Denník N

Robíš to dobre, Fidel

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Socializmus na Kube? Ak, tak v čomsi nepochopiteľne radostný. Ľudia musia vyžiť z minima, a predsa si život vychutnávajú. No prestáva to stačiť.

V originále Vas bien Fidel – povedal raz charizmatický Castrov spolurevolucionár Cienfuegos a stal sa martýrom, keď jeho lietadlo havarovalo. Dnes sú Camilo v klobúku aj jeho veta giganticky spodobení na celej stene vládnej budovy, kým vedľajšiu obsadil najsexy ľavicový terorista Che.

Gringo dovolenkuje na Kube a vychutnáva si obrovské námestie, kde Náš hrdina – tak miestni volajú Fidela – dokázal rečniť aj sedem hodín v kuse. Gringovi napriek všetkému imponuje jeho odvaha, keď on a tí pätnásti, ktorí prežili vylodenie, nakoniec vyhrali revolúciu proti Batistovi. Od roku 1959 však ubehlo dosť času, a preto je gringo zvedavý, čo tu zo socializmu ostalo dnes. Obrovská fabrika na cigary, kde mu ochranka zakazuje fotiť mulatky šúľajúce tabakové listy? Možno preto, lebo na gringov veľký žiaľ ich šúľajú na drevenej doštičke a nie na vlastných stehnách. Bdelé oko ochranky ho odprevadí pred továreň, vedľa ktorej je dom, odkiaľ sa na gringa vyroja pašeráci cigár, nepochybne vyrobených v národnom podniku obďaleč. Socializmus.

Internet je v Havane len na niekoľkých miestach a keď si kúpite kartu, môžete s mobilom postávať na ulici a spájať sa s tou časťou sveta, ktorú vám strana a vláda dovolí. Socializmus.

Večer gringovi ukážu naozajstný kubánsky internet – Malecón. Je to pár kilometrov dlhý pobrežný múr, kde noc čo noc sedia stovky ľudí s gitarami, pijú rum a odovzdávajú si informácie, ktoré by inak boli nedostupné. Socializmus.

Gringo navštívi pár koncertov, ide aj na Buena Vista Social Club, kde na svoje sklamanie zažije čosi ako latino Repete bez Krajíčka, no všade na záver muzikanti roztancujú publikum a vytiahnu ho na javisko. Gringo si predstavuje Kubánsku filharmóniu, ako hrá Wagnera a vo finále, samozrejme, všetci aj s dirigentom tancujú.

Socializmus? Ak, tak v čomsi nepochopiteľne radostný. Títo ľudia musia vyžiť z minimálnych prostriedkov, a predsa si život vychutnávajú. Lenže gringo vidí, že mladým to už prestáva stačiť. Stretáva chalanov v raperských čiapkach a značkových tričkách, ktorým je revolúcia ich fotrov ukradnutá. Gringo tuší, že najviac zo všetkého sa chcú priblížiť nám. Chcú handry, zábavu a blahobyt.

Čo si urobil zle, Fidel?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie