Denník N

Kto sú obete z Nice? Tri generácie jednej rodiny aj krajania páchateľa

Nábrežie v Nice. Foto – TASR/AP
Nábrežie v Nice. Foto – TASR/AP

Zásah teroristu nemá logiku – na francúzskom pobreží zomierali kresťania aj moslimovia, starci aj deti, turisti aj obyvatelia Nice.

Informácie o obetiach besnenia Mohameda Lahouaieja Bouhlela v Nice inšpirovaného ideológiou Dáišu opäť potvrdzujú, že terorizmus si ciele nevyberá, napriek tomu, že jeho ideológovia sa snažia dať podobným akciám nejaký zmysel či posolstvo. Na promenáde v Nice umierali vo štvrtok neskoro večer ľudia z rôznych štátov, rôzneho náboženského a politického presvedčenia, deti aj starci, domáci aj turisti, občania krajín, ktorých armády bojujú na Blízkom východe, aj takých, čo sú neutrálne.

Jediné, čo týchto ľudí spája, je to, že ich zabila nenávisť  a že ich rodiny sú v týchto chvíľach v koncoch. Medzi 84 obeťami bolo desať detí, čo len posilňuje nezmyselnosť a krutosť Bouhlelovho činu.

V médiách aj na sociálnych sietiach sa objavili príbehy obetí z Nice, pre ktoré sa výročie dobytia Bastilly stalo posledným dňom v ich živote.

Bolo ich sedem, zostal jediný

Francúz Christophe Lion prežil útok ako jediný zo sedemčlennej skupiny príbuzných, ktorí sa stretli v Nice na krátkej dovolenke. Zomreli jeho rodičia, jeho manželka, jej syn a jeho starí rodičia. Najmladší člen rodiny mal 28 rokov, najstarší 82. Stará mama Christiane Locatelliová (78) ešte stihla z Nice poslať pohľadnicu svojej staršej sestre Jacqueline. „Pýtala sa ma na zdravie. A potom ju zabil ten šialenec,“ povedala miestnym novinám Jacqueline.

Príbuzní obetí teroristického útoku pred nemocnicou. foto - TASR/AP
Príbuzní obetí teroristického útoku pred nemocnicou. Foto – TASR/AP

Zo štyroch poľských sestier z Krzyszkowíc zostali nažive len dve. Magdalena (21) a Marzena (20) sa z dovolenky v stredomorskom letovisku už nevrátia. V rovnakom veku ako Poľky bola aj ruská študentka Viktoria Savčenková.

Američan Sean Copeland (51) a jeho 11-ročný syn Brodie zomreli pred očami Brodieho mamy a jeho dvoch starších súrodencov. Rodina si plánovala výlet po Európe. Stihla len Pamplonu, Barcelonu a potom Nice.

Moja mama bola dobrá moslimka

V Nice zomierali aj vyznávači islamu, na ktorý sa často odvolávajú aj teroristi. Fatima Charrihiová bola podľa svojho syna zrejme prvou obeťou útoku. „Môžem povedať len toľko, že nosila závoj a praktizovala islam správnym spôsobom. Pravý islam, nie tú teroristickú verziu,“ povedal.

Najmenej štyri obete útoku pochádzali z Tuniska, odkiaľ prišiel do Francúzska žiť aj útočník, alebo tam stále žili. Štvorročného Kiliana, ktorý sa narodil v Lyone, ale jeho rodičia boli z Tuniska, otec aj s pomocou sociálnych sietí hľadal po nemocniciach od štvrtkovej noci. V sobotu ho našiel – povedali mu, že jeho syn už nežije. Pri útoku zomrela aj chlapcova mama. „Nechce nikoho vidieť. Je zničený. Bolo medzi nimi nezničiteľné puto,“ opísal otcov stav jeden z jeho priateľov. Poslali k nemu aj psychológov, ale muž zatiaľ nereaguje.

Tunisan Walíd Labaoui kľačal celú noc pri svojom mŕtvom bratovi Bilalovi. Bilal mal 25 rokov.

Švajčiarka Linda Casanovová Siccardiová (54) bola jednou z prvých colných úradníčok vo svojej krajine. Energická žena mala rada prechádzky a prírodu. Jej francúzskemu manželovi, ktorý bol v Nice s ňou, sa nestalo nič.

Spomienka na obete na mieste útoku. foto - TASR/AP
Spomienka na obete na mieste útoku. Foto – TASR/AP

Podľa doterajších neúplných údajov – nie všetky obete už boli identifikované – v Nice zomierali ľudia z najmenej 15 krajín. Desiatky ľudí sú v nemocniciach, viacerí z nich sú stále v ohrození života, mnohí majú zranenia s dlhodobými následkami.

Dieťa, ktoré nikomu nechýba

V prvých hodinách po útoku ľudia neboli schopní nájsť svojich príbuzných či priateľov. Hľadali ich po nemocniciach aj v okolí promenády. Cez víkend sa situácia upokojila, mnoho ľudí sa ohlásilo alebo ich našli v nemocniciach.

Na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Nice leží ťažko zranené dieťa, ku ktorému sa nikto nehlási a ani ho nikto nehľadal. Personál sa, prirodzene, obáva, že pri útokoch sa jeho rodičia buď vážne zranili, nie sú pri vedomí, alebo už nežijú.

Sú však aj šťastnejšie príbehy. Práve vďaka Facebooku sa podarilo spojiť rodičov s osemmesačným chlapčekom, ktorého rodičia odsunuli kočík od trasy vraždiaceho nákladiaka. V následnom chaose kočík rodičom zmizol z výhľadu. Po pár hodinách od zverejnenia výzvy chlapčeka našli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie