Denník N

Stopy od prokurátora, ktorý dozoroval Rybaniča, vedú k Bonaparte

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bystrík a Rastislav Palovičovci vlastnia apartmán na Floride. Prokuratúra pravdepodobne preverí, či je ich a ako ho získali. Podľa záznamov im ho mohol darovať otec, tiež prokurátor.

Prokurátor Bystrík Palovič mladší, ktorý dozoroval kauzu asistenta poslanca SaS Filipa Rybaniča, má blízko k bytovému komplexu Bonaparte. Jeho brat, advokát Rastislav Palovič, tam má od decembra sídlo svojej advokátskej kancelárie AK H. P., spol. s r. o., ktorú prevádzkuje spolu s právničkou Luciou Halvoňovou.

Palovič v Bonaparte, kde býva aj premiér Robert Fico, pracuje už dlhšie. Predtým ako si založil vlastnú kanceláriu, bol koncipientom v advokátskej kancelárii AK H. I. F. prominentných právnikov Petra Filipa a Dušana Ivana, ktorí často obhajujú podozrivých v najsledovanejších kauzách a sídlia v Bonaparte.

Bystrík ani Rastislav na otázky o tom, či nejde o konflikt záujmov, pri ktorom sa mal prokurátor vylúčiť z konania, keďže Bonaparte je ústrednou témou celej kauzy Bašternák, ako aj Rybanič, neodpovedali.

„Vzhľadom na to, že ste, podľa môjho názoru, v rozpore s novinárskou etikou publikovali nepodložené účelové konštrukcie politikov, bez overenia si relevantných faktov, odmietam s Vami komunikovať,“ napísal Rastislav Palovič.

Advokát Filip sa bývalého koncipienta a teraz spolupracovníka zastáva. „Rastislav Palovič nemá žiadny právny vzťah vo vzťahu ku kanceláriám s Bašternákom. Viete, že tie priestory sú moje. Má právny vzťah so mnou, nie s Bašternákom,“ hovorí Filip a dodáva, že „moja miera poznania Bašternáka je určite vyššia ako Palovičova“.

Filip hovorí, že ten, kto za tým vidí sprisahanie, asi nevie, ako sa prideľujú spisy na prokuratúre. „Určite to nie je tak, že si Palovič mladší môže povedať – ja chcem robiť Rybaniča. Tak to nefunguje,“ povedal Filip, ktorý je bývalý prokurátor.

Advokátska kancelária AK H.P. Rastislava Paloviča sídli v Bonaparte. Foto N - Monika Tódová
Advokátska kancelária AK H. P. Rastislava Paloviča sídli v Bonaparte. Foto N – Monika Tódová

Bystrík Palovič bol dozorový prokurátor, ktorý bol pri tom, keď Rybaniča zatkli, dával súhlas na jeho domovú prehliadku, na priehliadku jeho auta, aj na zhabanie jeho vecí – počítača alebo mobilu. Rybanič si ako zamestnanec Tatra banky prezrel účty Roberta Kaliňáka, Ladislava Bašternáka, Mariána Kočnera a Jána Počiatka a je podozrivý z toho, že informácie o tom vyniesol médiám. Stíhajú ho pre trestný čin ohrozenia bankového tajomstva.

Rybaničov obhajca Daniel Lipšic po jeho zatknutí zverejnil, že Rybaničovi vyšetrovateľ odporúčal, aby nemal obhajcu, lebo prokurátor mu odkázal, že v tom prípade zostane zadržaný tri dni.

Kde na to berú?

Lipšic nedávno zverejnil informácie, že Palovič aj ďalší dozorový prokurátor prípadu, Vladimír Pravda, vlastnia byty v komplexe na Tupého ulici, ktoré postavil Bašternák. Zároveň zverejnil, že Palovičov otec, ktorý sa volá rovnako Bystrík a tiež je prokurátorom, mal v minulosti záložné práva v dvoch Bašternákových bytoch.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár preto rozhodol, že prípad budú dozorovať prokurátori v Nitre, a vydal pokyn preskúmať majetkové pomery Palovičovcov. Momentálne beží 30-dňová lehota, dokedy majú obaja prokurátori v zmysle zákona predložiť Čižnárovi podrobnosti o svojich bytoch. V majetkových priznaniach Palovič mladší uvádza, že vlastní tri byty (roky nadobudnutia 2003, 2011 a 2015) a osobný automobil (rok nadobudnutia 2015). Palovič starší uvádza tiež tri byty (roky nadobudnutia 1997, 2000, 2009) a osobný automobil (rok nadobudnutia 2010).

Podľa katastra štátu Florida vlastnia Bystrík a Rastislav Palovičovci apartmán aj v Spojených štátoch na Miami na slávnej floridskej Sunny Isles pláži. Ide o apartmán vo veľkej výškovej budove, ktorý môže mať hodnotu viac ako pol milióna dolárov. Z dokumentov na katastri vyplýva, že im ho daroval otec, ktorý sa volá Bystrík Palovič.

Denníku N sa nepodarilo overiť, či ide o rovnakých Palovičovcov, ako sú prokurátori a advokát v Bratislave, oni na otázky neodpovedali. Z dokumentu vyplýva, že na apartmán sa nevzťahuje žiadna hypotéka.

Palovičovci majú majetok na Floride
Palovičovci majú majetok na Floride.

„Netuším, aké sú majetkové pomery Palovičovcov, viem, že sa vo vzťahu k záložnému právu pre vedenie prokuratúry vyjadroval, viem, že aj jeho syn vysvetľoval, že sídli na Tupého,“ odpovedal Filip na otázku, či majú Palovičovci apartmán na Floride.

Prokuratúra pravdepodobne preverí, či ide o legálne nadobudnutý majetok, ak patrí prokurátorom.

„Na základe pokynu generálneho prokurátora krajská prokurátorka v Bratislave spoločne s vedúcou kontrolného a organizačného oddelenia generálnej prokuratúry vykonala pohovor so všetkými dotknutými prokurátormi na účel zistenia ich údajného prepojenia s Ladislavom Bašternákom, avšak v ďalšom šetrení bude pokračovať práve kontrolné a organizačné oddelenie generálnej prokuratúry,“ povedal na otázky o apartmáne námestník krajskej prokurátorky Oliver Janíček.

Generálna prokuratúra povedala, že stanovisko k floridskému apartmánu aj k výsledku preverovania Palovičovcov poskytne neskôr, pretože pracovníci, čo sa tomu venujú, sú momentálne na dovolenke.

„Bude potrebné zadovážiť príslušné dokumenty, pretože jeden z prokurátorov odmietol pri objasňovaní všetkých zistených skutočností spolupracovať,“ povedala už dávnejšie o preverovaní majetku Palovičovcov hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Malo ísť práve o Bystríka Paloviča staršieho.

Apartmán, ktorí vlastnia Bystrík a Rastislav Palovičovci je v tejto výškovej budove. Zdroj: Google Maps
Apartmán, ktorý vlastnia Bystrík a Rastislav Palovičovci, je v tejto výškovej budove (v strede). Zdroj: Google Maps

Florida je drahá

Na Floride vlastní vilu aj predseda strany Sme rodina Boris Kollár. Kúpil ju v roku 2011 za 2,7 milióna dolárov, dnes môže mať podľa neho hodnotu aj 4 milióny. „Zároveň platím ročne 2 percentá z trhovej ceny domu, čo je 55-tisíc dolárov,“ povedal Denníku N Kollár, ktorý je teraz na Floride.

Podľa dokumentov z katastra na Miami kúpil Bystrík Palovič apartmán od Tomasa Litwického a Beaty Bukowskej za 10 dolárov vo februári 2009. Kollár hovorí, že táto kúpna cena nič neznamená. V tom čase bolo totiž podľa neho možné takto obchádzať zákon o platení dane. Ak bola cena na kúpnej zmluve takáto nízka, reálnu cenu budovy určoval úrad, ktorý z nej vzápätí vyrátal aj dvojpercentnú daň. Táto úradom stanovená cena bola podľa neho vždy nižšia ako tá, za ktorú sa nehnuteľnosti v skutočnosti predávali. Suma desať dolárov sa nachádza na viacerých zmluvách z toho obdobia v katastri Miami.

„Cena takéhoto apartmánu je dnes približne 700-tisíc eur.“ Kollár hovorí, že by ho zaujímalo, odkiaľ na to prokurátor zobral. „Nie je sranda to tu uživiť,“ hovorí.

Apartmán, ktorí vlastnia Bystrík a Rastislav Palovičovci je v tejto výškovej budove. Zdroj: Google Maps
Apartmán, ktorý vlastnia Bystrík a Rastislav Palovičovci, je v tejto výškovej budove (druhá vpravo). Zdroj: Google Maps

Apartmány môžu fungovať aj tak, že ich majiteľ prenajíma v čase, keď ich nevyužíva. Z toho potom môže financovať ich údržbu. „Sunny Isles je jedna z najlepších oblastí na Miami. Mal som tam aj požičovňu áut a nevedeli sme nájsť voľný priestor. Chodia tam hlavne bohatí Rusi. Prejdete cez jeden most a už ste v jednom z najdrahších nákupných domov, kde sa sústreďujú najdrahšie značky. Všetky hviezdy tam chodia nakupovať,“ opisuje prostredie Kollár.

Politici: Náhodička, mafia

„Iba to preukazuje, aká je to chobotnica,“ hovorí o prepojeniach poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova). „Bola to náhoda, že kauzu Rybaniča dostal práve Bystrík Palovič? Podľa mňa to bolo dopredu dohodnuté aj s NAKA.“ Lipšic pred niekoľkými dňami zverejnil podrobné kroky, ako polícia a prokuratúra v kauze Rybaniča extrémne rýchlo postupovali, a porovnal to s tým, ako sa postupuje štandardne alebo v kauze Roberta Fica, ktorý zverejnil daňové tajomstvo Matoviča. Fica zatiaľ ani nevypočuli.

„Ako počúvam niektorých koaličných poslancov, keď tvrdia, že napriek Kaliňákovi to bude vyšetrené, tak si myslím, že prestávajú vnímať realitu,“ hovorí Lipšic, ktorý ide v piatok za Palovičom starším. A to ako obhajca poslanca Gábora Grendela, ktorého prípad Palovič starší vyšetruje. Grendela krátko pred voľbami starostu Starého Mesta, v ktorých kandidoval, obvinili z krátenia dane. Súčasný poslanec OĽaNO-Nova vo voľbách tesne prehral a vyhral Radoslav Števčík, ktorý kandidoval s podporou Smeru.

V roku 2015 generálny prokurátor Jaromír Čižnár obvinenie Grendela zrušil, podľa Lipšica sa teraz prípad zrejme vyšetruje ako skresľovanie údajov v hospodárskej evidencii. „Zisťujeme, že prednosta staromestského úradu chodí na oslavy pána Bašternáka. Niekto mal záujem na tom, aby mal starostu Starého Mesta. Niekto mal záujem ísť proti Gáborovi,“ hovorí Lipšic.

Myslí si, že voči Palovičovcom by sa malo začať disciplinárne konanie. Ak podľa neho nebudú vedieť preukázať, odkiaľ majú majetky, je to dôvod na ich vyhodenie z prokuratúry. „Čím skôr tento proces prebehne, tým lepšie pre dôveryhodnosť prokuratúry,“ myslí si.

„Je to veľká zhoda náhod, že sa všetci stretávajú v Bonaparte. Zdá sa, že chobotnica je poriadne prerastená,“ hovorí poslanec SaS Jozef Rajtár, ktorého poslaneckým asistentom je Rybanič.

Polícia v roku 2014 odmietla vyšetrovať vážne podozrenie voči Bašternákovi, že si od štátu protizákonne vypýtal na vratkách DPH 2 milióny eur. Po tom, čo o prípade po voľbách informovali Denník N a Trend, začalo sa vyšetrovanie nanovo. Deň pred schôdzou o odvolávaní Roberta Kaliňáka prebehla v júni v Bašternákovej firme a jeho dome razia.

Premiér Robert Fico tvrdí, že si byt v Bonaparte prenajíma. Odsťahovať sa chce až vtedy, keď Bašternákovi preukážu, že spáchal trestný čin.

Opozícia od konca júna organizuje každý pondelok pred Bonaparte zhromaždenia za odvolanie Kaliňáka.

 

Kto býva v Bonaparte

1. poschodie

byt 1 A – rwv corporation (Roman Šipoš, riaditeľ kancelárie predsedu vlády, úver v Tatra banke)

byt 1 B – Eva Zimanová (byt obýva Patrik Ziman, riaditeľ Fun rádia, ktorý vystupuje aj v kauze vyšetrovaného prevodu bytov Bašternákom, úver v Tatra banke)

byt 1 C – Denisa Mendrejová (záložné právo v prospech bývalého spolumajiteľa Slavomíra Hatinu a jeho manželky, Mendrejová je partnerka ich syna, majú spolu dve deti)

byt 1 D – Verum, s. r. o., Košice (dodávateľ liekov a zdravotníckeho materiálu)

byt 1 E – súkromná osoba

byt 1 F – súkromná osoba

byt 1 G – súkromná osoba

byt 1 H – súkromná osoba

byt 1 I a byt 1 J – EBF, s. r. o.

2. poschodie

byt 2 A, 2B a 2F – Ladislav Bašternák

byt 2 C – Branislav Záhradník (prenajíma šéfovi banky)

byt 2 D – súkromná osoba

byt 2 E – súkromná osoba

byt 2 G – Alexander Vladimírovič Ovodovskyi (muž s rovnakým menom vystupuje ako sprostredkovateľ v Panama Papers)

byt 2 H – súkromná osoba

byt 2 I – súkromná osoba

byt 2 J – súkromná osoba

byt 2 M – Enidez Holding Limited, Cyprus

3. poschodie

byt 3A – Ka Vector (Spoločníci bývalý viceprimátor Milan Cílek, jeho manželka Karin Cíleková Habšudová, konateľ Ivan Piterka, ktorý spolu s Bašternákom postavil Bonaparte)

byt 3B – Thalia (spoločník Key Dee Limited, konateľ Igor Rattaj, známy z J-T alebo 1. garantovanej)

byt 3C – Ján Počiatek, Ivana Počiatková

byt 3E – Mitras, a. s., Zvolen

byt 3F – súkromná osoba

byt 3G a byt 3I – Alexander Vladimírovič Ovodovskyi (muž s rovnakým menom vystupuje ako sprostredkovateľ v Panama Papers)

byt 3J a byt 3K – Metis Consulting (Marek Turčan, spoluobchodník Roberta Kaliňáka)

byt 3L – súkromná osoba

4. poschodie

byt 4 A – Ka Vector (Spoločníci bývalý viceprimátor Milan Cílek, jeho manželka Karin Cíleková Habšudová, konateľ Ivan Piterka, ktorý spolu s Bašternákom postavil Bonaparte)

byt 4 B – Správa a Inkaso pohľadávok (Marián Kočner)

byt 4 C – Ladislav Bašternák (obýva Robert Fico)

byt 4 D – Metis Consulting (Marek Turčan, spoluobchodník Roberta Kaliňáka)

 

Nebytové priestory

Peter Filip s manželkou (advokát, pre ktorého pracuje Rastislav Palovič)

House Services (firma Petra Bašternáka)

AMW, a. s. (predseda predstavenstva Matúš Výboh, predtým Miroslav Výboh)

 

 

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie