Denník N

Leto v plnom prúde

Georgia O'Keeffe (1887 – 1986) bola americká maliarka, jej výstava v Tate Modern potrvá do konca októbra.
Georgia O’Keeffe (1887 – 1986) bola americká maliarka, jej výstava v Tate Modern potrvá do konca októbra.

Slovo pekné sa z umenia vytratilo a pomaly sa vracia. Ide nám v ústrety a urobili by sme chybu, keby sme sa mu vyhli. Laco Teren píše o maľbách Jany Farmanovej, Juliany Mrvovej a Kataríny Janečkovej.

Men put me down as the best woman painter…
… I think I’m one of the best painters.
Georgia O’Keeffe

V londýnskej Tate Modern otvorili výstavu Georgie O’Keeffe. Citát, ktorý som použil, je na ich stránke. Áno, to je pravda, jeden z najlepších. Nemám rád slovo najlepšia/í, patrí skôr do športovej terminológie, ale aj tam je dôležité zúčastniť sa, a nie zvíťaziť. Ja teda súhlasím s mojím priateľom básnikom Jiřím Oličom a jeho Veľkým strážcom, že dobrý športovec cieľ míňa.

Neviem presne vyjadriť, čo mi prekáža na rozdeľovaní na mužské a ženské. Maľba je ženského rodu, ale to je asi iný príbeh. Čo keď moraviansku Venušu vytvorila žena? Ako vieme, že to bol muž, a ak to nevieme, aký je v tom rozdiel?
Je dlhý rad žien, v minulosti, v súčasnosti, tu a teraz, ktoré by som mohol menovať ako svoje obľúbené maliarky, alebo svojich obľúbených maliarov. Ako pošepkala Toyen unavená vínom Jaroslavovi Seifertovi v kaviarni Slávia neskoro v noci: „Já jsem smutný malíř.“

Jana Farmanová z cyklu Mamy a dcéry.
Jana Farmanová z cyklu Mamy a dcéry.

Juliana Mrvová: On the Mexican Table, La Ceiba, 160x185 cm, v galérii DOT.
Juliana Mrvová: On the Mexican Table, La Ceiba, 160×185 cm, v galérii DOT. Foto – Ľuboš Lehocký

Kresby Kataríny Janečkovej Walshe v Slávici. Foto - bymaaria.com
Kresby Kataríny Janečkovej Walshe v Slávici. Foto – bymaaria.com

Jana Farmanová a Juliana Mrvová a Katka Janečková. To sú tri maliarky, ktorých maľbu mám rád. Myslím tým natieranie farby, ale myslím tým aj kresbu, ktorá to celé drží, a dáva dôvod použiť, alebo nepoužiť farbu. Farba v ženskom rode, svetlo v strednom, linka v ženskom, kresba znovu v ženskom. Toto pseudogenderové vymenovávanie nie je formálne. Všetky tri sú bezpochyby ženy a v ich obrazoch je to vidno.

Nemyslím tým to, čo by som tam ja chcel vidieť, myslím tým to, čo tam má byť vidieť!

Odraz našich životov prenesený na plochu linkou a farbou. Osobné, to, čo sa týka osôb. Teda aj nás, nás všetkých.
Jana Farmanová má výstavu v Banskej Štiavnici, s názvom Esencie. Obrazy inštalované ako keby boli maľované pre ten priestor, elegantné a tiché ako autorka sama. Jana sa premaľovala sústredene a postupne k vlastnému rukopisu s presnosťou a ambíciou zanechať svoje vzory, už len v snovej rovine minulého. „She’s got everything she needs, she’s an artist, she don’t look back. She can take the dark out of nighttime. And paint the daytime black.“ Bob Dylan má vždy pravdu.

Pohľad uprený priamo pred seba, zobrazujúc videné s ľahkou rukou a otvoreným srdcom.

Juliana Mrvová vystavuje maľby a kresby zo svojich prebiehajúcich ciest okolo sveta v galérii Dot v Bratislave na Lazaretskej ulici. Výstava z názvom Juliana Mrvová – V hlave kravy s podtitulom Kresťania nejedia masalu. Diela z rezidenčných pobytov v Corpus Christi, Texas, USA, Xalapa, Veracruz, Mexico; a Sohra, Cherapujee, Meghalaya, India. Juliana sa vydala najkratšou cestou k samej sebe, ktorá, ako hovorí filozof Hermann von Keyserling, vedie okolo celého sveta. Patrónku jej robí Maria Sybilla Merian, ktorá ako prvá prešla a nakreslila rastliny a živočíchy Surinamu, niekedy v sedemnástom storočí. Čarovné a očarujúce Julianine maľby a kresby, potvrdzujúce, že je stále čo objavovať.

Katka Janečková vystavuje svoje kresby zo skicákov v dizajnérskej galérii Slávica na Laurinskej ulici v Bratislave. Je to vlastne čítanka k jej výstave, ktorú má v talianskej galérii Studio d’Arte Rafaelli v Trente s názvom How to Make a Bear Fall in Love. Katka zobrala melancholického medvedíka z detskej izby a ukazuje mu svet. Ako hovorí vo svojej piesni John Lurie. „A Woman Can Take You To Another Universe (Sometimes She Just Leaves You There)“.

Chudák medvedík, šťastný medvedík, kto by mu nezávidel?

Jana Farmanová: After Nabis, z výstavy Esencie v Banskej Štiavnici.
Jana Farmanová: After Nabis, z výstavy Esencie v Banskej Štiavnici.

Z výstavy Juliany Mrvovej v galérii DOT. Foto - Ľuboš Lehocký
Z výstavy Juliany Mrvovej v galérii DOT.

Maľby a kresby Kataríny Janečkovej Walshe v Slávici. Foto - bymaaria.com
Maľby a kresby Kataríny Janečkovej Walshe v Slávici. Foto – bymaaria.com

Takéto leto sa mi páči, plné pekných obrazov. Slovo pekné sa z umenia vytratilo a pomaly sa vracia. Ide nám v ústrety a urobili by sme chybu, keby sme sa mu vyhli.

Good night Ladies, Ladies good night.

A zajtra nech leto pokračuje, až do krásnej jesene.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie