Denník N

Ženy nechcú za partnerov „zlých chlapcov“, ide o mýtus

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Byť milý a galantný nie je nadávka. Takí muži ženy priťahujú.

„Ženy priťahujú zlí chlapci“ a „milí chlapci skončia poslední“ sú frázy, podľa ktorých ženy uprednostňujú džentlmenov iba na papieri.

Ale keď príde na lámanie chleba, siahnu po vyrysovanom plejbojovi s prenikavým pohľadom á la James Dean, frajerovi s cigaretou v ústach a tetovaním na ruke, ktorý sa nebojí si na ulici odpľuť a rýchlym fárom unesie ženu nevedno kam.

Nedávno publikoval magazín Broadly článok o tom, že ženám sa páčia práve takíto mačovia. Je to naozaj tak, alebo tu ide iba o ďalší príklad prekrúteného výskumu, doplneného o voľné fantazírovanie autorky?

Novinárka vychádzala zo štúdie, ktorá vyšla začiatkom roka v časopise Evolutionary Psychology. Zaoberala sa tým, či mladí muži používajú pitie alkoholu a cigarety ako stratégiu na upútanie partnerky pri randení.

Pije a fajčí, takže je zlý?

Stranou nechajme tú skutočnosť, či definíciu „zlého chlapca“ napĺňa to, že pije prvú ligu a fajčí ako komín. O tom sa dá úspešne pochybovať.

Dôležitejšou je otázka, či ženy naozaj uprednostňujú drsných mačov, takže sa „milí chlapci“ musia tiesniť niekde v kúte, pretože si ich nikto nevšimne.

Čo sa týka samotného výskumu, autorka Eveline Vincke z univerzity v belgickom Gente sa v ňom pýtala na názory žien na mužov, ktorí pijú a fajčia. Zistila, že ženy, ktoré mali záujem iba o chvíľkový románik, považovali takých mužov za viac príťažlivých.

Ale to nie sú zďaleka všetky ženy. Navyše, je zásadný rozdiel medzi jednou nocou plnou vášne a výberom dlhodobého partnera.

Riskujú, aby na seba upozornili

Jedno z možných vysvetlení správania mužov, ktorí pri randení fajčia a pijú, je, že svojím riskantným správaním upozorňujú na svoju maličkosť. Z mnohých výskumov vieme, že muži majú tendenciu sa pred ženami predvádzať a v ich prítomnosti viacej riskujú, píše Vincke.

Pitie alkoholu a fajčenie, ktoré ohrozujú mužovo zdravie, by mohli byť jedným z príkladov takéhoto nebezpečného správania. Takéto vysvetlenie je však značne špekulatívne.

Chcú milých

Z dlhodobého hľadiska platí, že „milí muži“, naopak, vyhrávajú. V štúdii, ktorá vyšla v roku 2003, si mali ženy, ktoré sa na výskume zúčastnili, vybrať ideálneho partnera pre seba a pre fiktívnu postavu menom Susan.

Vyberali z troch kategórií mužov, buď boli milí a starostliví, alebo boli, naopak, necitliví a zlí. V tretej skupine boli muži s neutrálnym popisom. Ako sa ukázalo, pre seba aj pre Susan vyberali ženy hlavne milých mužov z prvej skupiny.

Sú aj ďalšie podobné štúdie, pre Conversation o nich píše Viren Swami, sociálny psychológ z Anglia Ruskin University. V jednej z nich ľudia posudzovali inzeráty určené na randenie.

Ľudí, ktorí v nich písali o svojej láskavej stránke, napríklad o tom, že pracujú ako dobrovoľníci, ktorí bezdomovcom rozdávajú jedlo, vnímali posudzovatelia ako vhodnejších partnerov. Platilo to nielen pre dlhodobý, ale aj krátkodobý vzťah.

Sú aj fyzicky príťažlivejší

Aj podľa inej štúdie uprednostňovali ženy viac takých mužov, ktorí boli citliví, ako tých, čo boli agresívni a mali veľké nároky. „Obrázok je jasný – keď ženy hodnotia hypotetických partnerov, vyberajú si ‚milých mužov‘,“ hovorí Swami pre Conversation.

„Vlastnosti, ako sú vrúcnosť, láskavosť a obyčajná slušnosť, si cenia ženy i muži. Ak ich človek má, je viacej žiadaný ako partner. Takých ľudí považujeme aj za viac fyzicky atraktívnych,“ dodáva psychológ.

Narcisti

Niekedy sa stane, že podľahneme kúzlu „zlého chlapca“ alebo „zlého dievčaťa“. Narcista, ktorý sa kúpe v predstave o vlastnej výnimočnosti, nás môže niekedy očariť – keď na obdiv vystaví svoje (domnelé) schopnosti a majetky.

Štúdie ukazujú, že ženy, ktoré sú narcistkami, si nanášajú viacej mejkapu a viac vystavujú svoje prsia ako ženy, ktoré nie sú narcistkami. Muži, ktorí sú narcistami, trávia viac času v posilňovni budovaním vlastnej muskulatúry,“ konštatuje Swami.

Po počiatočnom očarení takýmito ľuďmi prichádza čoskoro vytriezvenie. Narcisti prejavia svoju „odvrátenú stranu“ – zistíme, že sú menej citliví a viac nepriateľskí, arogantní a povýšeneckí. Nečudo, že si dlhodobý vzťah nedokážu udržať.

Sú aj iné dôvody, prečo niektorí ľudia skončia s tými zlými. Napríklad ich randenie stresuje, a tak skončia s prvým človekom, na ktorého narazia, hoci sa k sebe príliš nehodia.

Milí chlapci skončia prví

Vo všeobecnosti platí, že muži aj ženy viac uprednostňujú partnerov, ktorí sú milí. Správnou teda nie je fráza, že „milí chlapci skončia poslední“, ale „milí chlapci skončia prví“.

Láskavé a milé správanie bolo dlho evolučnou záhadou. Biológovia a psychológovia si kládli otázku, ako je vôbec možné, že sa správame ústretovo a prosociálne, ak sú naše gény „sebecké“.

V prvom rade, spojenie „sebecký gén“, ktoré je aj názvom knihy známeho biológa Richarda Dawkinsa (tento rok sme oslávili 40 rokov od prvého vydania vplyvnej knihy), je iba metafora.

Gény nemajú žiadne predstavy a pocity, nie sú zaľúbené, nahnevané ani sebecké. Ich „sebeckosť“ znamená iba to, že v genofonde uprednostňujú samy seba pred inými konkurenčnými génmi.

Evolúcia láskavého správania

Láskavé správanie k cudzím ľuďom, s ktorými prichádzame opakovane do kontaktu, vysvetľuje to, čomu sa odborne hovorí „recipročný altruizmus“. Ak svojim susedom dnes požičiam motyku, môžem sa spoľahnúť na to, že nabudúce pomôžu oni mne, napríklad pozbieraním jabĺk.

Ak by to nespravili, s pomocou v budúcnosti by sa mohli rozlúčiť. Takže si svoje nepekné správanie, keď by našu láskavosť neoplatili, dvakrát rozmyslia.

Pekne sa k sebe správame, lebo sme sociálne tvory, od spolupráce s inými sme závislí a milé správanie – keď si oplatíme vzájomné láskavosti – sa nám bohato vyplatí.

Evolúcia mala eminentný záujem na tom, aby sme sa nesprávali ako „barbari“. Byť milý a galantný nie je nadávka. Takí muži „skončia prví“, pretože ženy priťahujú.

Dostupné z: doi:10.1177/1474704916631615

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie