Denník N

V Indii zasadili za jediný deň 50 miliónov stromov, vytvorili Guinnessov rekord

Sadenie stromov v Indii. Foto - AP
Sadenie stromov v Indii. Foto – AP

Až šesť z desiatich miest, ktoré majú najviac znečistené ovzdušie, sa nachádza v Indii. Krajina bojuje s klimatickými zmenami.

Muž, ktorý sadil stromy je srdcervúca poviedka o jednoduchom človeku, prostom hospodárovi, ktorý svojou usilovnou prácou, sadením stromov, premení pustú krajinu na živý les, kde zurčí voda a hmýri sa to životom.

V Indii našli takýchto ľudí až 800-tisíc. Minulý týždeň tam v štáte Uttarpradéš za jediný deň vysadili okolo 50 miliónov stromov.

Išlo o akciu určenú na boj proti klimatickým zmenám. Až šesť z desiatich miest, ktoré majú najviac znečistené ovzdušie, sa nachádza v tejto druhej najľudnatejšej krajine. Zvyšné tri sú v Pakistane a jedno v Iráne.

Rebríček vedie Dillí, najväčšie indické mesto, s 25 miliónmi obyvateľov.

Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie zomrie každý rok na choroby spojené so znečistením ovzdušia viac ako osem miliónov ľudí.

Muž, ktorý sadil stromy. Zdroj – Youtube

50 miliónov stromov

„Svet si uvedomil, že potrebujeme podniknúť vážne kroky k tomu, aby sme obmedzili emisie uhlíka a znížili tak vplyv globálnych klimatických zmien,“ povedal Akhilesh Yadav, ministerský predseda indického štátu.

50 miliónov vysadených stromov nie je jediný ambiciózny projekt na boj s klimatickými zmenami v Indii. V krajine postavili prvé letisko, ktoré je výhradne poháňané energiou zo slnka. V Indii majú aj najväčšiu solárnu elektráreň na svete, píše Science Alert, portál na popularizáciu vedy.

Čo sa týka sadenia stromov, doterajší svetový rekord drží Pakistan. Pred tromi rokmi tam za jediný deň vysadili skoro 850-tisíc stromov. V Indii Guinnessov rekord mnohonásobne prekonajú. Sčítanie ešte dokončené nie je, ale odhaduje sa, že ľudia vysadili okolo 50 miliónov stromov.

Odlesňovanie

„Najväčším prispením tohto projektu vysádzania stromov je okrem sociálnej inklúzie aj to, že sa zameriava na hlavné problémy,“ hovorí Anit Mukherjee z Centra pre globálny rozvoj (Centre for Global Development). „Pomenúva množstvo veľkých tém v Indii, ako je znečistenie, odlesňovanie a používanie pôdy,“ dodal.

Na obdobie nasledujúcich 15 rokov vyčlenila indická vláda na sadenie stromov sumu 6,2 miliardy amerických dolárov.

Hoci odlesňovanie hrá v emisii skleníkových plynov v Indii iba menšiu rolu, vysvetľuje Science Alert, zvýšený dopyt po poľnohospodárskej pôde na vidieku kladie zvýšený dôraz na sadenie stromov.

Edward Parson z univerzity v Kalifornii sa vyjadril, že sadenie stromov nestačí a teraz bude musieť nastať ďalšia fáza. „Samozrejme, je skvelé vysadiť 50 miliónov stromov, ale musíte mať tiež k dispozícii postupy, ako sa o ne starať a ako ich ochraňovať,“ povedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Životné prostredie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie