Denník N

Útočník z Nice sa zradikalizoval veľmi rýchlo, nemusel mať priamy kontakt s Dáišom

Mohamed Lahouaiej Bouhlel zabil vo štvrok v Nice 84 ľudí. Foto – TASR/AP
Mohamed Lahouaiej Bouhlel zabil vo štvrok v Nice 84 ľudí. Foto – TASR/AP

Vo väzbe je už niekoľko ľudí napojených na teroristu, vrátane jeho exmanželky. Atentátnikova motivácia však zatiaľ nie je jasná.

Útočník z Nice Mohamed Lahouaiej Bouhlel sa podľa francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva stal radikálom veľmi rýchlo. Tak rýchlo, že sa nikdy nedostal na radary tajných služieb, hoci mal záznamy u polície pre menej vážne trestné činy aj pre domáce násilie voči dnes už bývalej manželke a trom deťom.

Zatiaľ nie je celkom jasné, či mal priamy kontakt s Dáišom, ktorý sa k útoku v Nice prihlásil a podľa rodiny duševne labilného muža ho označil za svojho vojaka. Je však pravdepodobné, že sa islamistickou ideológiou inšpiroval, hoci nikdy nebol oddaným moslimom. Platí však, že aj páchatelia ďalších teroristických útokov vo Francúzsku neboli práve vzorní moslimovia. Pili alkohol, jedli zakázanú bravčovinu a nedodržiavali pôst počas ramadánu.

Zrejmé je aj to, že pre propagandu Dáišu je takýto útok vítaný bez ohľadu na to, aký veľký podiel mal na jeho organizácii a realizácii. Prihlásenie sa k zodpovednosti malo podobný jazyk ako v prípade strelca, čo spáchal masaker v gay bare v americkom Orlande.

Mal komplicov?

Francúzske bezpečnostné sily, ktoré sa ocitli pod paľbou kritiky za to, že útoku nezabránili, sa snažia získať komplexnejší obraz o útočníkovi, ktorý si na útok zvolil síce nie objavný, ale vo Francúzsku nový spôsob zabíjania. Vo väzbe je už niekoľko ľudí napojených na teroristu, vrátane jeho exmanželky. Nevie sa, či ich priamo podozrievajú zo spolupáchateľstva alebo od nich len chcú získať informácie o jeho zvykoch, názoroch, priateľoch či posledných krokoch.

Vie sa, že auto, ktorým útočil, bolo prenajaté v pondelok a malo sa vrátiť v stredu, čo sa však nestalo. Zo záznamov z bezpečnostných kamier na promenáde je tiež zrejmé, že miesto aspoň dvakrát navštívil, zrejme preto, aby si útok dobre naplánoval a „prešiel si trasu“.

CNN má zdroj, ktorý tvrdí, že terorista bol v kontakte so senegalským džihádistom Omarom Diabym, ktorý pred odchodom do Sýrie žil aj v Nice. Stále nie je jasné, či išlo o nejaký dôležitý vzťah alebo boli len známi a v rovnakých kruhoch sa pohybovali viac-menej náhodou.

Diabyho považujú spravodajské služby za muža, ktorý prostredníctvom YouTube naverboval niekoľko Francúzov na blízkovýchodný džihád.

Francúzov ich politickí predstavitelia upozornili, že útok v Nice, ktorý je tretím incidentom s veľkým počtom obetí za posledných 18 mesiacov a udial sa napriek zvýšenej bezpečnosti a zefektívneniu práce spravodajských služieb, zrejme nebude posledný. Sekulárny charakter Francúzska, jeho zahraničná politika aj problematická integrácia prisťahovalcov a hlavne ich detí – to sú faktory, ktoré sa meniť nebudú. Zlepšiť sa môže len prevencia a identifikácia potenciálnych útočníkov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Nice

Svet

Teraz najčítanejšie