Denník N

Rodičia hľadali po útoku v Nice svoje deti, v nemocnici sú ich desiatky

Foto - ap
Foto – ap

Ľudia zomierali na najkrajšom mieste v Nice. Anglická promenáda bola centrom osláv 14. júla, keď Francúz tuniského pôvodu vpálil do davu ľudí a zabil najmenej 84 z nich.

Francúzi boli odjakživa podozrievaví a k zmenám sa stavali odmietavo. Keď však do juhofrancúzskeho mesta Nice začali v 18. storočí prichádzať Angličania, priniesli so sebou zmenu, z ktorej ťažia Francúzi dodnes.

Prečo sa volá Anglická promenáda

Angličania si chceli užiť teplé zimy s výhľadom na more, z ktorého mali Francúzi v tom čase strach. Navrhli preto projekt promenády pri mori a vystavali hotely aj iné budovy, z ktorých bol ten najkrajší výhľad na Stredozemné more.

Hlavne z toho dôvodu sa dnes najväčšia a najkrajšia promenáda v Nice volá Anglická promenáda.

Na sedemkilometrovej promenáde slávili včera Francúzi spolu s návštevníkmi jedného z najkrajších miest na Azúrovom pobreží sviatok dobytia Bastily. Francúzi sú hrdí na tento deň, čo patrične vidno nielen na Champs-Elysées v Paríži, ale po celom Francúzsku.

Hoci je krajina od novembrových útokov v Paríži vo výnimočnom stave, bezpečnostné opatrenia v juhofrancúzskom Nice neboli také prísne ako v metropole Francúzska. To využil 31-ročný Francúz tuniského pôvodu, ktorý v čase najväčších osláv vpálil kamiónom do davu ľudí na Anglickej promenáde.

„Kamión vrážal do ľudí a nechával za sebou mŕtve telá. Tie telá boli zrazu všade,“ povedal pre televíziu BFMTV svedok útoku Philippe. Nebola to však náhoda, že si šofér bieleho kamióna vybral práve toto miesto. 

Miesto teroristického útoku na promenáde v Nice. Mnohí pred vrahom utekali do mora. Foto - ap
Promenáda v Nice. Mnohí pred vrahom utekali do mora. Foto – AP

Býva tu Angelika

Anglická promenáda je najkrajším miestom v celom Nice. Vedia to aj francúzske filmové hviezdy, medzi nimi aj herečka Michèle Mercierová (stvárnila Angeliku v kultovej sérii filmov), ktorá tu býva.

Najluxusnejšie hotely, najkrajšie pláže a najnavštevovanejšie nočné kluby – to všetko nájdete na známej promenáde s výhľadom na more.

Práve tam ľudia posedávajú na lavičkách a cyklisti a korčuliari sa preháňajú po cyklistickej časti chodníka aj v čase, keď je na Slovensku už dávno chladno.

Nice má teplé počasie aj v novembri, keď mnohí otužilci ešte skúšajú teplotu mora. Iní si zas rozložia deky na piesočnatej pláži a trávia spolu hodiny piknikom a spoločnými rozhovormi pri víne. Je to taký francúzsky život, ktorý mnohí miestnym závidia.

V lete Nice navštevuje najviac turistov, môže za to aj jeho strategická poloha medzi slávnymi Saint Tropez a Cannes a ešte slávnejším Monakom. Práve z francúzskeho centra filmového festivalu vedie do mesta Nice Anglická promenáda.

Pohľad na more si tu vychutnávajú aj turisti, ktorí prichádzajú do mesta lietadlom a autobusom sa zvezú do centra. Možno si promenádu všimli aj fanúšikovia cyklistických pretekov Tour de France, keď stá etapa v roku 2013 viedla práve cez toto mesto. Tohtoročné preteky Nice obídu, pretože trasa cez mesto nebola naplánovaná.

trasa-kamion-na-web

Stále nezvestný

Nice je jedným z najznámejších centier turizmu vo Francúzsku, práve preto útočník zabíjal s kamiónom práve tu a práve v čase, keď ľudia oslavovali slobodu, rovnosť aj bratstvo, ktoré si v roku 1789 vydobyli pádom Bastily.

„Končil sa ohňostroj, tak sme s kamarátmi zašli do McDonaldu,“ povedal francúzskej televízii Karim, ktorý do mesta prišiel na pár dní. „Odtiaľ sme uvideli, ako kamión prerazil zátarasy a vrážal do ľudí. Telá boli všade, všade, všade.“

Keďže na promenáde boli v tom čase aj mnohí zahraniční turisti, medzi obeťami sú okrem Francúzov aj Belgičania a najmenej dvaja nemeckí študenti z Berlína, ktorí boli v Nice na výlete.

„Neviem, kde je môj 4-ročný syn,“ uviedol stanici BFMTV jeden zo zahraničných turistov, ktorý bol svedkom útoku. „Moja žena leží tam, je mŕtva. Ale syna neviem nájsť. Volal som do Paríža, do Marseille, ale o mojom synovi nikto nevie.“

V nemocnici v Nice je po včerajšom útoku 50 detí. Dve deti zomreli dnes ráno pri operáciách, najmenej 10 stále bojuje o život.

Na Anglickej promenáde ešte v piatok ráno ležali pozakrývané telá obetí, ktoré zabil vodič bieleho kamióna. Jediný človek zabil v najslávnejší deň francúzskej histórie najmenej 84 ľudí a zmenil jedno z najkrajších miest na Azúrovom pobreží.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Nice

Svet

Teraz najčítanejšie