Denník N

Lesníci ustúpili, na riečny ostrov Sihoť v Bratislave vrátia pôvodné stromy

Ilustračné. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič

Do desiatich rokov bude väčšinu ostrova nad vzácnym zdrojom pitnej vody pokrývať pôvodný topoľ. Doteraz vysádzali lesníci najmä jeho šľachtený druh, ktorý museli častejšie a vo väčšom množstve rúbať.

Verejnosti neprístupný ostrov Sihoť je v týchto dňoch pre vysokú hladinu Dunaja čiastočne zaplavený. Práve teraz sa ukazuje dôležitosť stromov, ktoré chránia pôdu nad vzácnym zdrojom pitnej vody napríklad pred eróziou a jej následným znečistením.

Debaty o tom, ako má vyzerať starostlivosť o les na Sihoti, sa stále neskončili, no lesníci už v niečom ustúpili. Do desiatich rokov výrazne obmedzia vysádzanie šľachteného topoľa, po ktorom zostávali na bratislavskom riečnom ostrove holoruby.

Vrátia pôvodné dreviny

Ostrov so vzácnym zdrojom pitnej vody tak bude pokrývať 90 percent topoľa čierneho, ktorý doteraz musel na väčšine Sihote ustúpiť šľachtenému topoľu.

Lesníci si šľachtený topoľ chválili pre jeho rýchly rast, no teraz hovoria, že ustúpili verejnej objednávke a spoločenskej požiadavke. Ochranári šľachtený topoľ kritizovali ako prekážku pôvodnému ekosystému. Navyše ho je nutné rúbať dvakrát častejšie a na väčších plochách.

Pôvodný plán lesníkov bol, že za desať rokov by mohli vyrúbať polovicu ostrova. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (za SNS) po kritike verejnosti v apríli výruby zastavila.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zatiaľ nie je definitívne rozhodnuté, ako bude starostlivosť o stromy na Sihoti vyzerať, no ministerstvo chce šetrnejšie rúbanie s prioritou ochrany vodného zdroja. Ťažba by mala byť na menších plochách s rýchlejším zalesňovaním.

Ohrozuje zhnitý kmeň vodu?

Ochranári by chceli obmedziť lesníkov až tak, že by boli zásahy do lesa minimálne. Lesníci argumentujú, že hnijúce popadané stromy môžu priamo ohroziť podzemnú vodu.

Riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zsolt Lukáč hovorí, že je dôležité, aby sa o les niekto staral, no jeden hnijúci strom vodu neohrozí. Je podľa neho navyše jedno, aký druh topoľa chráni vodu na Sihoti, no prikláňa sa k požiadavke Bratislavského ochranárskeho združenia, ktoré presadzujú pôvodný porast.

Mesto sa zatiaľ k Sihoti neprihlásilo

Ostrov Sihoť patril pôvodne mestu, no násilne ho prevzal štát. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal po medializácii plánu hromadných výrubov na Sihoti povedal, že chce požiadať štátne lesy o prevzatie všetkých zalesnených plôch na území Bratislavy. Matečná neskôr ponúkla primátorovi odstúpenie štátnych lesov na Sihoti mestu.

O výmene je nateraz ticho, zo zákona by mesto mohlo získať Sihoť iba výmenou za iné lesy, navyše by správa riečneho ostrova pravdepodobne znamenala aj vyššie náklady pre radnicu.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ochrana prírody

Sihoť

Slovensko

Teraz najčítanejšie