Denník N

Separatisti pokračujú v boji o Debaľceve, lídri sa dohodli na pozorovateľoch

Prázdna cesta z Artemivska do 25 kilometrov vzdialeného Debaľceva. Foto - AP
Prázdna cesta z Artemivska do 25 kilometrov vzdialeného Debaľceva. Foto – AP

Merkelová a Porošenko vyzvali Putina, aby primal separatistov na východe Ukrajiny rešpektovať prímerie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v pondelok večer s najvyššími predstaviteľmi Ruska a Ukrajiny dohodla na konkrétnych krokoch, na základe ktorých môže Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európu (OBSE) monitorovať krehkú situáciu na východe Ukrajiny po vyhlásení prímeria.

„Nemecká kancelárka a ukrajinský prezident apelovali na ruského prezidenta, aby uplatnil svoj vplyv na separatistov a presadil prímerie,“ povedal podľa agentúry Reuters hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

„Ďalej by mal v utorok (dnes) podľa dohody z Minska začať odsun ťažkej bojovej techniky,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin, kancelárka Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko diskutovali v noci na utorok v konferenčnom telefonickom rozhovore o mierovej dohode z Minska, o situácii vo východoukrajinskom meste Debaľceve, ako aj o úlohách pozorovateľov OBSE, dodal Reuters s odvolaním sa vyhlásenie Kremľa.

Debaľcevo chcú dobyť

Ruskom podporovaní separatisti v utorok oznámili, že obsadili rozsiahle časti východoukrajinského mesta Debaľcevo, ktoré je dôležitým železničným uzlom.

Ukrajinská armáda však tvrdí, že stále kontroluje tamojšiu železničnú stanicu, hoci sa ju pokúšajú dobyť povstalci, a to napriek platnému prímeriu.

Separatisti vo vyhlásení, citovanom agentúrou DPA, uviedli, že už ovládajú železničnú stanicu v Debaľceve, rovnako ako východné časti mesta. Počas bojov podľa nich zahynulo alebo sa vzdalo množstvo ukrajinských vojakov, ktorí sa v Debaľceve dostali do obkľúčenia.

Ukrajinská armáda naopak tvrdí, že strategicky významnú debaľcevskú stanicu stále ovládajú jej vojaci, a to napriek pokračujúcim útokom separatistov, uviedla agentúra Reuters.

„Nemáme právo (zastaviť boje o Debaľceve). Je to morálna záležitosť. Je to vnútorné územie,“ povedal líder povstalcov v Doneckej oblasti Denis Pušilin.

Podľa jeho slov musia donecké milície reagovať na ostreľovanie a snažiť sa o likvidáciu nepriateľských pozícií.

https://www.youtube.com/watch?v=TkDdhxQMWMc

Začnú s odsunom zbraní?

Pušilin potvrdil pripravenosť separatistov „kedykoľvek“ začať s odsunom ťažkých zbraní. Zdôraznil však, že k takémuto kroku musia súčasne pristúpiť obe strany. Prípadný jednostranný odsun by podľa neho totiž ohrozil životy povstaleckých vojakov.

V priebehu utorka by – v súlade s minulotýždňovou dohodou z Minska – mali obe strany konfliktu na východnej Ukrajine začať sťahovať ťažké zbrane z frontovej línie pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Odsun by sa mal ukončiť do 2. marca, na čo by mali nadväzovať ďalšie kroky smerujúce k riešeniu konfliktu. Podľa vyjadrení oboch bojujúcich strán je však otázne, či sa sťahovanie ťažkej techniky začne už dnes.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie