Denník N

Novelu, ktorá pomohla Babišovmu Duslu k dotácii, preskúma Ústavný súd

Takto vyzerá výroba čpavku v Dusle. Foto - Tasr
Takto vyzerá výroba čpavku v Dusle. Foto – Tasr

O najväčších daňových prázdninách sa verejnosť nemá len tak dozvedieť. Zmenu zákona o investičných stimuloch, ktorá ich umožnila, má preskúmať Ústavný súd.

Keď chce štát zadotovať podnikateľov, ktorí u nás investujú viac než 200 miliónov eur, nemusí sa tým zaoberať celá vláda. Stačí rozhodnutie ministerstva hospodárstva a Európskej komisie, ktoré nie sú na očiach verejnosti tak ako rokovací program vlády.

Takto u nás funguje schvaľvanie investičných stimulov od 1. mája minulého roku. Na ministerstve hospodárstva tak potichu odsúhlasili takmer 60 miliónovú daňovú úľavu pre  Duslo Šaľa z portfólia Agrofertu českého ministra financií Andreja Babiša. Chemička o ňu požiadala 5. mája.

Po tom, ako bola dotácia definitívne schválená, premiér Robert Fico hovoril, že sa k nej vyjadrí, keď uvidí detaily na rokovacom stole vlády.

Strana SaS sa preto rozhodla dať sporný zákon o stimuloch prešetriť Ústavným súdom. „Dnešným dňom podávame podanie na Ústavný súd. Máme vyzbieraných dostatok podpisov,“ povedal šéf SaS Richard Sulík.

Zákon na ochranu spotrebiteľa

Nezrovnalostí, ktoré môže súd skúmať je viac. Okrem toho, že novela berie najväčšie dotácie spod dohľadu verejnosti, do zákona o stimuloch ju pretavili nepriamo: cez zákon na ochranu práv spotrebiteľov.

Predkladateľ novely Maroš Kondrót (Smer) vtedy vysvetľoval, že spotrebiteľ musí byť chránený, aj keď ide o investičnú pomoc.

Výmenou za daňovú  úľavu má Duslo za vyše 300 miliónov eur modernizovať výrobu čpavku v Šali.

Pracovných miest ubudne

V novej čpavkovni má pracovať 60 ľudí. Je to menej než dnešných 70 zamestnancov, pretože nová prevádzka bude automatizovanejšia.

Duslo obhajuje nárok na pomoc od štátu tým, že na výrobu čpavku, z ktorého sa následne vyrábajú hnojivá, je vo fabrike naviazaných 1800 pracovných miest. Šéf fabriky Petr Bláha hovorí, že nebyť dotácie, existovala aj možnosť, že by sa stará čpavkovňa iba modernizovala a postupne by výroba v Dusle zanikla.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie