Denník N

Ako proti monopolu korupcie?

Protimonopolný úrad dáva nejakú nádej, že štát môže fungovať. Záleží, čo bude ďalej.

Na príbeh o tom, ako sa Protimonopolný úrad pokúsil odkryť dohodu IT firiem o rozdelení zákaziek v župách, sa dá pozrieť so zdesením aj optimizmom. Na jednej strane je vždy znova hrozné zistiť, koľko ľudí je ochotných podieľať sa na pokútnych schémach a že rozkrádanie vôbec nie je len vecou úzkej skupiny top politikov. Nie, bez dodávateľov a ich zamestnancov, čiže „súkromníkov“ by to nešlo. Na druhej strane je fajn, že sa nájdu aj úrady a úradníci, ktorí majú aj nejaké výsledky, pričom PMÚ je po kauzách gastrolístky a Rajo v správach už niekoľkýkrát v tomto roku. Či budeme mať v budúcnosti viac dôvodov na radosť alebo smútok závisí aj od odpovedí na tieto otázky:

– Ako dlho bude PMÚ v tomto tempe pokračovať? Činnosť inštitúcie je už dosť viditeľná na to, aby začala ľudí s vplyvom znervózňovať keď nie z právnych, tak minimálne reputačných dôvodov. Byť týždeň v správach pre podozrenia z nelegálnej činnosti, to nepoteší žiadnu veľkú firmu. Ak sa v najbližších mesiacoch do­čkáme čistiek a odchodov, tak je zle. Ak budú naopak pribúdať usvedčujúce správy, tak tu po ombudsmanke či Inštitúte finačnej politiky môže vzniknúť ďalší pozitívny vzor inštitúcie, kde sa aspoň snažia.

– Bude konať aj polícia? Ceny mlieka možno ešte nemajú kriminálny presah a pokuty stačia. No vecami, ako je rozdávanie eurofondov na IT by sa mali zaoberať aj vyšetrovatelia, keďže ide o desiatky miliónov eur z verejných peňazí a stranou obchodu je aj samospráva. A určite by stála za pozornosť aj úloha krajov pri príprave, vyhlasovaní a hodnotení tendrov.

– Ako sa poučíme pri plánovaní protikorupčných opatrení? Kľúčovým problémom schémy opísanej PMÚ neboli schránkové firmy. A nič by nezmenila ani hmotná zodpovednosť – pracovníci žúp sú formálne úplne mimo podozrení, lebo veď zakaždým vybrali najlepšiu ponuku, ktorá im prišla, a od roku 2009 ubehlo už dosť času. Neustále preto treba pamätať na to, čo posledné týždne pripomína aj Protimonopolný úrad – že nástrojov je tu dosť, ak ich chce niekto využívať. A úspešnosť tejto koalície treba merať podľa dotiahnutých prípadov, nie schválených zákonov.

V skutočnosti je to všetko otázka nezávislosti – ak sa na Slovensku nájde dosť kontrolórov, vyšetrovateľov, úradníkov aj zamestnancov firiem, ktorí budú mať podmienky a mentálne nastavenie na to, aby robili samostatné rozhodnutia a odolávali prípadnému tlaku zvonka, tak fajn. Inak budú občasné kontrolné zistenia slúžiť len ako potvrdenie toho, čo tu všetko nefunguje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie