Denník N

Ukázal, že Erdogan vozí zbrane islamistom, okamžite ho odsúdili a pokúsili sa ho zastreliť

Šéfredaktor tureckého opozičného denníka Cumhuriyet Can Dündar po prepustení z väzenia. Z krajiny nakoniec ušiel. Foto – TASR/AP
Šéfredaktor tureckého opozičného denníka Cumhuriyet Can Dündar po prepustení z väzenia. Z krajiny nakoniec ušiel. Foto – TASR/AP

Turecký šéfredaktor Can Dündar, ktorému sa za články vyhrážal sám prezident, dostal medzinárodné ocenenie. V Turecku robia z investigatívnych novinárov teroristov.

„Prišiel som z najväčšej väznice novinárov na svete. V Turecku je skoro 40 novinárov vo väzení, súťaží s Čínou,“ povedal Can Dündar tento mesiac na pôde britského parlamentu. Nezveličoval.

V Turecku ho v máji odsúdili na päť rokov a desať mesiacov za to, že s kolegom napísali investigatívny článok o tom, ako turecká tajná služba prevážala zbrane islamistom v susednej Sýrii.

Na slobode je teraz len vďaka tomu, že sa odvolal a zaplatil kauciu.

Výstrely za zradu

Nechýbalo málo a nedožil by sa ani prvého verdiktu. Šéfredaktora tureckých novín Cumhuriyet Dündara sa krátko pred začatím procesu pokúsili zastreliť. Útočníka, ktorý s výkrikom „Zradca!“ vystrelil na známeho tureckého novinára, zastavila novinárova manželka a jeden z okolostojacich.

Najskôr sa Dündara pokúsili zastreliť, potom ho poslali do väzenia a odsúdili na takmer šesť rokov: 

O tom, že si turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prikrýva oči pred džihádistami, ktorí prúdia cez jeho krajinu do Iraku alebo Sýrie, sa hovorilo už dlhšie. Paradoxné je, že spolu s jeho kolegom Erdemom Gülom novinárov odsúdili za „únik tajných informácií“.

„Jednotlivci, ktorí písali o tejto exkluzívnej téme, za to zaplatia vysokú cenu,“ pohrozil im turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a turecké orgány konali rýchlo.

Oboch zatkli v novembri 2015, z väzenia sa dostali vo februári po 92 dňoch, teraz čakajú na verdikt odvolacieho súdu.

EÚ si zakrýva oči pred represiami

Práve v cele sa Dündar dozvedel o dohode medzi EÚ a Ankarou, ktorá výmenou za trojmiliardovú pomoc sľúbila, že bude vracať na svoje územie utečencov, ktorí sa pokúsia dostať cez more do Grécka, aby mohli prejsť ďalej do Európy.

„Čakal som až do konca tlačovej konferencie a dúfal, že sa objaví zmienka o slobode tlače, ale nič nebolo,“ povedal sklamaný Dündar, ktorého v pondelok medzinárodná organizácia Výbor na ochranu novinárov (CPJ) odmenila cenou International Press Freedom.

Podľa Dündara podnikatelia blízki Erdoganovi ovládajú asi 60 percent médií, opozícia má asi 5- až 10-percentný podiel.

Protest na podporu zavretých novinárov. FOTO - TASR/AP
Protest na podporu uväznených novinárov. Foto – TASR/AP

Odkedy sa Erdogan stal prezidentom, len pritvrdil. Za jeho urážku súdia vyše tritisíc ľudí. Stačí jeden kritický príspevok na Twitteri a riskujete malér. „Prezident berie akúkoľvek kritiku ako urážku. Je najviac dourážaným prezidentom na svete,“ vysvetľoval žartom Dündar podľa Index on Censorship.

Na kritickú situáciu médií upozornil tento rok vo svojej správe britský PEN klub.

Zverejnil zoznam 39 novinárov, ktorí sú vo väzení, vyše sto zatkli, 42-tisíc stránok bolo zablokovaných za posledné roky, často sa cenzuruje YouTube či Twitter.

Ukážkovým príkladom ohrozenej slobody slova v Turecku je príbeh denníka Zaman, ktorý bol obsadený vládou a jeho redakcia kompletne vymenená z noci na ráno.

Štyroch akademikov obvinili za to, že zorganizovali petíciu kritizujúcu protiteroristické operácie na juhu krajiny namierené na Kurdov, pri ktorých často zomierajú civilisti. Profesorov obvinili zo šírenia teroristickej propagandy.

Dvoch novinárov Cumhuriyet odsúdili na dva roky za to, že publikovali zo solidarity karikatúru proroka Mohameda, ktorú mal na titulke francúzsky týždenník Charlie Hebdo. Na jeho redakciu v roku 2015 zaútočili islamistickí teroristi a členov redakcie vyvraždili.

Investigatívny novinár je terorista

Dündar je jedným z najznámejších novinárov v Turecku, vyštudoval žurnalistiku v Ankare aj Londýne. Napísal viacero kníh, spolupracoval s televíziami.

Do tureckých novín Milliyet písal stĺpčeky; za to, že príliš ostro kritizoval Erdogana, okrem iného za represie proti demonštrantom v parku Gezi, ho vyhodili. Majiteľ sa radšej vyhol konfliktu s prezidentom.

cumhuriyetDündar tak nastúpil vo februári 2015 ako šéfredaktor do Cumhuriyet, kde na titulnej strane o niekoľko mesiacov zverejnil investigatívny článok o ozbrojovaní islamistov v Sýrii. Noviny mali titulok: „Tu sú zbrane, o ktorých Erdogan hovorí, že nie sú.“

„Obvinili nás zo špionáže, prezident povedal, že sme spáchali zradu. Nie sme zradcovia, špióni ani hrdinovia – sme novinári. Čo robíme, je žurnalistika,“ povedal Dündar na súde, ktorý podľa očakávaní obvinil novinárov z napomáhania „ozbrojenej teroristickej organizácie“ a paralenej štátnej štruktúry Fethullaha Gülena. Toho, ktorý podľa Ankary mal z amerického exilu organizovať nevydarený prevrat v piatok 16. júla.

Meno Gülen sa stalo akýmsi bianko šekom na likvidovanie akéhokoľvek kritika tureckého prezidenta a po neúspešnom prevrate vláda v Turecku ešte pritvrdila.

Reportéri bez hraníc vyzvali Turecko, aby príslušné orgány zbavili novinára Dündara a jeho kolegov obvinení. Tie sú jasným dôkazom zneužívania kontroverzných protiteroristických zákonov, ktoré slúžia na umlčanie investigatívnych novinárov.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie