Denník N

Tajné služby všetko nevyriešia. Zvládate prvú pomoc?

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

S teroristickými útokmi sa musíme naučiť žiť a ani tu netreba vždy čakať na politikov.

K tradičným reakciám na teroristické útoky na Západe patrí volanie po reorganizácii tajných služieb a zlepšení ich vnútroštátnej i cezhraničnej spolupráce. Nie že by nebolo čo zlepšovať. Sú správy, že medzinárodné sledovanie podozrivých z terorizmu viazne napríklad na tom, že sa v rôznych krajinách rôzne prepisujú mená exotického pôvodu.

Ak takýto človek pripravuje atentát v Nemecku a potom sa objaví vo Francúzsku, aby tam útok vykonal, počítače francúzskej tajnej služby si ho nespoja s hlásením z Nemecka. Vedú ho síce pod rovnakým priezviskom, lenže to vo francúzštine vyzerá inak.

Treba si však dať pozor, aby reorganizácia nebola len snahou politikov vykázať horúčkovitú činnosť. Západné krajiny v poslednom čase tajné služby reorganizujú neustále a výsledkom je občas len to, že tajní na dlhší čas, než sa zase všetko utrasie, fungujú horšie než predtým.

A útoky ako ten v Nice tajné služby prakticky predpovedať nemôžu. Podľa doterajších správ bol útočník obyčajný kriminálnik s duševnými problémami. Tajné služby sa o neho nemali prečo zaujímať.

Ak sa nábožensky zradikalizoval, prebehlo to veľmi rýchlo, a to je tiež ťažké zachytiť. Prípadné prepojenie databáz teroristov, obyčajných kriminálnikov a duševne chorých by asi nebolo zvládnuteľné. Nehovoriac o tom, že by to ohrozilo práva chorých, ktorí by mohli byť ľahko zbytočne kriminalizovaní.

Neznamená to, že pre zmenšenie rizika a dôsledkov teroristických útokov nemožno nič robiť. Len nemá zmysel očakávať všeliek od politikmi a voličmi obľúbených spektakulárnych opatrení. Pomôcť, naopak, môžu i jednoduché veci, pri ktorých netreba čakať na štát a ktoré sú užitočné nielen pri teroristických útokoch.

Je napríklad načase brať vážne výučbu prvej pomoci na školách i mimo nich. Po atentáte o počte obetí rozhoduje i to, koľko ľudí a ako rýchlo dokáže pomôcť ešte pred príchodom profesionálnych záchranárov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Nice

Komentáre

Teraz najčítanejšie