Denník N

Francúzi vypískali premiéra v Nice, myslia si, že vláda mohla útoku zabrániť

Francúzsky premiér Manuel Valls v Nice. Namiesto minúty ticha ho vybučali. Foto – TASR/AP
Francúzsky premiér Manuel Valls v Nice. Namiesto minúty ticha ho vybučali. Foto – TASR/AP

Obyvatelia Nice majú pocit, že napriek výborom, policajtom v uliciach aj tomu, že futbalové majstrovstvá prebehli bez incidentov, vláda nerobí dosť pre bezpečnosť ľudí.

Pietnu spomienku na 84 obetí štvrtkového útoku na promenáde v Nice sprevádzalo skandovanie „odstúpiť, odstúpiť“.

To bolo adresované premiérovi Manuelovi Vallsovi, ktorý si spolu s ďalšími politikmi prišiel uctiť zabitých.

Vo Francúzsku za posledných 18 mesiacov pri teroristických útokoch zahynulo 250 ľudí, a to napriek výnimočnému stavu, zvýšenej pohotovosti bezpečnostných síl aj mnohým nadčasom analytikov v tajných službách.

Je zrejmé, že ľudia sú nahnevaní, a opozícia s týmto hnevom pracuje. Šéfka Národného frontu Marine Le Penová, ktorá by sa chcela stať prezidentkou, sa vyjadrila, že „v každej inej krajine by už minister vnútra s takou hroznou štatistikou odstúpil“.

Bývalý prezident a aj minister vnútra Nicolas Sarkozy zase povedal, že hoci sám vie, že riziko nikdy nebude nulové, vláda podľa neho neurobila všetko, čo sa dalo a malo urobiť.

Ešte pred útokom v Nice zverejnil parlamentný vyšetrovací výbor správu, ktorá konštatovala závažné pochybenia pri útokoch na satirický magazín Charlie Hebdo a židovský obchod a potom aj na viacerých miestach v Paríži.

My v Nice sme rebeli

Opozícia podľa New York Times požaduje vytvorenie nového výboru na prešetrenie udalostí pred útokom v Nice. Politológ Thomas Guénolé novinám povedal, že už predchádzajúca správa prelomila dlhoročné tabu spočívajúce v tom, že polícia a tajné služby sa politikmi nekritizujú.

Situácia však už roky nebola taká zúfalá. To odrážajú aj reakcie obyvateľov Nice.

Majú pocit, že napriek výborom, policajtom v uliciach aj tomu, že futbalové majstrovstvá prebehli bez incidentov, vláda nerobí dosť. „Bola to obrovská pouličná párty pre 300-tisíc ľudí. Ak by politici postavil vojenské alebo policajné vozidlá, aby blokovali cesty, mohli to auto zastaviť. Preto sme sa my obyvatelia Nice vzbúrili,“ hovorí majiteľ jednej z diskoték v meste, ktorá sa počas útoku stala útočiskom ľudí utekajúcich z promenády.

Sú však aj ľudia, ktorým sa hnusí, že hoci ešte stále neidentifikovali všetky obete a niekoľko rodín stále nemá informácie o nezvestných, politici sa hádajú a obviňujú sa.

Terorizmus má jednoznačne negatívny dôsledok na popularitu francúzskej vlády aj prezidenta Françoisa Hollanda. Podľa prieskumu denníka Le Figaro len 33 percent Francúzov dôveruje schopnosti vlády bojovať s terorizmom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Nice

Svet

Teraz najčítanejšie