Denník N

Bez poistky pre prípad krachu podniká ďalšia cestovka, zakázali jej predaj

Foto - FB Kvalita tour
Foto – FB Kvalita tour

Slovenská obchodná inšpekcia zistila, že bez platného poistenia proti úpadku pokračuje v predaji zájazdov popradská cestovná kancelária.

Cestovná kancelária Hechter, s ktorou predčasne ukončila spoluprácu Allianz – Slovenská poisťovňa, nie je jedinou cestovkou, ktorá predávala zájazdy bez platného poistenia pre prípad krachu. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozornila na ďalšiu cestovku, ktorá nemá zábezpeku pre prípad, že by sa dostala do finančných problémov.

Je ňou popradská cestovná kancelária Kvalita tour. Podľa informácií na webe funguje v cestovnom ruchu od roku 1996 a špecializuje sa na Chorvátsko.

Inšpekcia na základe podnetu v jej sídle počas dnešnej kontroly zistila, že naďalej podniká a predáva zájazdy, aj keď jej poistenie proti úpadku vypršalo už začiatkom mája tohto roku.

„Počas výkonu kontroly CK Kvalita tour predávala zájazdy na termíny po 1. máji 2016 bez poistenia insolventnosti a tiež bez akejkoľvek bankovej záruky pre prípad úpadku cestovky. V čase kontroly nepredložila žiadnu uzatvorenú poistnú zmluvu ani inú zmluvu o bankovej záruke pre prípad úpadku. Tým porušila závažným spôsobom zákonom stanovené povinnosti,“ uviedla SOI na svojom webe.

Je to menšia cestovka

Podobne ako pred dvomi týždňami v prípade cestovky Hechter, aj cestovnej kancelárii Kvalita tour zakázala inšpekcia predávať zájazdy, kým nezabezpečí pre klientov poistenie proti úpadku či bankovú záruku. Na rozdiel od cestovky Hechter, ktorá patrila vlani v počte odrekreovaných klientov do desiatky najväčších u nás, Kvalita tour je menšia cestovka, ktorá aj po termíne vypršania poistky zrejme predala len niekoľko zájazdov.

Podľa rebríčka týždenníka Trend vlani mala menej ako 2 000 klientov a ich počet medziročne klesol. Mierne jej medziročne podľa rebríčka klesli aj tržby, vlani dosiahli niečo vyše 348-tisíc eur.

Cestovke Hechter síce SOI pred dvomi týždňami zakázala predávať zájazdy, kým nebude mať nové poistenie alebo bankovú záruku, ale v predaji dovoleniek pokračuje. Zástupcovia cestovky uviedli, že neuznávajú dôvody, pre ktoré im Allianz – Slovenská poisťovňa zmluvu pôvodne platnú do konca decembra predčasne vypovedala, a napadli ju na súde.

Zároveň však ešte koncom júna tvrdili, že už v najbližších dňoch budú mať bankovú záruku vo VÚB banke, pretože o nej rokujú. No na webe ani na sociálnej sieti zatiaľ nezverejnili, že by ju už vybavenú mali.

Mala by dať vysvetlenie

Či bude pokračovať v predaji aj bez istenia v poisťovni, či v banke, sme sa od CK Kvalita tour nedozvedeli. Na žiadnom z čísel, ktoré má cestovka uvedené na webe, nikto nezdvíhal telefón.

Konateľ cestovnej kancelárie poslal SMS, že je v zahraničí. Stanislav Macko, šéf Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr, pre Denník N uviedol, že ho požiadal o vysvetlenie celej situácie, mal by ho dostať v pondelok.

Podobne ako Hechter, aj Kvalita tour je totiž členom asociácie. Macko dodal, že ak obe cestovky do pondelka dostatočne nevysvetlia, ako majú dohodnuté postenie pre prípad úpadku, pozastaví im asociácia členstvo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy cestoviek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie