Denník N

Všetci vedia a nikto netuší

Politici, premiéri, prezidenti, komisári, ministri vedia rovnaké nič ako my všetci. A možno ešte menej.

Sú vo mne dvaja. Jeden je zneistený, znechutený, občas aj vystrašený. To vtedy, keď sa prevalí nové zlodejstvo papalášov, keď ľudská vynaliezavosť objaví nové spôsoby na konanie zla, keď sa objavia noví mŕtvi po teroristickom útoku… Ten druhý, lovec a lapač príbehov, je nadšený.

Žijeme v epochálnej epoche, ktorá sa vyrovná tým najvzrušujúcejším okamihom ľudských dejín vrátane pádu Ríma, objavenia Ameriky či priemyselnej revolúcie. Literatúra nestačí reflektovať všetky tie súkromné i spoločné drámy. Ba nestačí na ne už ani obrovský bachor internetu. Udalosti sa navzájom zahlcujú a stávajú sa passé už vo chvíli svojho zrodu.

Vezmite si len dva zlomové body minulých dní: Nice a Turecko. Po ich odohratí sa vyrojili miliardy analýz, komentárov, objasnení, predpovedí. Všetci vedeli čo, ako a prečo.

A pritom nikto netuší, čo sa stalo, ako sa to stalo a najmä, aké to bude mať dôsledky. Pretože to dôsledky bude mať, na to vezmite jed. Keď hovorím nikto, mám na mysli aj politikov. Politici, premiéri, prezidenti, komisári, ministri vedia rovnaké nič ako my všetci. A možno ešte menej, keďže sú odtrhnutí od reality viac ako ktokoľvek iný. Nasim Taleb vyhlásil, že keby sa mal spoľahnúť na nejaké rady ohľadom finančnej krízy, obráti sa radšej na newyorského taxikára ako na konzultanta z Wall Street.

Ľudské dejiny (alebo zlo-dejiny) idú zdanlivo naslepo, hadia sa intuitívne a bez rozmyslu, živočíšne a živelne. Posledné dve slová sú dôležité. Je v nich ukryté slovko život. Všetky tie chaotické udalosti vrátane pohrôm, atentátov, genocíd, vojen, prevratov sledujú neviditeľný pud života. Masy sú slepé, ale ľudstvo má nezničiteľný ostrozrak. A vie svoje. Bez štatistík a prognóz, ktoré tak často klamú.

Ako radi sedíme pred obrazovkou alebo v pukancovom multikine a pozeráme na prifarbené historické ságy alebo dystopické fantasy. Vidíme železnú logiku ľudských (vý)činov, ktorá nemôže vyústiť do ničoho iného než do vraždy kráľa, vojny medzi dvoma krajinami, revolúcie. Rovnaká fantasy sa odohráva pred našimi očami. Keby sme sa dokázali pozrieť na to, čo sa deje na zemeguli nielen z výšky priestoru, ale aj času, bolo by nám všeličo jasné. Videli by sme nezastaviteľné procesy, ktoré prebiehajú, aj tie, ktoré sa ešte len rodia v útrobách sveta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie