Denník N

Protesty pred Bonaparte budú pokračovať až do septembra

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je jedno, koľko ľudí príde, stojí to za to, hovorí líder SaS Richard Sulík.

Aj na budúci pondelok bude pred komplexom Bonaparte protest za odvolanie Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra pre kauzu Ladislava Bašternáka. Hoci niektorí opoziční politici zvažovali, či protesty v Bratislave pred domom, v ktorom býva premiér Robert Fico, neprerušiť a nepokračovať len v regiónoch, v utorok sa rozhodli protestovať ďalej. Zhodli sa na tom lídri SaS a OĽaNO na opozičnej rade.

Záujem o zhromaždenia počas prázdnin klesá, na včerajšom, celkovo už piatom stretnutí bolo v Bratislave doteraz najmenej ľudí, po tisícových zhromaždeniach koncom júna sa cez prádzniny počty demonštrantov rátajú už len na stovky.

Okrem Bratislavy bude v nasledujúci pondelok protest aj v Prešove. Nasledovať budú Trenčín (1. augusta), Trnava (8. augusta), Poprad (15. augusta), Prievidza (22. augusta), Banská Bystrica (29. augusta) a Martin (5. septembra). V Banskej Bystrici zvykne na výročie SNP oslavovať aj Smer, strana si oslavy plánovala na predsedníctve, ktoré bolo pred viac ako týždňom.

Nízky počet cti netratí, hovorí Sulík

Predseda SaS Richard Sulík vysvetľuje pokračovanie v protestoch tým, že opozícii znemožnili viesť politický súboj v parlamente, keďže koalícia preložila v Národnej rade schôdze o odvolávaní Roberta Kaliňáka a Roberta Fica až na koniec septembrovej schôdze.

„Nízky počet cti netratí. My bojujeme za správnu vec, aby sme nemali ministra vnútra, ktorý je vyšetrovaný priamym podriadeným pre podvody. Je jedno, koľko ľudí na protesty príde,“ povedal Sulík.

Igor Matovič hovorí, že majú v úcte ľudí, ktorí na protesty chodia a budú tam chodiť s nimi. „Posledné tri protesty je počet ľudí stabilný a dosiahnuť v takomto čase, v horúčavách, aby ľudia dobrovoľne po vlastných si to vyšliapali na ten kopec, tak si myslím, že to je prejavom obrovskej odhodlanosti,“ hovoril Matovič.

Sulík v pondelok na proteste nebol, pretože večeral s rodinou.

„Každý z nás má právo na určité súkromie, aby bol s rodinou. Ak nebude na mítingu zakaždým každý z lídrov, nevidím v tom drámu,“ povedal Lipšic. Ľudia podľa neho nechodia na protesty preto, aby videli Sulíka, Matoviča či Lipšica, ale preto, aby krajina vyzerala inak. „To bola vyčerpávajúca odpoveď,“ povedal na to Sulík na spoločnej tlačovej besede.

Matovič o pondelkovom proteste povedal, že rozdal tisíc pagáčov, médiá odhadli účasť na 500 ľudí. Lipšic zase povedal, že v Nitre rozdali všetkých 500 tričiek, médiá odhadovali účasť na 300.

Iných odvolávať nebudú

Opozícia si teraz robí právnu analýzu prerušených schôdzí o odvolávaní Fica a Kaliňáka a zváži, či podá na Ústavný súd sťažnosť. Ústava totiž hovorí, že schôdza zvolaná pätinou poslancov o odvolávaní člena vlády by mala prebehnúť do 8 dní.

Lídri sa tiež dohodli, že OĽaNO-Nova a SaS budú v najbližších župných voľbách postupovať spoločne a postavia jedného kandidáta. O tom, kto to bude, ešte budú rokovať. Voľby sú na jeseň 2017.

Opozícia nepodá v parlamente návrh na odvolanie predsedu Národnej rady Andreja Danka (SNS) alebo podpredsedu Andreja Hrnčiara (Most-Híd), hoci ho zvažovala. Danka chceli odvolávať pre prerušenú schôdzu a Hrnčiara za to, že je podľa opozície podozrivý, že sfalšoval Dankov podpis na poverení viesť schôdzu. „Najväčším zlom je minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa nikdy nemal ministrom stať. Nebudeme trieštiť sily, nebudeme iniciovať odvolávanie Danka alebo Hrnčiara,“ povedal Ľubomír Galko (SaS).

Počas leta nepodá opozícia ani návrh na zvolanie opätovnej schôdze o odvolávaní Kaliňáka alebo Fica. Počkajú na to, ako prebehne odvolávanie v septembri, a potom sa rozhodnú.

Účasť na protestoch:

Pondelok 20. 6., odhadovaná účasť 3- až 5-tisíc ľudí

Pondelok 27. 6., odhadovaná účasť 3-tisíc ľudí

Pondelok 4. 7., odhadovaná účasť 3-tisíc ľudí, v Košiciach bolo do 2-tisíc ľudí

Pondelok 11. 7., odhadovaná účasť 1 500 ľudí, v Žiline bolo približne tisíc ľudí

Pondelok 18. 7., odhadovaná účasť 500 ľudí, Igor Matovič tvrdí, že rozdal 1 000 pagáčov. Z politikov vystúpili v Bratislave len Matovič, Anna Zemanová (SaS), bývalý rómsky splnomocnenec Peter Pollák a nezávislý Zsolt Simon.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie