Denník N

Pohotovosť už nemá fungovať nonstop, časť zrejme zatvoria skôr

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zmeny vo fungovaní pohotovostí. Po novom by nemali byť všetky otvorené nepretržite.

Niektoré pohotovosti by sa mali zatvoriť skôr. Ministerstvo zdravotníctva zriadilo pracovnú skupinu, ktorá by do konca tohto roka mala pripraviť projekt zmien na pohotovostiach. Mala by vyhodnotiť, kde budú ordinačné hodiny nepretržite a kde sa prevádzka o niekoľko hodín skráti.

Dokedy by mali byť pohotovosti otvorené, ak budú v skrátenom režime, ministerstvo ešte nehovorí. Naposledy, keď sa vážnejšie uvažovalo o skrátení ordinačných hodín pohotovostí, mali byť otvorené do 22. hodiny.

Bolo to za vlády Ivety Radičovej, ministrom zdravotníctva bol vtedy Ivan Uhliarik z KDH. Mnohým ľuďom sa nápad skrátiť ordinačné hodiny nepáčil, nakoniec ani k zmenám nedošlo.

Dva typy pohotovostí

Na Slovensku fungujú dva typy pohotovostí – so všeobecným lekárom a v nemocnici. Pohotovosť so všeobecným lekárom je určená len pre časť pacientov, ktorí nie sú v akútnom ohrození.

„Nejde o zabezpečovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti v život ohrozujúcich a urgentných situáciách,“ píše sa v zákone. Ide o pokračovanie lekára prvého kontaktu po skončení jeho ordinačných hodín.

Na pohotovosť v nemocnici privážajú pacientov záchranky, ale môžu tam ísť aj sami. Na nemocničnej pohotovosti sa o pacienta postarajú napríklad vtedy, ak si zlomil nohu alebo sa výrazne poranil, alebo keď v ambulancii so všeobecným lekárom nemajú prístroje na potrebnú diagnostiku.

Pohotovosti so všeobecným lekárom často využívajú pacienti pri respiračných ochoreniach, horúčkach či menších poraneniach. Lekári zvyknú upozorňovať, že pohotovosť pacienti zneužívajú a nejdú napríklad k svojmu obvodnému lekárovi, lebo vedia, že by tam čakali dlhšie. Namiesto toho idú na pohotovosť.

Koľko za službu dostanú?

Lekári po skrátení ordinačných hodín volajú už dlho. „Veríme, že sa ľady pohnú a z neverending story sa stane jeden funkčný systém v prospech pacientov aj lekárov a zdravotníkov,“ hovorí Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov. Tá zastupuje vyše tritisíc ambulantných lekárov a s ministerstvom na zmenách spolupracuje.

Lekári sa sťažujú, že po ordinačných hodinách musia ísť na pohotovosť, kde strávia noc, a potom, čo sa doma vyspia, sa vracajú do svojich ambulancií. Povinnosť slúžiť na pohotovostiach majú všeobecní lekári.

Okrem toho, kde by mala byť pohotovosť a ako dlho by na nej mali lekári ordinovať, by sa podľa Šótha mala pracovná skupina na ministerstve zaoberať aj tým, koľko peňazí za to lekári dostanú. Dnes totiž musia na pohotovosti slúžiť zo zákona a sťažujú sa, že dostávajú za to len veľmi málo peňazí.

Za hodinu na pohotovosti podľa neho dostanú od dvoch do piatich eur. „Ale v niektorých regiónoch je to až nula eur,“ hovorí Šóth.

Lekári: Po 22. hodine nik nechodí

Asociácia presadzuje, aby boli pohotovosti zatvorené po 22. hodine. Po 22. hodine chodia totiž podľa údajov asociácie na pohotovosť len dve až tri percentá populácie. Chcú tiež, aby sa zrušila povinnosť lekárov na pohotovosti slúžiť.

Po zmenách v pohotovostiach by sa nemali upraviť len ordinačné hodiny, ale aj to, kde pohotovosti sú. Šóth upozorňuje, že v niektorých regiónoch je pohotovostí viac, inde je nedostatok.

„Ak sa pohotovosti dostatočne nevyužívajú, v rámci optimálneho využívania zdrojov v zdravotníctve je lepšie optimalizovať čas ich otvorenia,“ hovorí Radoslav Herda z OZ Slovenský pacient.

Kapacity pohotovostí by podľa neho mali byť nastavené podľa veľkosti mesta, v ktorom sa nachádzajú. Upozorňuje, že nezáleží len na tom, aké dlhé budú ordinačné hodiny, ale na tom, koľko lekárov bude ordinovať, aby pacienti zbytočne nečakali.

Ministerstvo zdravotníctva chce tiež vytvoriť minimálnu sieť pohotovostí. Dnes ich je zhruba 90, zo zákona by ich malo byť menej ako 50.

Jedna pohotovosť by mala byť na 100-tisíc obyvateľov. Pri detskej pohotovosti by mala byť minimálne jedna na 50-tisíc detí a pri zubno-lekárskej najmenej jedna na 400-tisíc obyvateľov.

Problém pohotovostí je podľa analytika INEKO Dušana Zachara v štátom regulovaných platbách, nízkych platbách lekárom na pohotovosti, v povinnosti ambulantných lekárov slúžiť pohotovosť, v kvalite poskytovania zdravotnej starostlivosti na pohotovostí, nedostatočnom prístrojovom vybavení ambulancií a slabšej návštevnosti v nočných hodinách. „To všetko vplýva na to, že župy majú problémy nájsť lekárov a poskytovateľov pohotovostí v regiónoch,“ hovorí Zachar.

Riešenie vidí v prehodnotení a určení minimálnej siete pohotovostí, ktorá bude okrem veľkosti regiónu brať ohľad aj na časovú dostupnosť pre pacienta. Zároveň by sa však sieť pohotovostí mala koordinovať so stanovišťami záchraniek a s urgentnými príjmami nemocníc, aby mali pacienti nepretržitú zdravotnú starostlivosť.

Údaje z roku 2009

Posledná analýza, ktorú robil štát k pohotovostiam na Slovensku, je z roku 2009. Už vtedy ich bolo u nás oveľa viac, ako ich malo byť podľa minimálnej siete. Minimum bolo 43 pohotovostí pre dospelých, u nás bolo 95. Detských pohotovostí mala mať minimálna sieť 23, reálne ich bolo v prevádzke 73.

Posledná dostupná analýza ukázala to, čo hovoria aj lekári – že po 22. hodine vyťaženosť pohotovostí výrazne klesá. Po polnoci je vyťažená len na tri až osem percent.

Podľa sedem rokov starých údajov tak pohotovosť po polnoci navštívilo ročne zhruba 59-tisíc ľudí. V sieti, ktorá vtedy existovala, to bol menej ako jeden pacient za hodinu. Pri minimálnej sieti by to boli dvaja pacienti za hodinu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie