Denník N

Matovič musel ísť ďalej od Bonaparte, Staré Mesto mu hrozilo pokutou

Igor Matovič ako opozičný politik pravidelne organizoval protesty pred luxusnou bytovkou Bonaparte, kde býval Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič ako opozičný politik pravidelne organizoval protesty pred luxusnou bytovkou Bonaparte, kde býval Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Starosta Radoslav Števčík, ktorý kandidoval s podporou Smeru, hovorí, že postupujú štandardne.

Pondelkový protest pred Bonaparte musela opozícia posunúť o niekoľko metrov ďalej, ako býval doteraz. Štyri protesty sa uskutočnili priamo pred bytovkou, ktorú postavil Ladislav Bašternák a býva v nej Robert Fico, piatykrát však museli organizátori postaviť pódium na susednom pozemku, ktorý im zapožičal sympatizant.

„Pred chvíľou prišiel nejaký pán ‚inšpektor‘ z úradu smeráckeho starostu a našim chalanom zakázal stavať pódium a aparatúru pred Bonaparte. Vraj, ak to urobia, naparí nám 33-tisíc eur pokutu,“ povedal pred protestom Matovič.

Na zaujatie verejného priestranstva potrebuje OĽaNO súhlas. Staré Mesto mu ho zatiaľ neudelilo, jeho žiadosť ešte posudzuje.

Organizátori dnes dostali list, v ktorom ich Staré Mesto vyzýva, aby svoju žiadosť doplnilo o „okótovaný pôdorysný situačný nákres uvažovaného záberu“ a „vyjadrenie krajského dopravného inšpektorátu“. Bez týchto údajov podľa vedúcej odboru dopravy, životného prostredia, verejného poriadku a správnych konaní Anny Calpašovej nie je možné žiadosť posúdiť.

Opozícia má údaje dodať do 14 dní.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Áno, je to pravda, na zaujatie verejného priestranstva pred Bonaparte nemáme povolenie od mestskej časť Staré Mesto, lebo naň už štvrtý týždeň čakáme. Ono to trvá normálne jeden deň, ale ak je starosta Ficov služobníček, tak si evidentne dáva načas,“ tvrdí Matovič.

Števčík na Facebooku reagoval, že sa nedeje nič neštandardné. „Staré Mesto prerušilo konanie, pretože vyzvalo žiadateľa o doplnenie podkladov. Staré Mesto vyzvalo žiadateľa písomne a informovalo ho o tom ústne. Staré Mesto postupuje štandardne, ako v každom inom prípade. Zákon platí pre každého rovnako. Nesnažte sa z toho robiť senzáciu,“ napísal Števčík.

Pred Bonaparte dnes prišlo o niečo menej ľudí ako naposledy – okolo 500, priestor pred bytovkou bol napriek tomu opticky plný. Po vystúpeniach Matoviča, bývalého rómskeho splnomocnenca Petra Polláka, Zsolta Simona a Anny Zemanovej (SaS) vystúpila rómska kapela z Vranova nad Topľou Gipsy Daniel. OĽaNO ju zohnalo ako náhradu za Františka Nedvěda a spol., ktorí účasť pre chorobu odriekli. Ku koncu protestu zostali už len desiatky ľudí. Matovič tvrdí, že rozdal tisíc pagáčov.

Na protest prišla aj matka Róberta Remiáša Anna Remiášová: „Ľudia sa musia zjednotiť proti bezpráviu,“ povedala.

Smer sa naopak z protestu smeje. „Nalákať ľudí na slávnych Nedvědovcov a potom im pustiť akúsi ‚no name‘ kapelku z Vranova nad Topľou… Robiť hudobný festival a neunúvať sa s povolením mestskej časti… Ohlasovať masové protesty a potom zozbierať päťsto ľudí… To je proste Igor, trnavský podvodníček,“ napísal na Facebooku poslanec Smeru Ľuboš Blaha. „Nemal som veľké očakávania, ale cítim sa podvedený – dnes tam vraj nerozdávali ani párky v rožku! A nebol ani kečup! To tu už naozaj nikto nič negarantuje. Ja sa do toho Igorovi nechcem miešať, ale napadá mi, ako by mohol o týždeň nalákať na tie svoje ‚Matovičove hudobné slávnosti‘ o čosi viac ľudí – možno by mohol sľúbiť, že konečne prinesie účtovníctvo svojej firmy za roky 2002 a 2004, ktoré sa kedysi záhadne stratilo, keď prepísal firmu na bieleho koňa, aby prekryl svoje daňové čachre. A do toho by kapela z Vranova nad Topľou hrala baladu Podvod od Honzu Nedvěda, to by bolo bohové, Igor, plíííz, urob to pre nás,“ dodal Blaha.

Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova) vyhlásil, že na mítingu v Nitre, ktorý sa v pondelok tiež uskutočnil, bolo približne 500 ľudí, Zemanová hovorila 300.

Opozícia chce protesty organizovať každý pondelok. „Vydržíme aj cez prázdniny,“ povedala Zemanová.

Okrem Bratislavy chcú ísť zakaždým do iného krajského mesta. Vyzývajú Roberta Kaliňáka, aby odstúpil z funkcie ministra vnútra, a Roberta Fica, aby sa vysťahoval z Bašternákovho bytu.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie