a hodili to Barackovi Obamovi. Dá sa očakávať, že to isté sa udeje aj teraz.

Áno, som si, samozrejme, istá, že niekto niekde bude protestovať a voliť Stranu zelených, a dokonca nebude sám. A niektorí nahnevaní bývalí voliči sa pripoja k väčšine Američanov, ktorí nevolia vôbec, ale väčšina z tých, ktorí sympatizovali s Berniem, budú voliť Hillary.

Tentoraz je to inak

Prečo? Pre jednu vec, a to, že tak to ľudia robia. Politika je zmesou sebeckosti, ideológie a kmeňovej lojality. Pre všetky tieto dôvody bude väčšina ľudí, ktorí v primárkach volili Sandersa, chcieť, aby v novembri vyhral ich tím. Hoci si myslia, že ich najobľúbenejší hráči skončili na lavičke nespravodlivo.

Každé štyri roky ľudia tvrdia, že nevidia rozdiel medzi stredopravým a stredoľavým kandidátom, ktorých náš systém rutinne nominuje. S blížiacim sa volebným dňom uvažujú nad možnosťou, že vyhrá druhý tím a že vlastne nepôjde o veľký rozdiel.

No tento rok to také ľahké nie je, pretože jedným z kandidátov je Donald Trump. Všetkých prezidentských kandidátov ich oponenti zahŕňajú väčšou nenávisťou, než je to zrejmé z ich verejných vyjadrení. (Cudzinec, ktorý by v roku 2012 sledoval výskumy verejnej mienky, by mohol dospieť k názoru, že republikáni nominovali takého svojvoľného a krutého boháča, že jediným dôvodom, prečo sa uchádza o prezidentský úrad, bolo, že chce zničiť každú chudobnú osobu v krajine preto, aby ich telá mohol použiť ako mulč na svoju farmu.)

Ale Trump, zdá sa, použil takúto absurdnú hyperbolu ako návod na použitie. Rudimentárne politické myšlienky, ktoré prezentuje, majú zrejme bližšie k priemernému voličovi demokratov než ku ktorémukoľvek republikánskemu kandidátovi za posledných štyridsať rokov, lenže je hrubo nacionalistický, bombasticky protiprisťahovalecký a takmer úslužne vnímavý k pocitom bielych supremacistov. Je to republikánsky kandidát z horúčkovitých snov, ktorý sa premenil na skutočnosť.

U republikánov to neplatí

Profesionáli ním opovrhujú, pretože hrdo ukazuje hlbokú neznalosť základov každej oblasti, s ktorou by ako prezident prišiel do styku. Pacifisti sa budú triasť hrôzou z jeho impulzívnosti a sklonu ku konfrontácii. Menšiny sa budú báť o svoje postavenie. A ženy budú zhrozené z jeho postoja k množstvu verejne známych žien. Všetky tieto skupiny pôjdu vo veľkom k urnám, aby sa pričinili o to, aby nezvíťazil.

Stačí sa pozrieť na Sandersovu podporu Clintonovej a je vidieť, ako to bude vyzerať v novembri. Pretože Sanders vie, že aj keď ju jeho lojálni prívrženci podporia len neradi, budú veľmi motivovaní potopiť Trumpa.

To isté sa samozrejme bude diať na republikánskej strane, ale len do istej miery. Väčšina strany sa za ním zjednotí, pretože… veď viete, ide o tím. Ale niektorí republikáni tak neurobia, a to bude zrejme dosť na to, aby strana stratila voľby.

Je veľavravné, že kým Sanders rokoval o svojej pozícii, a nakoniec sa srdečne prihlásil k svojej oponentke, prominentní republikáni po celej krajine prišli s extrémne nedôveryhodnými vysvetleniami, prečo sa nezúčastnia na budúcotýždňovom straníckom konvente v Clevelande. (Trochu očakávam, že sa šéf republikánov Reince Priebus zabuchne na záchode, čo mu zabráni prísť, a neúspešný kandidát Ted Cruz zostane doma, aby si umyl vlasy.) Nerobia to preto, že sú to hlúpi insideri, ktorí sa nedokážu pozerať na to, ako sa agenda straníckeho establišmentu rozpadáva. Robia to preto, že sú zhrození z predstavy, čo urobia voliči, keď ich oponenti zverejnia útočné reklamy, kde chvália Trumpa.

Inými slovami, stranícka jednota má svoje hranice. To, že niekto „dáva prednášky pre Goldman Sachs“ a „navrhuje zdravotnícku politiku, ktorá sa mi nepáči“, sa do týchto limitov ešte zmestí. Ale „pochválil Saddáma Husajna“ a „napadol amerického sudcu, že je Mexičan“ sa tam už zmestiť nemusí. Kým bude Clintonová hrať v týchto mantineloch, podporia ju aj Bernieho skalní fanúšikovia.

© Bloomberg

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie