Denník N

WikiLeaks zverejnili 300-tisíc mailov Erdoganovej strany, v Turecku ich zablokovali

Erdogan a jeho stúpenci. FOTO – TASR/AP
Erdogan a jeho stúpenci. FOTO – TASR/AP

Zverejnené emaily ukazujú najmä to, ako na seba donášajú Turci.

Emailovú komunikáciu Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana od roku 2010 do 6. júla tohto roka zverejnil web WikiLeaks.

K mailom sa dostal týždeň pred pokusom o štátny prevrat a zverejnil ich skôr, ako plánoval. V Turecku však prístup k webu zablokoval štátny komunikačný úrad, čo nie je nová praktika.

WikiLeaks sa rozhodol maily zverejniť po tom, čo sa v Turecku po neúspešnom puči spustili rozsiahle čistky v armáde, justícii, štátnej správe aj v školstve, a po tom, čo aj obyčajných Turkov prenasledujú za to, že na sociálnych sieťach podporili organizátorov prevratu alebo kritizovali Erdoganov režim.

Zdroj zostáva v utajení

WikiLeaks dôrazne opakujú, že materiál, ktorý už na webe katalogizovali a umožnili tak prehľadnejšie vyhľadávanie v desaťtisícoch mailov, nezískali ani od organizátorov puču, ani od opozície či štátnych orgánov.

Úrady stránky zablokovali preto, lebo údajne obsahovali ukradnuté či nelegálne získané informácie. Stránky zasiahol aj kyberútok.  Turci, ktorí sú kritickí k súčasnému režimu, to vnímajú ako prejav politiky eliminácie tých, čo sa nestotožňujú s jeho režimom, a obmedzovanie slobody prejavu. WikiLeaks cenzúru očakávali a Turkom dávali rady, ako ju obísť.

Organizácia oznámila, že maily by mali odhaliť, aká je mocenská štruktúra v Turecku, a zverejnila tiež kontakty na členov strany. Podľa tureckého novinára Emre Kizilkayu je jedinou zaujímavou informáciou z mailov to, že Turci na seba donášajú a informujú úrady o ľuďoch kritických k režimu.

Celý prípad však ukazuje hlavne to, ako turecký režim okamžite blokuje informovanie, ktoré mu je nepohodlné. Takúto taktiku už roky uplatňuje voči kritickým médiám aj žurnalistom.

Komu to pomôže

Podľa televízie al-Džazíra mnoho Turkov čakalo na to, aby si mohli prečítať dokumenty z WikiLeaks, iní sa však hnevali a na sociálnych sieťach sa vyjadrovali, že to prospieva len organizátorom puču, a spochybňovali načasovanie celého úniku.

Organizácia sa bráni tým, že nie je pro- ani protirežimová. Za autenticitou dokumentov si stojí, preverovala ich aj ich zdroje.

Zablokovanie stránok prišlo v čase, keď vláda oznámila čistky v školstve a nariadila akademickým zamestnancom, že bez povolenia nemôžu vycestovať do zahraničia.

Za menej ako týždeň od prevratu prišlo o prácu najmenej 50-tisíc ľudí, vo väzeniach sú organizátori prevratu a ľudia žijú v strachu, či aj ich nezasiahne vlna „preverovania“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pokus o prevrat v Turecku

Svet

Teraz najčítanejšie